Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Eterik Yağların Kimyasal Bileşenlerinin ve Kültür Mantarında (Agaricus bisporus) Islak Kabarcık Hastalığı (Mycogone perniciosa) Üzerindeki In Vitro Antifungal Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2025, Cilt: 5 Sayı: 2, 11 - 25, 30.09.2025

Öz

Baharat olarak tüketilen kimyon (Cuminum cyminum L.), defne (Laurus nobilis L.), kekik (Oreganum vulgare L.) ve karabaş kekiği (Thymbra spicata L.) uçucu yağlarının kimyasal bileşenleri GC-MS’de belirlenmiş ve bu uçucu yağların antifungal etkileri, kültür mantarında (Agaricus bisporus (Lange) Sing.) ıslak kabarcık hastalığı etmeni olan Mycogone perniciosa'ya karşı in vitro olarak test edilmiştir. Kimyon, defne, kekik ve karabaş kekiği uçucu yağlarının farklı dozlarının (1, 5, 10, 20, 30, 40, 50, 100, 200, 300, 400, 500, 1000 ppm) antifungal etkileri, M. pernisiosa'nın miselyal büyümesi üzerindeki inhibe edici etkisi açısından in vitro olarak araştırılmıştır. Kontrol olarak steril deiyonize su kullanılmıştır. 7 günlük patojen fungusa ait 5 mm çapındaki diskler mantar delici ile alınarak Patates Dekstroz Agar (PDA) besiyerine konulmuştur. Uçucu yağların farklı dozları, petri kabı kapağının ortasına pipetle konularak hemen petri kutuları parafilm ile sarılmış ve ayrıca petri kutuları ters çevrilerek 270C'de inkübe edilmiştir. Kekik yağının daha düşük dozları bile M. perniciosa’nın miselyal gelişimi üzerinde %100 antifungal etki göstermiştir. Kimyon ve defnenin M. perniciosa üzerindeki antifungal etkileri, kullanılan uçucu yağların dozlarına göre farklılık göstermiştir. Kimyon, defne, kekik ve karabaş kekiği uçucu yağları, ıslak kabarcık hastalığı patojeni M. perniciosa'yı kontrol etmekiçin doğal ajanlar olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Uçucu yağların pratik kullanımı, doğrudan kültür mantarları üzerinde gelecekte yapılacak detaylı çalışmalarla tamamlanmalıdır.

Proje Numarası

-

Kaynakça

  • Aćimović, M., Šovljanski, O., Šeregelj, V., Pezo, L., Zheljazkov, V.D., Ljujić, J., Tomić, A., Ćetković, G., Čanadanović-Brunet, J.&,Miljković, A. (2022). Chemical composition, antioxidant, and antimicrobial activity of Dracocephalum moldavica L. essential oil and hydrolate. Plants, 11, 941.
  • Akgül, A. & Özcan, M. (1999). Essential oils of four Turkish wild-growing Labiatae herbs: Salvia cryptantha Montbr. Et Auch., Satureja cuneifolia Ten., Thymbra spicata L. and Thymus cilicicus Boiss. et Bal. Journal of Essential Oil Research, 11, 209-214.
  • Akgül, A. (1993). Baharat Bilimi & Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 15, Ankara. 111-112 pp.
  • Akgul, A., Kivanc, M. & Bayrak, A. (1989). Chemical composition and antimicrobial effect of Turkish laurel leaf oil Journal of Essential Oil Research, 1, 277-280.

Determination of Chemical Components in Different Essential Oils and Their In Vitro Antifungal Effects on Wet Bubble Disease (Mycogone perniciosa) in Cultivated Mushroom (Agaricus bisporus)

Yıl 2025, Cilt: 5 Sayı: 2, 11 - 25, 30.09.2025

Öz

The chemical components of the essential oils (EOs) from cumin (Cuminum cyminum L.), laurel (Laurus nobilis L.), oregano (Oreganum vulgare L.), and thyme (Thymbra spicata L.), which are used as spices, were determined through GC-MS analysis. These EOs were tested in vitro for their antifungal effects against Mycogone perniciosa, the causal agent of wet bubble disease in cultivated mushrooms (Agaricus bisporus (Lange) Sing.). The antifungal effects of various doses (1, 5, 10, 20, 30, 40, 50, 100, 200, 300, 400, 500, 1000 ppm) of the essential oils from cumin, laurel, oregano, and thyme were examined in vitro to assess their inhibition of M. perniciosa mycelial growth. Sterile deionized water served as the control. A 5 mm diameter disc, taken with a cork borer from the colony edge of the 7-day-old pathogen fungus, was placed on Potato Dextrose Agar (PDA) medium. Different doses of the essential oils were added to the center of the petri dish lid. The dishes were wrapped with parafilm, inverted, and incubated at 27°C. Notably, the lower doses (100 ppm of thyme oil and 200 ppm of oregano oil) resulted in 100% inhibition of M. perniciosa mycelial growth. The antifungal effects of cumin and laurel oils varied depending on the doses used. Overall, the essential oils of cumin, laurel, oregano, and thyme show potential as natural control agents against the wet bubble disease pathogen, M. perniciosa. Further research on the practical application of these oils in direct cultivation of mushrooms is needed to explore their full potential.

Etik Beyan

Ethics committee approval was not required for this study because of there was no study on animals or humans. The author declared that there is no conflict of interest.

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • Aćimović, M., Šovljanski, O., Šeregelj, V., Pezo, L., Zheljazkov, V.D., Ljujić, J., Tomić, A., Ćetković, G., Čanadanović-Brunet, J.&,Miljković, A. (2022). Chemical composition, antioxidant, and antimicrobial activity of Dracocephalum moldavica L. essential oil and hydrolate. Plants, 11, 941.
  • Akgül, A. & Özcan, M. (1999). Essential oils of four Turkish wild-growing Labiatae herbs: Salvia cryptantha Montbr. Et Auch., Satureja cuneifolia Ten., Thymbra spicata L. and Thymus cilicicus Boiss. et Bal. Journal of Essential Oil Research, 11, 209-214.
  • Akgül, A. (1993). Baharat Bilimi & Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 15, Ankara. 111-112 pp.
  • Akgul, A., Kivanc, M. & Bayrak, A. (1989). Chemical composition and antimicrobial effect of Turkish laurel leaf oil Journal of Essential Oil Research, 1, 277-280.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Fitopatoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Esin Basım 0000-0001-9188-6609

Proje Numarası -
Erken Görünüm Tarihi 29 Eylül 2025
Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2025
Gönderilme Tarihi 24 Temmuz 2025
Kabul Tarihi 27 Eylül 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Basım, E. (2025). Determination of Chemical Components in Different Essential Oils and Their In Vitro Antifungal Effects on Wet Bubble Disease (Mycogone perniciosa) in Cultivated Mushroom (Agaricus bisporus). Uluslararası Gıda Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5(2), 11-25.