TR
Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi
Abstract
Tercüme, yazının keşfi ile 4500 yıllık bir süreci kapsamasına karşın, Aydınlanma Çağı’nın “Bilgi kuvvettir” şiarına dayalı bir aktiviteyi betimlemekte ve içerisinde politik bir ide barındırmaktadır. Bu ide, yeni bir bilgi otoritesi arayışı ve değişim arzusuna dayalı bir paradigmanın uzantısıdır. Osmanlı Devleti Tanzimat Dönemi’nde dikkat çekici bir faaliyete dönüşen tercüme, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında bizatihi devlet erki tarafından teşvik edilerek büyük bir artış göstermiş ve bu vesile ile toplumsal sistemin dönüşümü ve yeniden yapılandırılması hedeflenmiştir. İnkılapların yapıldığı Cumhuriyet’in ilk yıllarında, Dinde Türkçeleşme Hareketi önemli bir işlev icra etmiş, kurucu kadronun din adamlarından, Türk halkının inkılapları özümsemeleri için “asri, medeni, fenni” gibi kavramlar çerçevesinde dini anlatmaları talep edilmiş ve Türkçe Kur’an tefsiri Elmalılı Hamdi Yazır’a teklif olarak sunulmuş ve kabul görmüştür. Bu makalede Türk modernleşme anlayışı içerisinde lisanın yeri incelenmiş, Cumhuriyet’in kuruluşunu müteakip Dinde Türkçeleşme Hareketi irdelenmiş, döneminin alim ve fazıl bir din adamı olarak telakki edilen Elmalılı Hamdi Yazır’ın biyografisi anlatılarak, tefsir vazifesinin niçin kendisine verildiği araştırılmış ve tercüme faaliyeti ile hedeflenen sosyolojik dönüşüm incelenmiştir.
Keywords
References
- Akman, E. (2017). Çeviribilim ve Tefsir Bilimin Disiplinlerarası İlişkisi. Türük Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, 228-244.
- Alyılmaz, S. (2004). Atatürk ve Türk Dili. Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(13).
- Atabay, M. (2009). Cumhuriyet Kültürü. Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, 455-465.
- Atatürk Araştırma Merkezi. (2006). Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri I-III. Divan Yayıncılık. Ankara. ISBN 975-16-0163-0
- Aydar, H. (1999). Türklerde Kur'an Çalışmaları. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 0(1),158-235.
- Aydar, H. (2007). Türklerde Anadilde İbadet Meselesi -Cumhuriyet Dönemi. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 0(15),71-107.
- Bayram, İ. (2015). Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın Mûcizelere Bakışı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3(2),77-102.
- Birışık, A. (2004). Osmanlıca Tefsir Tercümeleri ve Hüseyin Vaiz-İ Kaşifı'nin Mevahib İ Aliyye'si . İslami Araştırmalar Dergisi, 17(1),53-68.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 30, 2020
Submission Date
February 21, 2020
Acceptance Date
April 16, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 6 Number: 13
APA
Kalelioğlu, U. B., & Soydan, M. (2020). Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi. Uluslararası Beşeri Bilimler Ve Eğitim Dergisi, 6(13), 352-374. https://izlik.org/JA46ZL65PW
AMA
1.Kalelioğlu UB, Soydan M. Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi. IJHE. 2020;6(13):352-374. https://izlik.org/JA46ZL65PW
Chicago
Kalelioğlu, Uğur Berk, and Menderes Soydan. 2020. “Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi”. Uluslararası Beşeri Bilimler Ve Eğitim Dergisi 6 (13): 352-74. https://izlik.org/JA46ZL65PW.
EndNote
Kalelioğlu UB, Soydan M (April 1, 2020) Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 6 13 352–374.
IEEE
[1]U. B. Kalelioğlu and M. Soydan, “Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi”, IJHE, vol. 6, no. 13, pp. 352–374, Apr. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46ZL65PW
ISNAD
Kalelioğlu, Uğur Berk - Soydan, Menderes. “Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi”. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 6/13 (April 1, 2020): 352-374. https://izlik.org/JA46ZL65PW.
JAMA
1.Kalelioğlu UB, Soydan M. Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi. IJHE. 2020;6:352–374.
MLA
Kalelioğlu, Uğur Berk, and Menderes Soydan. “Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi”. Uluslararası Beşeri Bilimler Ve Eğitim Dergisi, vol. 6, no. 13, Apr. 2020, pp. 352-74, https://izlik.org/JA46ZL65PW.
Vancouver
1.Uğur Berk Kalelioğlu, Menderes Soydan. Elmalılı Hamdi Yazır’ın Kur’an Tefsiri Çerçevesinde Lisanın Toplumsal Dönüşümdeki İşlevi. IJHE [Internet]. 2020 Apr. 1;6(13):352-74. Available from: https://izlik.org/JA46ZL65PW