Solanacae (Patlıcangiller) familyasının bir üyesi olan patates, dünyanın en önemli bitkilerinden birisidir. Üretim bakımından dünyada çeltik, buğday ve mısırdan sonra dördüncü sırada gelmekte ve her yıl yaklaşık 400 milyon ton üretilmektedir. Tek yıllık bir kültür bitkisi olan patates bitkisi Alp dağlarında yabani form olarak keşfedilmiş ve ilk olarak Avrupa kıtasında kültüre alınmaya başlanmıştır. İçerdiği yüksek miktarda besin değeri ve antioksidan içeriğinden dolayı çok tercih edilmeye başlanmıştır. Ayrıca yapısında bol miktarda karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral maddeler bulundurmaktadır. Bu ve benzeri özelliklerinden dolayı 2008 yılında FAO tarafından “gizli hazine” olarak tanımlanmıştır. Günümüzde yumru oluşturan yaklaşık iki yüz adet yabani patates türü bulunmaktadır. Son yıllarda hastalıkların ve çevresel stres faktörlerinin olumsuz etkilerinin artmasından dolayı üretiminde büyük zorluklar görülen bitkiler arasında hiç kuşkusuz patates bitkisi de bulunmaktadır. Türkiye’de patates üretimi genel olarak her geçen yıl artmıştır. Bu çalışmada, güncel kaynaklardan faydalanılarak patates bitkisinin genel özellikleri incelenmiştir.
Potatoes, a member of the Solanacae family, is one of the world's most important vegetable plants. In terms of production, it ranks fourth in the world after rice, wheat and corn, and about 400 million tons are produced globally every year. The potato plant, an annual crop, was discovered as a wild form on Alpine mountains and was first cultivated in Europe. Potatoes became highly preferred because of the high amount of nutrients and antioxidant contents. In addition, it contains abundant amounts of carbohydrates, proteins, vitamins and minerals. Due to these and similar characteristics, it was defined as a "hidden treasure" by FAO in 2008. Today, there are about two hundred potatoes varieties forming tubers. Potatoes plants are undoubtedly among the crops in which there are great difficulties in production due to the increasing negative effects of diseases and environmental stress factors in the years. Overall potatoes production in Turkey has increased with every passing year. In this study, the general characteristics of potatoes plant were investigated by using the current sources.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 1 |