Research Article
BibTex RIS Cite

Evaluation of Fresh Ear Yield And Quality Performance In Super Sweet Corn

Year 2019, Volume: 2 Issue: 2, 80 - 94, 12.08.2019
https://doi.org/10.38001/ijlsb.566890

Abstract

Aim of this study is determine to fresh
ear yield and quality characters of sweet corn varieties which Vega,
Challenger, Sentinel, HYRIX 39, and HYRIX 53 in two location in Turkey. The
research was conducted on randomised blocks design  with four replication in Bafra and Tekkekoy
location. The experiment was caried out evaluate the yield and quality
performance of some sweet corn genotypes as well as demonstrate unfamiliar
supersweet corn concept in Turkey. In the research were obserwed some yield
component and quality characters such as flowering time, plant length, first
cob length, grain yield, cob diameter, cob length, number of rows in the cob,
amount of grains in row, number of marketable cobs per plant, wet cob harvest
time, wet cob yield, grain cob ratio, grain moisture, dry grain yield. It was
found that sweet corn genotype are significantly different in terms of yield
and quality characteristics. The highest wet cob yield was 24.238 t ha-1
in Hybrix 39 super sweet.  Super sweet
corn has an important potential in sweet corn cultivation due to high yield of
dry grains and its high maintenance rate of sugar raito in the long term after
harvesting. Statistical analysis showed that the effect of genotype and the
environment, as well as their interactions, 
had a significant impact on the yield of sweet corn hybrids. The
presented results have demonstrated the poerformance of some sweet corn in
Turkey. This work is intended to inspire similar studies using other sweet corn
varieties and also to encourage the wide-scale production sweet corn in Turkey.




Supporting Institution

TAGEM

Project Number

TAGEM/TA/14/A12/P03/010

Thanks

This study was supported by TAGEM

References

  • 1. SZYMANEK M (2012). Processing of sweet corn, trends in vital food and control engineering. Ayman Amer Eissa (Ed.). InTech. Available at http://www.intechopen.com/books/trends-invital- food-and-control engineering/processing-of-sweet-corn. Accessed in May 22, 2013.
  • 2. JUNPATİW, A., LERTRAT, K., LOMTHAİSONG, K. AND TANGWONGCHAİ, R. 2013. Effects of steaming, boiling and frozen storage on carotenoid contents of various sweet corn cultivars International Food Research Journal 20(5): 2219-2225.
  • 3. FAO, 2016a. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Crop productıon of maizereen. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC Date Accessed:15.04.2019
  • 4.SALUNKHE, D. K. – KADAM, S.S. 1998. Sweet corn. Handbook of vegetable science and technology, production, composition, storage and processing. New York: Marcel Dekker, 742 p. ISBN 0-8247-0105-4.
  • 5. SINGH, I. – LANGYAN, S. – YADAVA, P. 2014. Sweet Corn and Corn-Based Sweeteners. In Sugar Technology, vol. 16, 2014, no. 2, p. 144– 149. ISSN 0972-1525.
  • 6. FAO, 2016b. Turkey ımport and export sweet corn frozen and sweet corn prep or preserved. http://www.fao.org/faostat/en/#data/TP Date Accessed:15.04.2019
  • 7.KIRTOK, Y, (1998). Mısır Üretimi ve Kullanımı. Kocaoluk yayınevi, İstanbul.
  • 8.ANONYMOUS 2018. Tarımsal değerleri ölçme denemeleri teknik talimatı-Mısır. https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/TTSM/Belgeler/Tescil/Teknik%20Talimatlar/S%C4%B1cak%20%C4%B0klim%20Tah%C4%B1llar%C4%B1/MISIR_TEKNIK_TALIMATI.pdf
  • 9.DÜZGÜNEŞ , O., T.KESİCİ, O.KAVUNCU VE F.GÜRBÜZ. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniv. Zir. Fak.Yay.: 1021, Ders Kit.: 285, Ankara, 381 s.
  • 10.TURGUT, İ. VE BALCI, A., 2002. Bursa Koşullarında Değişik Ekim Zamanlarının Şeker Mısırı (Zea mays L. var. Saccharata Sturt.) Çeşitlerinin Taze koçan Verimi ile Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Derg. 16(2):79-91.
  • 11.ÖKTEM, A. VE ÖKTEM, G.A., 2006. Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin (Zea mays L. var. saccharata Sturt) Harran Ovası Koşullarında Verim Karakteristiklerinin Belirlenmesi. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Derg., 20(1):33-46.
  • 12.EGESEL, C.Ö., TURHAN, H., KAHRIMAN, F. VE ÖZKAN, P., 2007. Bazı Şeker Mısır (Zea mays L. var. Saccharata Sturt.) Genotiplerinin Verim ve Bitkisel Özelliklerinin İncelenmesi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi. 25-27 Haziran 2007. Erzurum. s:206- 209.
  • 13.SÖNMEZ, K., ALAN, Ö., KINACI, E., KINACI, G., KUTLU, İ., BUDAK, Z. VE EVRENOSOĞLU, Y., 2013. Bazı Şeker Mısır Çeşitlerinin (Zea mays saccharata Sturt) Bitki, Koçan ve Verim Özellikleri. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1):28-40
  • 14.ÖZATA, E., GEÇİT, H.H. VE ÜNVER İKİNCİKARAKAYA, S. 2016. Orta Karadeniz Ekolojik Koşullarında Şeker Mısırda (Zea mays saccharata Sturt.) Değişik Ekim Sıklıkları ve Dozlarının Verim Öğelerine Etkisi Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2016, 25 (Özel sayı-1):74-80
  • 15. Kahrıman, F., Egesel, C.Ö., Turhan, H., Özkan, P., 2007. Şeker mısırda (Zea mays saccharata Sturt) Farklı Tohumluk Miktarlarının Koçan Verimi Üzerine Etkisi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran 2007, Erzurum
  • 16.ÖZATA E, VE KAPAR H (2013). Determination of yield and quality of some hybrid dent corn (Zea mays indentata Sturt) genotypes under Samsun conditions. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. 6 (2): 19.
  • 17. ÖZATA E. VE KAPAR H. (2014) Bazı atdiși hibrit mısır (Zea mays indentata Sturt) genotiplerinin Samsun koşullarında kalite ve performanslarının belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araștırma Dergisi 2014 Vol.7 No.2 pp.1-7
  • 18.ÖZATA, E., GEÇİT, H.H., ÖZ, A., VE ÜNVER İKİNCİKARAKAYA, S., 2013. Atdişi Hibrit Mısır Adaylarının Ana Ürün Koşullarında Performanslarının Belirlenmesi. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Derg., 3(1): 91-98.
  • 19.GENÇTAN, T., UÇKESEN, B., 2001. Tekirdağ Koşullarında Ana ürün ve İkinci Ürün Şeker Mısır (Zea mays saccharata Sturt.)Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi 17-21 Eylül. Tekirdağ.
  • 20.BOZOKALFA, M.K., EŞİYOK, D., UĞUR, A., 2004. Ege Bölgesi Koşullarında Ana ve İkinci Ürün Bazı Hibrit Şeker Mısır (Zea mays L. var saccharata) Çeşitlerinin Verim, Kalite ve Bitki Özelliklerinin Belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Deg., 41 (1): 11-19.
  • 21.SÖNMEZ, K., ALAN, Ö., KINACI, E., KINACI, G., KUTLU, İ., BUDAK, Z. VE EVRENOSOĞLU, Y., 2013. Bazı Şeker Mısır Çeşitlerinin (Zea mays saccharata Sturt) Bitki, Koçan ve Verim Özellikleri. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1):28-40
  • 22.ESİYOK D, BOZOKALFA KM (2005). The effects of sowing and planting dates on yield and some agronomic properties of sweet corn (Zea mays L. var. saccharata). The Journal of Agricultural Faculty 42(1):35-46.
  • 23.EGESEL, C.Ö., TURHAN, H., KAHRIMAN, F. VE ÖZKAN, P., 2007. Bazı Şeker Mısır (Zea mays L. var. Saccharata Sturt.) Genotiplerinin Verim ve Bitkisel Özelliklerinin İncelenmesi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi. 25-27 Haziran 2007. Erzurum. s:206- 209.
  • 24. ÖKTEM, A. VE ÖKTEM, G.A., 2006. Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin (Zea mays L. var. saccharata Sturt) Harran Ovası Koşullarında Verim Karakteristiklerinin Belirlenmesi. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Derg., 20(1):33-46.
  • 25.BANOTRA M., SHARMA, BC, BRIJNANDAN AND RAKESH KUMAR.2015. Producvity potensial of sweet corn cultıvars under different planting time in subtropical foothills of N-W Himalayas. Internaitonal Journal of Basic Applied Agrıcultural Research Vol. 13 (Special Issue) November,2015 p.331-334.
  • 26. KOÇAK, M. VE C. KÖYCÜ, 1994. Samsun ekolojik şartlarında bazı tatlı mısır çeşitlerinde verim, verim öğeleri ve bazı kalite özelliklerine azotlu gübrelemenin etkisi üzerinde bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2):83-94, Samsun.
  • 27. TURGUT I (2000). Effects of plant population and nitrogen doseson fresh ear yield component of sweet corn (Zea mays L. var. saccharata Sturt.) grown under Bursa conditions. Turk J Agric For 24:341-347.
  • 28.ESİYOK D, BOZOKALFA KM, UGUR A (2004). Determination of yield quality and some plant characteristic of some sweet corn (Zea mays L. var. saccharata) varieties in different locations. The Journal of Agricultural Faculty 41(1):1-9.
  • 29.Olsen, J.K., G.W. Blight and D. Gillespie, 1990. Comparation of yield, cobcharacteristics and sensory quality of six supersweet corn cultivarsgrown in a ubtropical environment. Australian Journal of Experimental Agriculture, 30(3).387-393.
  • 30.NAGY, J., (2009). Effect ot sowing date on the yield and guality of maize hyrids with different growing seasons. Acta Agronomica Hungarica. 57 (4);389-399.
  • 31.KHAN, Z. H., KHALİL, S.K., NİGAR,S., KHALİL, I., HAQ, I., AHMAD, I., ALİ, A. AND KHAN, M.Y. 2009. Phenology and yield of sweet corn landraces influenced by planting dates. Sarhad Journal of Agriculture, 25 (2); 153-157.
  • 32.HASSAN, A. A. 2000. Effect of plant population density on yield and yield components of 8 Egyptian maize hybrids. In Bulletin of the Faculty of Science of Cairo University, vol. 51, 2000, no. 1, p. 1–16. ISSN 0526-8613.
  • 33.SHAFI, M. – BAKHT, J. – ALI, S. – KHAN, H. – KHAN, M. A. – SHARIF, M. 2012. Effect of planting density on phenology, growth and yield of maize (Zea mays L.). In Pakistan Journal of Botany, vol. 44, 2012, no. 2, p. 691–696. ISSN 0556-3321.
  • 34.ESKANDARNEJAD, S. – KHORASANI, S. K. – BAKHTIARI, S. – HEIDARIAN, A. R. 2013. Effect of row spacing and plant density on yield and yield components of Sweet corn (Zea mays L. Saccharata) varieties. In Advanced Crop Science, vol. 3, 2013, no. 1, p. 81–88. ISSN 2329-8863.
  • 35.ANAPALLİ, S.S., MA, L., NİELSEN, D.C., VİGİL, M.F. AND AHUJA, L.R.(2005). Simulating planting date effects on corn production using RZWQM and CERES-Maize models. Agron. J., 17(97): 58-71.
  • 36. DEKHANE, S.S. AND DUMBRE, R.B. (2017). Influence of different sowing dates on plant growth and yield of hybrid sweet corns. Adv. Res. J. Crop Improv., 8 (2) : 191-194, DOI : 10.15740/ HAS/ARJCI/8.2/191-194.
Year 2019, Volume: 2 Issue: 2, 80 - 94, 12.08.2019
https://doi.org/10.38001/ijlsb.566890

Abstract

Project Number

TAGEM/TA/14/A12/P03/010

References

  • 1. SZYMANEK M (2012). Processing of sweet corn, trends in vital food and control engineering. Ayman Amer Eissa (Ed.). InTech. Available at http://www.intechopen.com/books/trends-invital- food-and-control engineering/processing-of-sweet-corn. Accessed in May 22, 2013.
  • 2. JUNPATİW, A., LERTRAT, K., LOMTHAİSONG, K. AND TANGWONGCHAİ, R. 2013. Effects of steaming, boiling and frozen storage on carotenoid contents of various sweet corn cultivars International Food Research Journal 20(5): 2219-2225.
  • 3. FAO, 2016a. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Crop productıon of maizereen. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC Date Accessed:15.04.2019
  • 4.SALUNKHE, D. K. – KADAM, S.S. 1998. Sweet corn. Handbook of vegetable science and technology, production, composition, storage and processing. New York: Marcel Dekker, 742 p. ISBN 0-8247-0105-4.
  • 5. SINGH, I. – LANGYAN, S. – YADAVA, P. 2014. Sweet Corn and Corn-Based Sweeteners. In Sugar Technology, vol. 16, 2014, no. 2, p. 144– 149. ISSN 0972-1525.
  • 6. FAO, 2016b. Turkey ımport and export sweet corn frozen and sweet corn prep or preserved. http://www.fao.org/faostat/en/#data/TP Date Accessed:15.04.2019
  • 7.KIRTOK, Y, (1998). Mısır Üretimi ve Kullanımı. Kocaoluk yayınevi, İstanbul.
  • 8.ANONYMOUS 2018. Tarımsal değerleri ölçme denemeleri teknik talimatı-Mısır. https://www.tarimorman.gov.tr/BUGEM/TTSM/Belgeler/Tescil/Teknik%20Talimatlar/S%C4%B1cak%20%C4%B0klim%20Tah%C4%B1llar%C4%B1/MISIR_TEKNIK_TALIMATI.pdf
  • 9.DÜZGÜNEŞ , O., T.KESİCİ, O.KAVUNCU VE F.GÜRBÜZ. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniv. Zir. Fak.Yay.: 1021, Ders Kit.: 285, Ankara, 381 s.
  • 10.TURGUT, İ. VE BALCI, A., 2002. Bursa Koşullarında Değişik Ekim Zamanlarının Şeker Mısırı (Zea mays L. var. Saccharata Sturt.) Çeşitlerinin Taze koçan Verimi ile Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Derg. 16(2):79-91.
  • 11.ÖKTEM, A. VE ÖKTEM, G.A., 2006. Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin (Zea mays L. var. saccharata Sturt) Harran Ovası Koşullarında Verim Karakteristiklerinin Belirlenmesi. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Derg., 20(1):33-46.
  • 12.EGESEL, C.Ö., TURHAN, H., KAHRIMAN, F. VE ÖZKAN, P., 2007. Bazı Şeker Mısır (Zea mays L. var. Saccharata Sturt.) Genotiplerinin Verim ve Bitkisel Özelliklerinin İncelenmesi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi. 25-27 Haziran 2007. Erzurum. s:206- 209.
  • 13.SÖNMEZ, K., ALAN, Ö., KINACI, E., KINACI, G., KUTLU, İ., BUDAK, Z. VE EVRENOSOĞLU, Y., 2013. Bazı Şeker Mısır Çeşitlerinin (Zea mays saccharata Sturt) Bitki, Koçan ve Verim Özellikleri. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1):28-40
  • 14.ÖZATA, E., GEÇİT, H.H. VE ÜNVER İKİNCİKARAKAYA, S. 2016. Orta Karadeniz Ekolojik Koşullarında Şeker Mısırda (Zea mays saccharata Sturt.) Değişik Ekim Sıklıkları ve Dozlarının Verim Öğelerine Etkisi Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2016, 25 (Özel sayı-1):74-80
  • 15. Kahrıman, F., Egesel, C.Ö., Turhan, H., Özkan, P., 2007. Şeker mısırda (Zea mays saccharata Sturt) Farklı Tohumluk Miktarlarının Koçan Verimi Üzerine Etkisi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran 2007, Erzurum
  • 16.ÖZATA E, VE KAPAR H (2013). Determination of yield and quality of some hybrid dent corn (Zea mays indentata Sturt) genotypes under Samsun conditions. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi. 6 (2): 19.
  • 17. ÖZATA E. VE KAPAR H. (2014) Bazı atdiși hibrit mısır (Zea mays indentata Sturt) genotiplerinin Samsun koşullarında kalite ve performanslarının belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araștırma Dergisi 2014 Vol.7 No.2 pp.1-7
  • 18.ÖZATA, E., GEÇİT, H.H., ÖZ, A., VE ÜNVER İKİNCİKARAKAYA, S., 2013. Atdişi Hibrit Mısır Adaylarının Ana Ürün Koşullarında Performanslarının Belirlenmesi. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Derg., 3(1): 91-98.
  • 19.GENÇTAN, T., UÇKESEN, B., 2001. Tekirdağ Koşullarında Ana ürün ve İkinci Ürün Şeker Mısır (Zea mays saccharata Sturt.)Yetiştirme Olanaklarının Araştırılması. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi 17-21 Eylül. Tekirdağ.
  • 20.BOZOKALFA, M.K., EŞİYOK, D., UĞUR, A., 2004. Ege Bölgesi Koşullarında Ana ve İkinci Ürün Bazı Hibrit Şeker Mısır (Zea mays L. var saccharata) Çeşitlerinin Verim, Kalite ve Bitki Özelliklerinin Belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Deg., 41 (1): 11-19.
  • 21.SÖNMEZ, K., ALAN, Ö., KINACI, E., KINACI, G., KUTLU, İ., BUDAK, Z. VE EVRENOSOĞLU, Y., 2013. Bazı Şeker Mısır Çeşitlerinin (Zea mays saccharata Sturt) Bitki, Koçan ve Verim Özellikleri. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1):28-40
  • 22.ESİYOK D, BOZOKALFA KM (2005). The effects of sowing and planting dates on yield and some agronomic properties of sweet corn (Zea mays L. var. saccharata). The Journal of Agricultural Faculty 42(1):35-46.
  • 23.EGESEL, C.Ö., TURHAN, H., KAHRIMAN, F. VE ÖZKAN, P., 2007. Bazı Şeker Mısır (Zea mays L. var. Saccharata Sturt.) Genotiplerinin Verim ve Bitkisel Özelliklerinin İncelenmesi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi. 25-27 Haziran 2007. Erzurum. s:206- 209.
  • 24. ÖKTEM, A. VE ÖKTEM, G.A., 2006. Bazı Şeker Mısır Genotiplerinin (Zea mays L. var. saccharata Sturt) Harran Ovası Koşullarında Verim Karakteristiklerinin Belirlenmesi. Uludağ Üniv. Zir. Fak. Derg., 20(1):33-46.
  • 25.BANOTRA M., SHARMA, BC, BRIJNANDAN AND RAKESH KUMAR.2015. Producvity potensial of sweet corn cultıvars under different planting time in subtropical foothills of N-W Himalayas. Internaitonal Journal of Basic Applied Agrıcultural Research Vol. 13 (Special Issue) November,2015 p.331-334.
  • 26. KOÇAK, M. VE C. KÖYCÜ, 1994. Samsun ekolojik şartlarında bazı tatlı mısır çeşitlerinde verim, verim öğeleri ve bazı kalite özelliklerine azotlu gübrelemenin etkisi üzerinde bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2):83-94, Samsun.
  • 27. TURGUT I (2000). Effects of plant population and nitrogen doseson fresh ear yield component of sweet corn (Zea mays L. var. saccharata Sturt.) grown under Bursa conditions. Turk J Agric For 24:341-347.
  • 28.ESİYOK D, BOZOKALFA KM, UGUR A (2004). Determination of yield quality and some plant characteristic of some sweet corn (Zea mays L. var. saccharata) varieties in different locations. The Journal of Agricultural Faculty 41(1):1-9.
  • 29.Olsen, J.K., G.W. Blight and D. Gillespie, 1990. Comparation of yield, cobcharacteristics and sensory quality of six supersweet corn cultivarsgrown in a ubtropical environment. Australian Journal of Experimental Agriculture, 30(3).387-393.
  • 30.NAGY, J., (2009). Effect ot sowing date on the yield and guality of maize hyrids with different growing seasons. Acta Agronomica Hungarica. 57 (4);389-399.
  • 31.KHAN, Z. H., KHALİL, S.K., NİGAR,S., KHALİL, I., HAQ, I., AHMAD, I., ALİ, A. AND KHAN, M.Y. 2009. Phenology and yield of sweet corn landraces influenced by planting dates. Sarhad Journal of Agriculture, 25 (2); 153-157.
  • 32.HASSAN, A. A. 2000. Effect of plant population density on yield and yield components of 8 Egyptian maize hybrids. In Bulletin of the Faculty of Science of Cairo University, vol. 51, 2000, no. 1, p. 1–16. ISSN 0526-8613.
  • 33.SHAFI, M. – BAKHT, J. – ALI, S. – KHAN, H. – KHAN, M. A. – SHARIF, M. 2012. Effect of planting density on phenology, growth and yield of maize (Zea mays L.). In Pakistan Journal of Botany, vol. 44, 2012, no. 2, p. 691–696. ISSN 0556-3321.
  • 34.ESKANDARNEJAD, S. – KHORASANI, S. K. – BAKHTIARI, S. – HEIDARIAN, A. R. 2013. Effect of row spacing and plant density on yield and yield components of Sweet corn (Zea mays L. Saccharata) varieties. In Advanced Crop Science, vol. 3, 2013, no. 1, p. 81–88. ISSN 2329-8863.
  • 35.ANAPALLİ, S.S., MA, L., NİELSEN, D.C., VİGİL, M.F. AND AHUJA, L.R.(2005). Simulating planting date effects on corn production using RZWQM and CERES-Maize models. Agron. J., 17(97): 58-71.
  • 36. DEKHANE, S.S. AND DUMBRE, R.B. (2017). Influence of different sowing dates on plant growth and yield of hybrid sweet corns. Adv. Res. J. Crop Improv., 8 (2) : 191-194, DOI : 10.15740/ HAS/ARJCI/8.2/191-194.
There are 36 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Research Articles
Authors

Erkan Özata 0000-0002-4646-6426

Project Number TAGEM/TA/14/A12/P03/010
Publication Date August 12, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 2 Issue: 2

Cite

EndNote Özata E (August 1, 2019) Evaluation of Fresh Ear Yield And Quality Performance In Super Sweet Corn. International Journal of Life Sciences and Biotechnology 2 2 80–94.



Follow us on social networks  19277 19276 20153  22366