According to the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), it is estimated that the world's population will reach 10 billion in 2050 and that the need for food, especially in developing countries, will increase by 50%. This situation shows the need for fundamental changes in the agricultural sense in the world. In recent years, the use of nanotechnology in agriculture has been a promising development in order to increase input efficiency in agricultural fields, increase food production and safety, and provide solutions to agricultural and environmental problems. Nano-particles, which are a product of nanotechnology, are rapidly increasing in use in medicine, electronics, materials science, biotechnology and energy sectors due to their new chemical and physical properties. Carbon dots, which have recently become very popular among carbon materials, are defined as a semi-carbon material, the dimensions of which usually have a december dec 0.1-20 nm. Structures, properties, characterization, and imaging options in terms of various physicochemical properties of Carbon Dots with significant differences according to the form previously studied carbon, high bio-compatibility, high stability, and optical properties stand out. Carbon is the component of ash, which significantly increases the yield of plants. It supports plant growth by showing positive effects such as seed germination, root elongation, resistance to plant diseases and increasing carbon fixation in agricultural production. Recently, carbon dots have been used in agriculture to reduce the use of chemical drugs, minimize the loss of plant nutrients in fertilization, and increase yields by providing effective use of water and nutrients. In this review, the information we have obtained as a result of literature reviews on the synthesis, use and effects of carbon dots, which we can define as a new nanogubber, in agricultural production, is available.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara ulaşacağını ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde gıda ihtiyacının %50 oranda arttıracağı tahmin edilmektedir. Bu durum Dünya’da tarımsal anlamda köklü değişimlere gidilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Son yıllarda tarımsal alanlarda girdi verimliliğini arttırarak, gıda üretimini ve güvenliliğini arttırmak, tarım ve çevresel sorunlara çözüm sunmak amacıyla tarımda nanoteknoloji kullanılması umut verici bir gelişmedir. Nanoteknolojinin bir ürünü olan nano parçacıklar yeni kimyasal ve fiziksel özellikleri sayesinde tıp, elektronik, malzeme bilimi, biyoteknoloji ve enerji sektörlerinde kullanımı hızla artmaktadır. Karbon malzemeler arasında son zamanlarda çok popüler olan Karbon noktaları (Carbon dots), boyutları genellikle 0.1-20 nm aralığına sahip yarı karbon bir malzeme olarak tanımlanmaktadır. Yapıları, özellikleri, görüntüleme ve karakterizasyon seçenekleri bakımından daha önce çalışılmış karbon formlarına göre önemli farklılıklara sahip Karbon Noktalar çeşitli fizikokimyasal özellikleri, yüksek biyo-uyumluluk, yüksek stabilite ve optik özellikleri ile öne çıkmaktadır. Karbon noktalar bitkilerin verimini önemli ölçüde arttıran kül bileşenidir. Tarımsal üretimde tohum çimlenmesi, kök uzaması, bitki hastalıklarına karşı direnç ve karbon fiksasyonu artırma gibi pozitif etki göstererek bitki büyümesini desteklemektedir. Son zamanlarda Karbon noktalar tarımda, kimyasal ilaç kullanımı azaltma, gübrelemede bitki besin elementi kaybını minimuma indirmede, su ve besin elementinden etkin yararlanmayı sağlayarak verimi arttırmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu derlemede, yeni bir nanogübre olarak tanımlayabileceğimiz Karbon noktaların, sentezi, tarımsal üretimde kullanımı ve etkileri üzerine yaptığımız literatür incelemeleri sonucunda elde ettiğimiz bilgiler mevcuttur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering, Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 14, 2022 |
Publication Date | December 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 3 |