NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI

Volume: 6 Number: 12 December 1, 2010
  • Hüseyin Yolcu
EN TR

NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI

Abstract

Neo-liberal politikaların devletin yeniden yapılandırılması ve onun kamusal yönünün tasfiye edilmesi bağlamında ele aldıkları argümanlardan biri de yerelleşme politikasıdır. Yerelleşme her biri farklı özelliklere ve politika uygulamalarına ve başarı koşullarına sahip geniş bir kavramlar dizinini kapsamakla birlikte, bir kamu hizmeti olan eğitimin yeniden yapılandırılmasında da önemli bir yer tutmaktadır. Eğitimde yerelleşme birçok dış görünüşe sahip olmasına karşın, “okul özerkliği” eğitim yönetiminde yerelleşmenin en güçlü yapılarından biri olarak ortaya çıkmaktadır. Okul özerkliğinin, neo-liberal dönüşümün yaşandığı ülkelerde çeşitli programlar yoluyla uygulamaya konulduğu görülmektedir. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar okul özerliğinin beklenilenden öte, karışık ve eşitsizlik üreten bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır.

Keywords

References

  1. Akça, Şafak (2002), Ailelerin İlköğretim Kademesine Yaptıkları Eğitim Harcamaları (Ankara İli Örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  2. Anderson, Gary, L. ve A. Dixon (1983), “Paradigm Shifts and Site-based Managements in the United States: Toward a Pradigm of Social Empowerment”, A Socially Critical View of the Self-Management School, Falmer Press, London.
  3. Atasayar, H. Hüseyin (2005), Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Örgütü Yöneticilerinin Yerelleşme Konusundaki Görüşleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.
  4. Aytaç, Tufan (2000), “Eğitim Yönetiminde Yeni Bir Paradigma Okul Merkezli Yönetim”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Cilt 6, Sayı 21, ss. 55-81
  5. Behreman, R. Jere, Anil B. Deolalikar ve Ying L. Soon, (2002), Conceptual Issues in the Role of Education Decentralization in Promoting Efecctive Schooling in Asian Developing Countries, Asian Develpment Bank: Economıcs and Research Depepartmant Workink Paper Series No:22.
  6. Caldwell, Brian J. (2005), School-Based Managemen UNESCO: International Education Polies, Printed by: Stedi Média, Belgium.
  7. Cranston, C., Neil (2007), “Collaborative Decision-Making and School-Based Management: Challenges, Rhetroric and Reality”, Journal of education Enquiry, Vol. 2, No. 2, pp. 1-24.
  8. Çamurcu, Kenan (2005), “AKP’nin Eğitimle İmtihanı: Milli Eğitimde “İyi Yönetişim” Dönemi (Dosya: Çocuk(luk)la Yüzleşmek)”, Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi, Sayı 192, ss. 164-170.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Hüseyin Yolcu This is me

Publication Date

December 1, 2010

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Volume: 6 Number: 12

APA
Yolcu, H. (2010). NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi, 6(12), 253-273. https://izlik.org/JA93JE64UR
AMA
1.Yolcu H. NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI. ijmeb. 2010;6(12):253-273. https://izlik.org/JA93JE64UR
Chicago
Yolcu, Hüseyin. 2010. “NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI”. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi 6 (12): 253-73. https://izlik.org/JA93JE64UR.
EndNote
Yolcu H (December 1, 2010) NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi 6 12 253–273.
IEEE
[1]H. Yolcu, “NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI”, ijmeb, vol. 6, no. 12, pp. 253–273, Dec. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA93JE64UR
ISNAD
Yolcu, Hüseyin. “NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI”. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi 6/12 (December 1, 2010): 253-273. https://izlik.org/JA93JE64UR.
JAMA
1.Yolcu H. NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI. ijmeb. 2010;6:253–273.
MLA
Yolcu, Hüseyin. “NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI”. Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi, vol. 6, no. 12, Dec. 2010, pp. 253-7, https://izlik.org/JA93JE64UR.
Vancouver
1.Hüseyin Yolcu. NEO-LİBERAL DÖNÜŞÜMÜN YAŞANDIĞI ÜLKELERDE YERELLEŞME VE OKUL ÖZERKLİĞİ UYGULAMALARI. ijmeb [Internet]. 2010 Dec. 1;6(12):253-7. Available from: https://izlik.org/JA93JE64UR

88x31.png