Research Article

TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE “YUMUŞAK G” ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Number: 9 June 30, 2023
TR EN

TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE “YUMUŞAK G” ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Abstract

Dildeki sesler ve o seslerin alfabedeki karşılıkları dil öğretiminin temel alanlarını doğrudan etkilemektedir. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi üzerine yapılan çalışmalar Türkiye Türkçesindeki “ğ, ş, ç, ı ve ü” harflerinin yazımında ve bu harfler ile ifade edilen seslerin telaffuzunda zorlanıldığını göstermektedir. Bunlar Türkçe öğrenicilerinin daha önce kullandıkları alfabelerde yer almayan harflerdir. Bu harflerin zorluk derecesi aynı değildir. Bir dil konuşuru bir ya da daha fazla harfin yazımında veya sesletiminde zorlanırken başka bir dil konuşuru başka bir harfin ya da harflerin yazımında veya sesletiminde zorlanabilmektedir. Bununla birlikte Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi sürecinde yumuşak g, öğrenici tarafından yazım ve sesletiminde zorlanılan başlıca harflerden biridir. Bu çalışmada, yabancılara Türkçe öğretiminde, sesletiminde zorlanılan harf ve sesler üzerine yapılan araştırmalara yer verilecek ve “yumuşak g” harfinin çıkış yerleriyle diğer özellikleri ele alınacaktır. Bunun yanı sıra Batı Türkçesinin tarihî ve çağdaş dönem alfabelerinde yumuşak g harfinin yer alıp almadığı incelenecektir. Çalışmanın son bölümünde yabancılara Türkçe öğretiminde yumuşak g sesletim sorununun çözümüne yönelik öneriler sunulacaktır. Yumuşak g harfiyle ilgili varlığı tespit edilen bu probleme dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmak amacıyla hazırlanan çalışma, doküman analizi yöntemiyle ele alınmış ve Türkiye Türkçesindeki “yumuşak g” harfiyle sınırlandırılmıştır.

Keywords

References

  1. Açık, F. (2008). Türkiye’de yabancılara Türkçe öğretilirken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. 1. Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu, Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.
  2. Aksan, D. (2020). Her yönüyle dil. (7. Baskı, C. 2). Türk Dil Kurumu Yayınları.
  3. Aktaş, B. (2018). Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin sınıf içi kaygı durumlarının değerlendirilmesi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi.
  4. Aktaş, H. (2021). Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yazma başarılarının ve hatalarının farklı değişkenler açısından incelenelmesi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi.
  5. Albayrak, F. (2010). Türkçe öğrenen Moğol öğrencilerin yazılı anlatım yanlışlarının dil bilgisi açısından değerlendirilmesi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Atatürk Üniversitesi.
  6. Altunkaya, H. (2021). Yurt dışında yabancı dil olarak Türkçe öğretmek: sorunlar ve çözüm önerileri. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 16, 1-33.
  7. Alyılmaz, S., Biçer, N. ve Çoban, İ. (2015). Atatürk üniversitesinde öğrenim gören Kırgız öğrencilerin Türkçe Türkiye'ye yönelik görüşleri. TEKE, 4(1), 238-338.
  8. Arslan, M. ve Klicic, E. (2015). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yazma becerisinin gelişiminde karşılaşılan sorunlar: Bosna Hersek örneği. Kırıkkale University Journal of Social Sciences, 5(2), 170-182.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Language Studies

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

June 29, 2023

Publication Date

June 30, 2023

Submission Date

May 13, 2023

Acceptance Date

June 8, 2023

Published in Issue

Year 2023 Number: 9

APA
Kalaycı, Ü., & Demir, M. (2023). TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE “YUMUŞAK G” ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. International Journal of Filologia, 9, 47-57. https://doi.org/10.51540/ijof.1296683
AMA
1.Kalaycı Ü, Demir M. TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE “YUMUŞAK G” ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. IJOF. 2023;(9):47-57. doi:10.51540/ijof.1296683
Chicago
Kalaycı, Ünal, and Mehtap Demir. 2023. “TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE ‘YUMUŞAK G’ ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. International Journal of Filologia, nos. 9: 47-57. https://doi.org/10.51540/ijof.1296683.
EndNote
Kalaycı Ü, Demir M (June 1, 2023) TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE “YUMUŞAK G” ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. International Journal of Filologia 9 47–57.
IEEE
[1]Ü. Kalaycı and M. Demir, “TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE ‘YUMUŞAK G’ ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”, IJOF, no. 9, pp. 47–57, June 2023, doi: 10.51540/ijof.1296683.
ISNAD
Kalaycı, Ünal - Demir, Mehtap. “TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE ‘YUMUŞAK G’ ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. International Journal of Filologia. 9 (June 1, 2023): 47-57. https://doi.org/10.51540/ijof.1296683.
JAMA
1.Kalaycı Ü, Demir M. TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE “YUMUŞAK G” ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. IJOF. 2023;:47–57.
MLA
Kalaycı, Ünal, and Mehtap Demir. “TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE ‘YUMUŞAK G’ ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. International Journal of Filologia, no. 9, June 2023, pp. 47-57, doi:10.51540/ijof.1296683.
Vancouver
1.Ünal Kalaycı, Mehtap Demir. TÜRKÇENİN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE “YUMUŞAK G” ÜNSÜZÜYLE İLGİLİ KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. IJOF. 2023 Jun. 1;(9):47-5. doi:10.51540/ijof.1296683

Cited By

The journal is an open-access, academic, peer-reviewed publication. Articles published in the journal are licensed under the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license. The journal adopts the principle that providing scientific research to the public free of charge enhances the global circulation of knowledge and, accordingly, ensures immediate open access to all its content.

download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiQ0MgTGlzYW5zLnBuZyIsInBhdGgiOiJkZGQxL2U2MDIvOTY5My82OWUyODEyYjljYjg2Ni44MDU0ODkwMi5wbmciLCJleHAiOjE3NzY0NTU0ODMsIm5vbmNlIjoiMTc1MTk0YTc2M2Y3ZmEzZjVmNTM3ZTQwMjVkOGNkMjkifQ.g4ho3c80dhT5CTy_H6LE-CZpcx4vvwFmYv51EryKxyw   download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiQ3Jvc3NyZWYuanBnIiwicGF0aCI6IjY2OWYvYzZhYS84NGNmLzY5ZWQwZTI1MWNjZjg1LjI2NjU5OTExLmpwZyIsImV4cCI6MTc3NzE0NjkzMywibm9uY2UiOiI5OWI1ZjFhZDFlYWU0ZjdlNDEzNGE1MTIxYWE4OTFmNyJ9.YrOBdslm1628Hvcmk5TNDGnj6liMYRAGRQD2KP75Xh4  download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiaW1hZ2VzIC0gS29weWEucG5nIiwicGF0aCI6IjdiNzgvMzNlMS9lNTZmLzY5ZWQwZWExMDRkOTc3LjY0MDM1NzU4LnBuZyIsImV4cCI6MTc3NzE0NzA1Nywibm9uY2UiOiIzODk4YzdmYjcyZjgzNjRmMTYzMjdiNDQ4YmI3Mjg5MyJ9.-cvcR90bMmonBJurQxpfk6CAwgXUAxGrphgI9hLlx8I