Research Article

Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak

Number: 23 June 15, 2025
EN TR

Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak

Abstract

Biyolojik cinsiyete dayalı eşitsizlikler, kadının toplumda duygusal, fiziksel ve bedensel olarak erkeğe oranla zayıf görülmesi, üstün sportif performansın erkek ile bağdaşması toplumsal olarak kadını ikincilleşmeye götürmektedir. Bazı spor branşlarında bu fark azalsa da özellikle futbol branşında farlı problemler hala aşılamamıştır. Bu araştırmada, kadın futbolcuların yaşadığı sıkıntıları çeşitli faktörlere ilişkin görüşlerini derinlemesine incelenmek amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırmanın bir deseni olan fenomenoloji yönteminden yararlanılmıştır. İncelemeye 10 futbolcu kadın katılmıştır. Araştırmada veriler demografik bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yüz yüze, grup ve bireysel görüşmeler sonucunda toplanmıştır. İçerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Alınan yanıtlar nitel analiz yöntemi ile incelenmiş kod ve kategorilere ayrılmıştır. Katılımcıların yaşamış olduğu problemler “duygusal”, “sosyal”, “psikolojik”, “kültürel”, “cinsiyet” ve “çözüm önerileri” olarak karşımıza çıkmaktadır. Bulgular ışığında katılımcıların özellikle çevresel olarak çok fazla baskıya maruz kaldıkları, kadın olarak yaşadıkları olumsuzlukların yanı sıra, kültürel olarak da problemleri aşamadıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Süreç içerinde psikolojik olarak zor günler yaşadıklarını bunun da hem sportif hem de yaşam kalitesi olarak karşılarına bir engel oluşturduğu açığa çıkmıştır. Sonuç olarak, literatürde daha fazla yayın yapılmasının, spor medyasında ve sosyal medya da haber içeriklerinin arttırılmasının, eğitim ortamlarında ve toplumsal olarak kadın ve spor kavramlarının farkındalıklarının oluşturulmasının fayda sağlayacağı düşünülmektedir.

Keywords

Ethical Statement

Yapılan bu çalışma için Bozok Üniversitesi Etik Komisyonu, 21.01.2025 tarihli 38/14 nolu karar ile gerekçe, amaç ve yaklaşım yöntemleri açısından etik sakınca bulunmadığına karar vermiştir. Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı, çalışmanın Committee on Publication Ethics (COPE)' in tüm şartlarını ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim. Herhangi bir zamanda, çalışmayla ilgili yaptığım bu beyana aykırı bir durumun saptanması durumunda, ortaya çıkacak tüm ahlaki ve hukuki sonuçlara razı olduğumu bildiririm.

References

  1. Akın, A. (2009). Üreme sağlığına giriş. Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayınları.
  2. Aladanlı, B. ve Çördük, Ü. (2009). Futbol Tarihi ve Sporda İlkler. İstanbul: Yeşil Elma Yayıncılık.
  3. Bozlu, B. (2021). Türkiye’de Kadın Futbolcular: Kadın ve Erkek Futbolcuların Karşılaştırmalı İlişkisel Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı, Antalya.
  4. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2018). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri (25. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  5. Caudwell, J. (2011). Gender, feminism and football studies. Soccer & Society, 12(3), 330- 344. doı: 10.1080/14660970.2011.568099.
  6. Cihan, B. B., Ilgar Araç, E. (2018). Spor Yapan ve Spor Yapmayan (Sedanter) Lise Öğrencilerinin Meraklılık Düzeylerinin Belirlenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 19(2), 1649-1660. DOI:10.29299/kefad.2018.19.02.016
  7. Cin, H. (2022). Türkiye’de ve Almanya’da Kadın Futbolcu Olmak: Kadın Futbolcuların Yaşantılarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Spor Bilimleri Anabilim Dalı, Ankara.
  8. Constanzo, M. (2002). One Can't Shake of the Women: Images of Sport and Gender in Punch, 1901-1910. The International Journal of the History of Sport. 1(1), 31-56.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

June 2, 2025

Publication Date

June 15, 2025

Submission Date

March 22, 2025

Acceptance Date

June 1, 2025

Published in Issue

Year 2025 Number: 23

APA
İnan, M., Kurtuldu, T., & Cihan, B. B. (2025). Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak. Uluslararası Sosyal Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 23, 128-141. https://doi.org/10.20860/ijoses.1663222
AMA
1.İnan M, Kurtuldu T, Cihan BB. Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak. IJOSES. 2025;(23):128-141. doi:10.20860/ijoses.1663222
Chicago
İnan, Mehmet, Tansu Kurtuldu, and Bekir Barış Cihan. 2025. “Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak”. Uluslararası Sosyal Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, nos. 23: 128-41. https://doi.org/10.20860/ijoses.1663222.
EndNote
İnan M, Kurtuldu T, Cihan BB (June 1, 2025) Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak. Uluslararası Sosyal ve Eğitim Bilimleri Dergisi 23 128–141.
IEEE
[1]M. İnan, T. Kurtuldu, and B. B. Cihan, “Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak”, IJOSES, no. 23, pp. 128–141, June 2025, doi: 10.20860/ijoses.1663222.
ISNAD
İnan, Mehmet - Kurtuldu, Tansu - Cihan, Bekir Barış. “Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak”. Uluslararası Sosyal ve Eğitim Bilimleri Dergisi. 23 (June 1, 2025): 128-141. https://doi.org/10.20860/ijoses.1663222.
JAMA
1.İnan M, Kurtuldu T, Cihan BB. Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak. IJOSES. 2025;:128–141.
MLA
İnan, Mehmet, et al. “Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak”. Uluslararası Sosyal Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, no. 23, June 2025, pp. 128-41, doi:10.20860/ijoses.1663222.
Vancouver
1.Mehmet İnan, Tansu Kurtuldu, Bekir Barış Cihan. Kadın Futbolcuların Perspektifinden Yaşadığı Problemleri Anlamak. IJOSES. 2025 Jun. 1;(23):128-41. doi:10.20860/ijoses.1663222

 


Indexes

Indexed by INDEX COPERNİCUS [ICI], Eurasian Scientific Journal Index [ESJI], ISAM [Makaleler Veri Tabanı], SOBIAD, Scilit, İdeal Online 

Monitored by TÜBİTAK/ULAKBİM (TR) SBVT. 


Articles Published in the International Journal of Social and Educational Sciences are Licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0). International Journal of Social and Educational Sciences provides immediate open access to its content, reflecting its commitment to advancing global knowledge exchange. The opinions presented in the articles are the sole responsibility of their respective authors and do not represent the views or opinions of the International Journal of Social and Educational Sciences.