Research Article

Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders kitaplarında (B1-B2) yer alan okuma metinlerinin okuma becerileri bakımından değerlendirilmesi

Volume: 6 Number: 1 June 30, 2023

Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders kitaplarında (B1-B2) yer alan okuma metinlerinin okuma becerileri bakımından değerlendirilmesi

Abstract

Okuma becerisi yabancı dil öğretim sürecinde en önemli unsurlarından biridir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretim materyallerinden biri olan ders kitaplarında farklı okuma becerilerini içeren metinlere yer verilmelidir. Bu araştırmanın amacı, Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders Kitaplarında yer alan okuma metinlerindeki etkinliklerin kapsamlı şekilde analiz edilmesi ve ileride yapılacak çalışmalar için alana katkı sağlamaktır. Araştırmada B1 ve B2 düzeyinde Yeni İstanbul Uluslarası Öğrenciler için Türkçe Ders Kitapları kullanılmıştır. Verilerin doküman incelemesine dayalı toplandığı araştırmada kitaplarda yer alan okuma metinleri, 8 farklı okuma becerisi (başlığı verilmiş bir metnin konusunu kestirme, okunan metne uygun başlık önerme, okuma parçasında geçen bilinmeyen sözcüklerin anlamını kestirme, okunan metin hakkında genel bir bilgi sahibi olma, okunan metin hakkında ayrıntılı bilgiyi edinme, okunan metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bulma, okunan metinle ilgili bilgileri transfer etme, okunan metnin özetini çıkarma) bakımından analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlara göre ders kitaplarında yer alan okuma metinlerinin okuduğunu anlama için gerekli bazı okuma becerileri (başlığı verilmiş bir metnin konusunu kestirme, okunan metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bulma, okunan metnin özetini çıkarma) yönünden eksik olduğu göstermektedir.

Keywords

Supporting Institution

Destekleyen kurum yoktur

Project Number

Araştırma herhangi bir proje kapsamında değildir.

Thanks

Teşekkür edilecek kişi ya da kurum bulunmamaktadır.

References

  1. Afflerbach, P. (1990). The influence of prior knowledge and text genre on readers' prediction strategies. Journal of reading behavior, 22(2), 131-148.
  2. Afflerbach, P., Pearson, P. D. ve Paris, S. G. (2008). Clarifying differences between reading skills and reading strategies. The reading teacher, 61(5), 364-373.
  3. Altunkaya, H. ve Erdem, İ. (2017). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Okuma Kaygıları ve Okuduğunu Anlama Becerileri Reading Anxiety and Reading Comprehension Skills of Learners of Turkish as a Foreign Language. Sakarya University Journal of Education, 7(1), 59-77.
  4. MEB EARGED. (2007). Öğrencilerin okuma düzeyleri. Ankara: MEB Kaynak Kitaplar Dizisi. https://www.meb.gov.tr/earged/earged/okuma_duzey.pdf adresinden erişilmiştir.
  5. Başkan, A. ve Ustabulut, M. Y. (2020). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde anlama becerileri (dinleme ve okuma). RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, (21), 39-55. doi: 10.29000/rumelide.835294
  6. Catts, H. W. (2022). Rethinking How to Promote Reading Comprehension. American Educator, 45(4), 26.
  7. Corbin, J. ve Strauss, A. (2008). Qualitative research. Techniques and procedures for developing grounded theory.
  8. Demirel, Ö. (2012). Yabancı Dil Öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

June 27, 2023

Publication Date

June 30, 2023

Submission Date

March 19, 2023

Acceptance Date

June 14, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 6 Number: 1

APA
İlbilgi, D., & Azizoğlu, N. İ. (2023). Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders kitaplarında (B1-B2) yer alan okuma metinlerinin okuma becerileri bakımından değerlendirilmesi. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, 6(1), 115-144. https://izlik.org/JA49AW39AW
AMA
1.İlbilgi D, Azizoğlu Nİ. Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders kitaplarında (B1-B2) yer alan okuma metinlerinin okuma becerileri bakımından değerlendirilmesi. IJOTFL. 2023;6(1):115-144. https://izlik.org/JA49AW39AW
Chicago
İlbilgi, Damla, and Nahide İrem Azizoğlu. 2023. “Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler Için Türkçe Ders Kitaplarında (B1-B2) Yer Alan Okuma Metinlerinin Okuma Becerileri Bakımından Değerlendirilmesi”. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi 6 (1): 115-44. https://izlik.org/JA49AW39AW.
EndNote
İlbilgi D, Azizoğlu Nİ (June 1, 2023) Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders kitaplarında (B1-B2) yer alan okuma metinlerinin okuma becerileri bakımından değerlendirilmesi. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi 6 1 115–144.
IEEE
[1]D. İlbilgi and N. İ. Azizoğlu, “Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders kitaplarında (B1-B2) yer alan okuma metinlerinin okuma becerileri bakımından değerlendirilmesi”, IJOTFL, vol. 6, no. 1, pp. 115–144, June 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA49AW39AW
ISNAD
İlbilgi, Damla - Azizoğlu, Nahide İrem. “Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler Için Türkçe Ders Kitaplarında (B1-B2) Yer Alan Okuma Metinlerinin Okuma Becerileri Bakımından Değerlendirilmesi”. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi 6/1 (June 1, 2023): 115-144. https://izlik.org/JA49AW39AW.
JAMA
1.İlbilgi D, Azizoğlu Nİ. Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders kitaplarında (B1-B2) yer alan okuma metinlerinin okuma becerileri bakımından değerlendirilmesi. IJOTFL. 2023;6:115–144.
MLA
İlbilgi, Damla, and Nahide İrem Azizoğlu. “Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler Için Türkçe Ders Kitaplarında (B1-B2) Yer Alan Okuma Metinlerinin Okuma Becerileri Bakımından Değerlendirilmesi”. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, vol. 6, no. 1, June 2023, pp. 115-44, https://izlik.org/JA49AW39AW.
Vancouver
1.Damla İlbilgi, Nahide İrem Azizoğlu. Yeni İstanbul Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Ders kitaplarında (B1-B2) yer alan okuma metinlerinin okuma becerileri bakımından değerlendirilmesi. IJOTFL [Internet]. 2023 Jun. 1;6(1):115-44. Available from: https://izlik.org/JA49AW39AW