BibTex RIS Cite

Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar

Year 2015, Volume: 1 Issue: 2, 0 - 0, 30.12.2015

Abstract

Su ürünlerine olan talebin artması, bazı doğal balık stoklarının azalması ve balık yetiştiriciliğinin ekonomik açıdan önemi, kafeste balık üretimini cazip hâle getirmiştir. Kafeslerde balık yetiştiriciliğinde periyodik olarak yapılan operasyonlar çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu operasyonların uygun bir şekilde yapılması, üretim başarısını önemli derecede etkilemektedir. Bu derleme çalışmasında, ağ kafes tesisinin kurulum aşamasından başlayarak, ağ kafes işletmelerinde yavru balığın temininden satışa kadar gerçekleşen yavru balık nakil yöntemleri, besleme uygulamaları, ağ değiştirme operasyonları ve kafes bağlama sisteminin kontrolü, balıklara yapılan aşı uygulamaları, tedavi uygulamaları, balıkların boylanması ve sayımı, balık kafeslerinin rotasyon uygulamaları, satış boyuna ulaşan balıkların hasatı, hasat edilen balıkların sınıflandırılması, paketlenmesi ve transferi konuları özetlenmiştir. 

References

  • Baardvik, B.M., Jobling, M., 1990. Effect of size-sorting on biomass gain and individual growth rates in Arctic charr, Salvelinus alpinus L. Aquaculture, 90:11–16.
  • BSGM, 2015. Su ürünleri istatistikleri.
  • Burr, G., Gathlin, D., 2005. Microbial ecology of the gastrointestinal tract of fish and the potential application of prebiotics and probiotics in finfish aquaculture. Journal of the World Aquaculture Socıety, 36 (4): 425- 436.
  • Can, E., Saka, S., Firat, K., 2010. Disinfection of gilthead seabream (Sparus aurata), red porgy (Pagrus pagrus), and common dentex (Dentex dentex) eggs from sparidae with different disinfectants. University of Kafkas, The journal of the Faculty of Veterinary Medicine, 16(2):299-306.
  • Can, E., 2014. Ağ Kafes Teknolojileri, Tamamlanmamış Ders Notları, Tunceli.
  • Çelikkale, M.S., 2002. İçsu Balıkları Yetiştiriciliği Ders Kitabı, pp. 278-309, ISBN:975-6983-25-6.
  • Dikel, S., 2002. Su Ürünlerinde Mekanizasyon. Ç.Ü. Su Ürünleri Fak. Yayınları No: 12.
  • Dikel, S., 2005. Kafes Balıkçılığı. Ç.Ü. Su Ürünleri Fak Yayınları No:18.Dikici Basımevi, Adana, 216s.
  • Emre, Y., Kürüm, V., 1998. Havuz ve kafeslerde alabalık yetiştiriciliği teknikleri. Minpa Matbaacılık Tic. Ltd. 737 Şti. Ulus, Ankara, 232.
  • Gibson, G.R., Roberfroid, M.B., 1995. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J. Nutr., 125:1401-1412.
  • Gunnes, K., 1976. Effect of size grading young Atlantic salmon (Salmo salar) on subsequent growth. Aquaculture, 9:381–386.
  • Jacela, J.Y., Frobose, H.L., De Rouchey, J.M., Tokach, M.D., Dritz, S.S., Goodband, R.D., Nelssen, J. L., 2010. Aminoacid digestibility and energy concentration of high-protein corndried distillers grains and high-protein sorghum dried distillers grains with solubles for swine. J. Anim. Sci., 88(11):3617-3623.
  • Johnson, K.A., Amend, D.F., 1983. Comparison of efficacy of several delivery methods using Yersinia ruckeri bacterin on rainbow trout, Salmo gairdneri Richardson, Journal of Fish Diseases, 6(4):331-336.
  • Kamstra, A., 1993. Theeffect of size-grading on individual growth in eel, Anguilla anguilla, measured by individual marking. Aquaculture, 112:67–77.
  • Koca, S., Terzioğlu, S., Didinen, B.I., Yiğit, N.Ö., 2011. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Çevre Dostu Üretim. Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, 3(1):107-113.
  • Komar, C., Enright, W.J., Grisez, L., Tan, Z., 2004. Understanding fish vaccination, Aquaculture Asia Pacific Magazine, 27-29.
  • Köse, L., 2011. Probiyotik mikroorganizmaların pazarlama sonrası, depolama süresindeki canlılıkları. Yüksek lisans tezi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Lekang, O., Eriksen, B.F., 2006. Section 5.10 IT in Fish Farming, Precision Agriculture, in CIGR Handbook of Agricultural Engineering Volume VI Information Technology. Volume Editor, Axel Munack. St.
  • Joseph, Michigan, USA: ASABE. Chapter 5, pp. 325-339.
  • Otte, G., Rosenthal, H., 1979. Management of a closed brackish water system for high density fish culture by biological and chemical treatment. Aquaculture 18:169-181.
  • Özkesici, B., 2007. Balıklarda aşılamanın beslenmelerine ve gelişimlerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Popper, A.N., Platt, C., Edds, P., 1992. Evolution of the vertebrate innerear: an overview of ideas. Evolutionary biology of hearing. Springer Verlag, New York, pp. 49–57.
  • Purdom, C.E., 1974. Variation in fish. In: Sea Fisheries Research Elek. Science, London, pp. 347-355.
  • Sunde, L.M., Imsland, A.K., Folkvord, A., Stefansson, S.O., 1998. Effects of Size Grading on Growth and Survival of Juvenile Turbot at Two Temperatures. Aquaculture International, 6:19-32.
  • Şahin, Y., 2011. İkv Değerlendirme Notu. AB ve İş Dünyası: Balıkçılık Sektörü. İktisadi Kalkınma Vakfı.
  • URL-1, 2015. http://www.orfimarine.com/mooring.htm. 20 Kasım 2015.
  • URL-2, 2015. http://www.atillaalpbaz.com/?o=3&y=108. 20 Kasım 2015.
  • URL-3, 2015. http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Levrek.pdf. 21 Kasım 2015.
  • URL-4, 2015. http://www.meko.com.tr/alt.php?lang=TR&module=products&contentID=312. 21 Kasım 2015.
  • URL-5, 2015. http://www.atillaalpbaz.com/?o=3&y=114. 22 Kasım 2015.
  • URL-6,2015.http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bal%C4%B1k%20 sTesislerinde%20Hijyen. 23 Kasım 2015.
  • URL-7, 2015. https://interactivepdf.uniflip.com/2/34834/312877/pub/document.pdf.
  • Yılmaz, M., 2004. Prebiyotik ve probiyotikler. Güncel Pediatri, 2:142-145.
Year 2015, Volume: 1 Issue: 2, 0 - 0, 30.12.2015

Abstract

References

  • Baardvik, B.M., Jobling, M., 1990. Effect of size-sorting on biomass gain and individual growth rates in Arctic charr, Salvelinus alpinus L. Aquaculture, 90:11–16.
  • BSGM, 2015. Su ürünleri istatistikleri.
  • Burr, G., Gathlin, D., 2005. Microbial ecology of the gastrointestinal tract of fish and the potential application of prebiotics and probiotics in finfish aquaculture. Journal of the World Aquaculture Socıety, 36 (4): 425- 436.
  • Can, E., Saka, S., Firat, K., 2010. Disinfection of gilthead seabream (Sparus aurata), red porgy (Pagrus pagrus), and common dentex (Dentex dentex) eggs from sparidae with different disinfectants. University of Kafkas, The journal of the Faculty of Veterinary Medicine, 16(2):299-306.
  • Can, E., 2014. Ağ Kafes Teknolojileri, Tamamlanmamış Ders Notları, Tunceli.
  • Çelikkale, M.S., 2002. İçsu Balıkları Yetiştiriciliği Ders Kitabı, pp. 278-309, ISBN:975-6983-25-6.
  • Dikel, S., 2002. Su Ürünlerinde Mekanizasyon. Ç.Ü. Su Ürünleri Fak. Yayınları No: 12.
  • Dikel, S., 2005. Kafes Balıkçılığı. Ç.Ü. Su Ürünleri Fak Yayınları No:18.Dikici Basımevi, Adana, 216s.
  • Emre, Y., Kürüm, V., 1998. Havuz ve kafeslerde alabalık yetiştiriciliği teknikleri. Minpa Matbaacılık Tic. Ltd. 737 Şti. Ulus, Ankara, 232.
  • Gibson, G.R., Roberfroid, M.B., 1995. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J. Nutr., 125:1401-1412.
  • Gunnes, K., 1976. Effect of size grading young Atlantic salmon (Salmo salar) on subsequent growth. Aquaculture, 9:381–386.
  • Jacela, J.Y., Frobose, H.L., De Rouchey, J.M., Tokach, M.D., Dritz, S.S., Goodband, R.D., Nelssen, J. L., 2010. Aminoacid digestibility and energy concentration of high-protein corndried distillers grains and high-protein sorghum dried distillers grains with solubles for swine. J. Anim. Sci., 88(11):3617-3623.
  • Johnson, K.A., Amend, D.F., 1983. Comparison of efficacy of several delivery methods using Yersinia ruckeri bacterin on rainbow trout, Salmo gairdneri Richardson, Journal of Fish Diseases, 6(4):331-336.
  • Kamstra, A., 1993. Theeffect of size-grading on individual growth in eel, Anguilla anguilla, measured by individual marking. Aquaculture, 112:67–77.
  • Koca, S., Terzioğlu, S., Didinen, B.I., Yiğit, N.Ö., 2011. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Çevre Dostu Üretim. Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, 3(1):107-113.
  • Komar, C., Enright, W.J., Grisez, L., Tan, Z., 2004. Understanding fish vaccination, Aquaculture Asia Pacific Magazine, 27-29.
  • Köse, L., 2011. Probiyotik mikroorganizmaların pazarlama sonrası, depolama süresindeki canlılıkları. Yüksek lisans tezi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Lekang, O., Eriksen, B.F., 2006. Section 5.10 IT in Fish Farming, Precision Agriculture, in CIGR Handbook of Agricultural Engineering Volume VI Information Technology. Volume Editor, Axel Munack. St.
  • Joseph, Michigan, USA: ASABE. Chapter 5, pp. 325-339.
  • Otte, G., Rosenthal, H., 1979. Management of a closed brackish water system for high density fish culture by biological and chemical treatment. Aquaculture 18:169-181.
  • Özkesici, B., 2007. Balıklarda aşılamanın beslenmelerine ve gelişimlerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Popper, A.N., Platt, C., Edds, P., 1992. Evolution of the vertebrate innerear: an overview of ideas. Evolutionary biology of hearing. Springer Verlag, New York, pp. 49–57.
  • Purdom, C.E., 1974. Variation in fish. In: Sea Fisheries Research Elek. Science, London, pp. 347-355.
  • Sunde, L.M., Imsland, A.K., Folkvord, A., Stefansson, S.O., 1998. Effects of Size Grading on Growth and Survival of Juvenile Turbot at Two Temperatures. Aquaculture International, 6:19-32.
  • Şahin, Y., 2011. İkv Değerlendirme Notu. AB ve İş Dünyası: Balıkçılık Sektörü. İktisadi Kalkınma Vakfı.
  • URL-1, 2015. http://www.orfimarine.com/mooring.htm. 20 Kasım 2015.
  • URL-2, 2015. http://www.atillaalpbaz.com/?o=3&y=108. 20 Kasım 2015.
  • URL-3, 2015. http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Levrek.pdf. 21 Kasım 2015.
  • URL-4, 2015. http://www.meko.com.tr/alt.php?lang=TR&module=products&contentID=312. 21 Kasım 2015.
  • URL-5, 2015. http://www.atillaalpbaz.com/?o=3&y=114. 22 Kasım 2015.
  • URL-6,2015.http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bal%C4%B1k%20 sTesislerinde%20Hijyen. 23 Kasım 2015.
  • URL-7, 2015. https://interactivepdf.uniflip.com/2/34834/312877/pub/document.pdf.
  • Yılmaz, M., 2004. Prebiyotik ve probiyotikler. Güncel Pediatri, 2:142-145.
There are 33 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Kadir Yılmaz This is me

Esin Özçiçek

Erkan Can This is me

Publication Date December 30, 2015
Submission Date December 30, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Yılmaz, K., Özçiçek, E., & Can, E. (2015). Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar. International Journal of Pure and Applied Sciences, 1(2).
AMA Yılmaz K, Özçiçek E, Can E. Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar. International Journal of Pure and Applied Sciences. December 2015;1(2).
Chicago Yılmaz, Kadir, Esin Özçiçek, and Erkan Can. “Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar”. International Journal of Pure and Applied Sciences 1, no. 2 (December 2015).
EndNote Yılmaz K, Özçiçek E, Can E (December 1, 2015) Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar. International Journal of Pure and Applied Sciences 1 2
IEEE K. Yılmaz, E. Özçiçek, and E. Can, “Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar”, International Journal of Pure and Applied Sciences, vol. 1, no. 2, 2015.
ISNAD Yılmaz, Kadir et al. “Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar”. International Journal of Pure and Applied Sciences 1/2 (December 2015).
JAMA Yılmaz K, Özçiçek E, Can E. Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2015;1.
MLA Yılmaz, Kadir et al. “Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar”. International Journal of Pure and Applied Sciences, vol. 1, no. 2, 2015.
Vancouver Yılmaz K, Özçiçek E, Can E. Ağ Kafeslerde Periyodik Operasyonlar. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2015;1(2).

154501544915448154471544615445