Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2022, , 156 - 166, 07.02.2022
https://doi.org/10.38058/ijsl.1054355

Abstract

References

  • Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercangil, S.M., Merdol, T.M., Pekcan, G., Yıldız, E. 2014. Diyet El Kitabı. Hatiboğlu Yayınları, Ankara.
  • Baysal, A. 2015. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları, Ankara. Çetinkaya, A. 2010. Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(2): 73-84.
  • Flachowsky, G., Meyer, U., Südekum, K.H. 2017. Land use for edible protein of animal origin-a review. Animals, 7(3): 25.
  • IBM Corp. 2011. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 20.0. IBM Corporation, Armonk, N. Y.
  • Işkın, M., Sarıışık, M. 2017. Öğrencilerin besin tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1): 33-42.
  • İskender, H., Kanbay, Y. 2014. Üniversite öğrencilerinin yumurta tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Van Veterinary Journal, 25(3): 57-62.
  • İskender, H., Kanbay, Yalçın, Özçelik E. 2015. Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencilerinin tavuk eti tüketim tercihleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 29(1): 09-13.
  • Makkar, H.P. 2016. Animal nutrition in a 360-degree view and a framework for future R&D work: towards sustainable livestock production. Animal Production Science, 56(10): 1561-1568.
  • Ndlovu, L. 2010. Food, nutrition and health. In: Swanepoel, F.J.C., Stroebel, A. and Moyo, S. (Eds) The role of livestock in developing communities: Enhancing multifunctionality. CTA, Wageningen, The Netherlands.
  • Örük, G. 2021. Üniversite öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi örneği. Hayvansal Üretim, 62(1): 45-52.
  • Özuğur, A.K., Sarı, H.A., Gökdal, Ö., Atay, O. 2019. Öğrencilerin balık eti tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesinde Çine Myo Örneği. Mesleki Bilimler Dergisi 8(2): 57-63.
  • Sarıözkan, S., Cevger, Y., Demir, P., Yılmaz, A. 2007. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(3): 171-179.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H. 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23-31.
  • Şahinöz, S., Özdemir, M. 2017. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(4): 106-112.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H. 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Taşkın, T., Engindeniz, S., Gbadamonsi, A.A., Kandemir, Ç., Koşum, N. 2020. Gençlerin kırmızı et tüketim tercihlerinin analizi: Ege Üniversitesi öğrencileri örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1): 63-72.
  • Tayar, M., Korkmaz, N.H., Özkeleş, H.E. 2015. Beslenme İlkeleri. Dora Yayınları, Bursa.

Animal product consumption habits of university students: Suluova Vocational School

Year 2022, , 156 - 166, 07.02.2022
https://doi.org/10.38058/ijsl.1054355

Abstract

The aim of this study is to determine the animal product consumption habits of associate degree students at Amasya University Suluova Vocational School. For this purpose, a face-to-face survey was conducted with a total of 285 students, which 159 students from the Veterinary Department and 126 students from the Property Protection and Security Department, between January and March 2020. When the opinions of the students about the food groups were evaluated, it was observed that 71.2% of them thought that the animal-based foods were healthier and 94.7% thought that the products of animal origin had a better protein quality. Furthermore, it was determined that the majority of the students (42.5%) were consuming foods of animal origin because they were healthy. When the animal-based food consumption frequency of the participants was examined, it was seen that those who consumed cheese (37.9%) and eggs (31.2%) every day were in the majority. While most of the participants consumed yoghurt (25.8%), ayran (26.4%), chicken meat (26.3%) and sausage (28.4%) 1-2 times a week, it was found that consumption of beef-veal (30.2%), lamb-mutton (39.6%), fish (48.8%), salami (21.4%) and sausage (29.5%) was rare. Moreover, 25.8% of the participants did not consume butter, 72.3% did not consume turkey meat and 51.9% did not consume pastrami at all. It was found that the majority of university students did not consider any of the criteria of taste, price, brand, quality, hygiene, ease of preparation, smell-color and personal health when buying red and white meat. Finally, when the participants were examined in terms of their milk consumption preferences, it was seen that the majority (47.4%) preferred street milk.

References

  • Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercangil, S.M., Merdol, T.M., Pekcan, G., Yıldız, E. 2014. Diyet El Kitabı. Hatiboğlu Yayınları, Ankara.
  • Baysal, A. 2015. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları, Ankara. Çetinkaya, A. 2010. Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(2): 73-84.
  • Flachowsky, G., Meyer, U., Südekum, K.H. 2017. Land use for edible protein of animal origin-a review. Animals, 7(3): 25.
  • IBM Corp. 2011. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 20.0. IBM Corporation, Armonk, N. Y.
  • Işkın, M., Sarıışık, M. 2017. Öğrencilerin besin tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1): 33-42.
  • İskender, H., Kanbay, Y. 2014. Üniversite öğrencilerinin yumurta tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Van Veterinary Journal, 25(3): 57-62.
  • İskender, H., Kanbay, Yalçın, Özçelik E. 2015. Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencilerinin tavuk eti tüketim tercihleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 29(1): 09-13.
  • Makkar, H.P. 2016. Animal nutrition in a 360-degree view and a framework for future R&D work: towards sustainable livestock production. Animal Production Science, 56(10): 1561-1568.
  • Ndlovu, L. 2010. Food, nutrition and health. In: Swanepoel, F.J.C., Stroebel, A. and Moyo, S. (Eds) The role of livestock in developing communities: Enhancing multifunctionality. CTA, Wageningen, The Netherlands.
  • Örük, G. 2021. Üniversite öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim alışkanlıkları: Siirt Üniversitesi örneği. Hayvansal Üretim, 62(1): 45-52.
  • Özuğur, A.K., Sarı, H.A., Gökdal, Ö., Atay, O. 2019. Öğrencilerin balık eti tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesinde Çine Myo Örneği. Mesleki Bilimler Dergisi 8(2): 57-63.
  • Sarıözkan, S., Cevger, Y., Demir, P., Yılmaz, A. 2007. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(3): 171-179.
  • Selçuk, Ş., Tarakçı, Z., Şahin, K., Coşkun, H. 2003. Yüzüncü Yıl Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 23-31.
  • Şahinöz, S., Özdemir, M. 2017. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(4): 106-112.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H. 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1): 15-21.
  • Taşkın, T., Engindeniz, S., Gbadamonsi, A.A., Kandemir, Ç., Koşum, N. 2020. Gençlerin kırmızı et tüketim tercihlerinin analizi: Ege Üniversitesi öğrencileri örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1): 63-72.
  • Tayar, M., Korkmaz, N.H., Özkeleş, H.E. 2015. Beslenme İlkeleri. Dora Yayınları, Bursa.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Research Articles
Authors

Ali Emrecan Ata 0000-0002-1983-1395

Gözde Kılınç 0000-0002-8667-3390

Publication Date February 7, 2022
Published in Issue Year 2022

Cite

APA Ata, A. E., & Kılınç, G. (2022). Animal product consumption habits of university students: Suluova Vocational School. International Journal of Science Letters, 4(1), 156-166. https://doi.org/10.38058/ijsl.1054355
AMA Ata AE, Kılınç G. Animal product consumption habits of university students: Suluova Vocational School. IJSL. February 2022;4(1):156-166. doi:10.38058/ijsl.1054355
Chicago Ata, Ali Emrecan, and Gözde Kılınç. “Animal Product Consumption Habits of University Students: Suluova Vocational School”. International Journal of Science Letters 4, no. 1 (February 2022): 156-66. https://doi.org/10.38058/ijsl.1054355.
EndNote Ata AE, Kılınç G (February 1, 2022) Animal product consumption habits of university students: Suluova Vocational School. International Journal of Science Letters 4 1 156–166.
IEEE A. E. Ata and G. Kılınç, “Animal product consumption habits of university students: Suluova Vocational School”, IJSL, vol. 4, no. 1, pp. 156–166, 2022, doi: 10.38058/ijsl.1054355.
ISNAD Ata, Ali Emrecan - Kılınç, Gözde. “Animal Product Consumption Habits of University Students: Suluova Vocational School”. International Journal of Science Letters 4/1 (February 2022), 156-166. https://doi.org/10.38058/ijsl.1054355.
JAMA Ata AE, Kılınç G. Animal product consumption habits of university students: Suluova Vocational School. IJSL. 2022;4:156–166.
MLA Ata, Ali Emrecan and Gözde Kılınç. “Animal Product Consumption Habits of University Students: Suluova Vocational School”. International Journal of Science Letters, vol. 4, no. 1, 2022, pp. 156-6, doi:10.38058/ijsl.1054355.
Vancouver Ata AE, Kılınç G. Animal product consumption habits of university students: Suluova Vocational School. IJSL. 2022;4(1):156-6.