Aim
of this research is to examine the effects of personality trait on eating
behaviors. This research conducted with 420 students from various majors and
classes in İstanbul Gelisim University, Faculty of Administrative Economics and
Social Sciences. The research data were collected using the "International
Personality Inventory Short Version" and the "Dutch Eating Behavior
Questionnaire" and the data were analyzed by Descriptive Statistical
Methods (Frequency, Percent, Average, Standard deviation) and Linear Regression
analysis with SPSS 23.0 package program. The results were evaluated at 95%
confidence interval, p <0.05 significance level. As the result of the
research following were found; “introversion”, “emotional imbalance”, and
“being closed to new ideas” personality traits predicted emotional eating
behavior by 18.7%, “conscientiousness” personality trait predicted restrained
eating behavior by 5.5%, and “extraversion”, “emotional imbalance”, “openness
to experience”, and “being closed to new ideas” personality traits predicted
external eating behavior by 6.3%. The results show that multidisciplinary
approaches should be carefully considered in order to reveal the psychological
and subjective aspects of the influence of personality on eating behavior which
is both biological and social behavior.
Kişilik
yapısının yeme biçimleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılan bu
çalışmanın örneklemi, İstanbul Gelişim Üniversitesi İdari İktisadi ve Sosyal
Bilimler Fakültesi’nde değişik bölümler ve sınıflarda öğrenim görmekte olan 420
üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Araştırma verileri “Uluslararası Kişilik
Envanteri Kısa Formu” ile “Hollanda Yeme Davranışı Testi ” ölçekleri kullanılarak
toplanmış ve veriler SPSS 23.0 paket programı ile Tanımlayıcı İstatistiksel
Metotlar (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) ve Lineer Regresyon analizi
ile çözümlenmiş, sonuçlar % 95 güven aralığında, p<0.05 anlamlılık düzeyinde
değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; kişilik yapısı olarak “içedönüklük”,
“duygusal dengesizlik” ve “yeniliklere kapalı olmak” özelliklerinin “duygusal
yeme” davranışını %18.7 oranında yordadığı; kişilik yapısı olarak “sorumluluk”
özelliğinin, “kısıtlayıcı yeme” davranışını %5.5 oranında yordadığı ve kişilik
yapısı olarak “dışadönüklük”, “duygusal dengesizlik”, “gelişime açık olmak”,
“yeniliklere kapalı olmak” özelliklerinin ise “dışsal yeme” davranışını %6.3
olarak yordadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar biyolojik ve sosyal bir davranış
olan yemek yeme davranışında, kişilik yapısının bu davranış üzerindeki
etkisini, psikolojik ve öznel taraflarını ortaya koyması bakımından,
multidisipliner yaklaşımların dikkatle üzerinde durması gerektiğini
göstermektedir.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.