Research Article

Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili

Volume: 2022 Number: 47 December 11, 2018
Arzu Karasaç Gezen
TR EN

Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili

Abstract

Bağımlılık, bir nesneye, kişiye, bir varlığa duyulan önlenemez istek veya bir başka iradenin etkisi altına girme durumu olarak tanımlanmaktadır. Uyuşturucu bağımlılığı ise, vücudun işlevlerini bozan maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görülmesine rağmen bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Uyuşturucu madde bağımlılığında, pek çok etken bir araya gelerek bağımlılığa neden olabilmektedir. Bu durum, bağımlılığa ve bağımlılıkla mücadeleye bakışımızı yeniden sorgulamamızı, bu konu üzerinde yeniden düşünmemizi gerekli kılmaktadır. Toplumda, sağlığa yönelik bilgi ihtiyacını karşılamada en çok başvurulan kaynaklardan bir tanesi de medyadır. Medya tarafından topluma sunulacak doğru ve güvenilir sağlık bilgisi karşılaşılan sorunlarla mücadelede son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma, toplumsal bir sorun olan uyuşturucu bağımlılığının medyada nasıl temsil edildiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda çalışmada, 2014 ve 2015 yılları ekim, kasım, aralık aylarında konu ile ilgili Hürriyet, Milliyet, Sözcü, Vatan, Posta, Habertürk gazetelerinde yer alan haberler içerik çözümlemesi tekniği ile analiz edilmiştir. Yazılı basında en yüksek tiraja sahip ilk altı gazete örnekleme alınmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda gazetelerin uyuşturucu bağımlılığını; yol açtığı sağlık sonuçları (koma, ölüm) ve ünlülerin uyuşturucu kullanımı konuları çerçevesinde gündeme taşıdıkları; sıradan kişileri konu alan haberler ile ünlüleri konu alan haberlerde farklı çerçeveler kullandıkları, bağımlılığı toplumsal, politik, ekonomik boyutlarını göz ardı ederek sundukları görülmüştür. Ayrıca haberlerde toplumu bağımlılık hakkında bilgilendirmeye yönelik içeriklerin de yeterince yer almadığı tespit edilmiştir.

Keywords

Uyuşturucu, Bağımlılık, Medya, Sağlık Haberciliği, Sağlık Iletişimi.

References

  1. Balseven, A., Özdemir, Ç., Tuğ, A., Hancı, H. ve Doğan, Y. B., (2002). “Madde Kullanımı, Bağımlılıktan Korunma ve Medya”, Sted, 11(3), s. 91-93.
  2. Chermak, Steven, (2006). “The presentation of drugs in the news media: the news sources involved in the construction of social problems.”, Journal Justice Quarterly, 14(4), pages. 687-718.
  3. Çınarlı, İnci, (2008). Sağlık İletişimi ve Medya, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  4. Evren, Cüneyt E. (1997). “Bağımlılık Bir Beyin Hastalığıdır”, Klinik Psikofarmakoloji Bülteni, 7(1-4), s.52-57.
  5. Fan, David. P. (2010). “News Media Framing Sets Public Opinion That Drugs is the Country’s Most Important Problem”, Substance Use &Misuse, 31(10), pages: 1413-1421.
  6. Geray, Haluk, (2004). Toplumsal Araştırmalarda Nicel ve Nitel Yöntemlere Giriş: İletişim Alanından Örneklerle, Ankara: Siyasal Kitabevi.
  7. Gökçe, Orhan, (2006). İçerik Analizi: Kuramsal ve Pratik Bilgiler, Ankara: Siyasal Kitabevi.
  8. Greenfıeld, David N., (1999). “Virtual addiction: Sometimes new technology can create new problems”, https://virtual-addiction.com/virtual-addiction/ Erişim tarihi 20.6.2017.
  9. Kim, Sun-Woo ve Kim, Ran-Do, (2002). “A Study of Internet Addiction: Status, Causes, and Remedies- Focusing on the alienation factor”, International Journal of Human Ecolojy, 3(1), p.1-19.
  10. Ögel, Kültegin, (2010). Alkol ve Madde Kullanım Bozuklukları: Tanı, Tedavi ve Önleme, İstanbul: Yeniden Yayınları.
APA
Karasaç Gezen, A. (2018). Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili. İletişim Kuram Ve Araştırma Dergisi, 2022(47), 467-485. https://izlik.org/JA38XY99XZ
AMA
1.Karasaç Gezen A. Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2018;2022(47):467-485. https://izlik.org/JA38XY99XZ
Chicago
Karasaç Gezen, Arzu. 2018. “Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili”. İletişim Kuram Ve Araştırma Dergisi 2022 (47): 467-85. https://izlik.org/JA38XY99XZ.
EndNote
Karasaç Gezen A (December 1, 2018) Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2022 47 467–485.
IEEE
[1]A. Karasaç Gezen, “Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, vol. 2022, no. 47, pp. 467–485, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA38XY99XZ
ISNAD
Karasaç Gezen, Arzu. “Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili”. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2022/47 (December 1, 2018): 467-485. https://izlik.org/JA38XY99XZ.
JAMA
1.Karasaç Gezen A. Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2018;2022:467–485.
MLA
Karasaç Gezen, Arzu. “Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili”. İletişim Kuram Ve Araştırma Dergisi, vol. 2022, no. 47, Dec. 2018, pp. 467-85, https://izlik.org/JA38XY99XZ.
Vancouver
1.Arzu Karasaç Gezen. Uyuşturucu Bağımlılığının Yazılı Basında Temsili. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi [Internet]. 2018 Dec. 1;2022(47):467-85. Available from: https://izlik.org/JA38XY99XZ