Research Article

Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi ile Ağrı, Duyu ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki

Volume: 7 Number: 1 January 31, 2022
EN TR

Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi ile Ağrı, Duyu ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki

Abstract

Amaç: Üst ekstremite hacmindeki artış meme kanseri cerrahisi sonrasında görülen en yaygın komplikasyonlardan biridir ve üst ekstremite fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı meme kanseri cerrahisi sonrası, üst ekstremite hacmi ile ağrı, duyu ve kavrama kuvveti arasındaki ilişkileri araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 44-73 (54,00/50,50-62,00 yıl) yaş arası, meme kanseri tanısı sonrası cerrahi ve onkolojik tedavi almış ve son tedavisini en az üç ay önce tamamlamış 49 katılımcı dahil edildi. Üst ekstremite hacmi Frustum yöntemi ile hesaplandı, ağrı Görsel Analog Skala ile sorgulandı, duyu Semmes-Weinstein Monofilament Testi ile değerlendirildi ve kavrama kuvveti hand-held dinamometre ile ölçüldü. Bulgular: Etkilenen ekstremitede, etkilenmeyen ekstremiteye göre kavrama kuvveti daha düşük (p<0,001) ve ekstremite hacmi daha yüksekti (p<0,001). Üst ekstremite hacmi ile birinci parmak ucunda duyu kaybı arasında (p=0,036) ve üst ekstremite hacmi ile hipotenar bölge duyu kaybı arasında (p=0,036) pozitif yönde düşük orta derecede ilişkiler tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre meme kanseri cerrahisi sonrası üst ekstremite hacmindeki artış üst ekstremite duyusu ile ilişkili, bununla birlikte, ağrı veya kas kuvveti ile ilişkili değildir. Meme kanseri cerrahisi sonrasında sıklıkla görülen üst ekstremite hacmindeki değişikliklerin ilişkili olduğu faktörler önleme ve tedavi sürecine yön verme açısından akılda tutulmalıdır.

Keywords

Supporting Institution

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinatörlüğü

Project Number

2018-GAP-SABF-0007

Thanks

Bu araştırma, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünce, ''2018-GAP-SABF-0007'' nolu '' Tedavisi tamamlanmış meme kanserli hastalarda postural stabilite ve ilişkili faktörlerin araştırılması'' isimli yönlendirilmiş alt yapı projesi ile desteklenmiştir.

References

  1. Ferlay J, Soerjomataram I, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, et al. Cancer incidence and mortality worldwide: sources, methods and major patterns in GLOBOCAN 2012. Int J Cancer. 01 Mart 2015;136(5):E359-386.
  2. Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı [İnternet]. [a.yer 08 Kasım 2021]. Erişim adresi: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser-haber/ekimayi- meme-kanseri-farkindalik-ayi-3.html
  3. DiSipio T, Rye S, Newman B, Hayes S. Incidence of unilateral arm lymphoedema after breast cancer: a systematic review and metaanalysis. Lancet Oncol. Mayıs 2013;14(6):500-15.
  4. Soyder A, Taştaban E, Özbaş S, Boylu Ş, Özgün H. Frequency of earlystage lymphedema and risk factors in postoperative patients with breast cancer. J Breast Health. 01 Nisan 2014;10(2):92-7.
  5. Moffatt CJ, Franks PJ, Doherty DC, Williams AF, Badger C, Jeffs E, et al. Lymphoedema: an underestimated health problem. QJM. Ekim 2003;96(10):731-8.
  6. Passik SD, McDonald MV. Psychosocial aspects of upper extremity lymphedema in women treated for breast carcinoma. Cancer. 15 Aralık 1998;83(12 Suppl American):2817-20.
  7. Pyszel A, Malyszczak K, Pyszel K, Andrzejak R, Szuba A. Disability, psychological distress and quality of life in breast cancer survivors with arm lymphedema. Lymphology. Aralık 2006;39(4):185-92.
  8. Martín ML, Hernández MA, Avendaño C, Rodríguez F, Martínez H. Manual lymphatic drainage therapy in patients with breast cancer related lymphoedema. BMC Cancer. 09 Mart 2011;11:94.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 31, 2022

Submission Date

November 19, 2021

Acceptance Date

December 22, 2021

Published in Issue

Year 2022 Volume: 7 Number: 1

APA
Günay Uçurum, S., Polat, K., Naz Gürşan, İ., Bayram, K. B., & Özer Kaya, D. (2022). Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi ile Ağrı, Duyu ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 49-54. https://izlik.org/JA29PL34PW
AMA
1.Günay Uçurum S, Polat K, Naz Gürşan İ, Bayram KB, Özer Kaya D. Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi ile Ağrı, Duyu ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki. İKÇÜSBFD. 2022;7(1):49-54. https://izlik.org/JA29PL34PW
Chicago
Günay Uçurum, Sevtap, Karya Polat, İlknur Naz Gürşan, Korhan Barış Bayram, and Derya Özer Kaya. 2022. “Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi Ile Ağrı, Duyu Ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7 (1): 49-54. https://izlik.org/JA29PL34PW.
EndNote
Günay Uçurum S, Polat K, Naz Gürşan İ, Bayram KB, Özer Kaya D (January 1, 2022) Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi ile Ağrı, Duyu ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7 1 49–54.
IEEE
[1]S. Günay Uçurum, K. Polat, İ. Naz Gürşan, K. B. Bayram, and D. Özer Kaya, “Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi ile Ağrı, Duyu ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki”, İKÇÜSBFD, vol. 7, no. 1, pp. 49–54, Jan. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29PL34PW
ISNAD
Günay Uçurum, Sevtap - Polat, Karya - Naz Gürşan, İlknur - Bayram, Korhan Barış - Özer Kaya, Derya. “Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi Ile Ağrı, Duyu Ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7/1 (January 1, 2022): 49-54. https://izlik.org/JA29PL34PW.
JAMA
1.Günay Uçurum S, Polat K, Naz Gürşan İ, Bayram KB, Özer Kaya D. Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi ile Ağrı, Duyu ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki. İKÇÜSBFD. 2022;7:49–54.
MLA
Günay Uçurum, Sevtap, et al. “Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi Ile Ağrı, Duyu Ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 1, Jan. 2022, pp. 49-54, https://izlik.org/JA29PL34PW.
Vancouver
1.Sevtap Günay Uçurum, Karya Polat, İlknur Naz Gürşan, Korhan Barış Bayram, Derya Özer Kaya. Meme Kanseri Cerrahisi Sonrası Ekstremite Hacmi ile Ağrı, Duyu ve Kavrama Kuvveti Arasındaki İlişki. İKÇÜSBFD [Internet]. 2022 Jan. 1;7(1):49-54. Available from: https://izlik.org/JA29PL34PW



Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.