Research Article

Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi

Volume: 7 Number: 1 January 31, 2022
EN TR

Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi

Abstract

Amaç: Bu araştırma ile bir devlet üniversitesinin hemşirelik öğrencilerinin parafonksiyonel oral alışkanlıkları ve bağımlı kişilik özelliğinin sigara içme durumlarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Karşılaştırmalı tanımlayıcı tipte olan araştırmaya hemşirelik bölümünde okuyan 360 gönüllü öğrenci katılmıştır. Veriler sosyodemografik bilgileri, parafonksiyonel oral alışkanlıkları ve sigara içme ile ilgili özellikleri içeren Tanıtıcı Anket Formu ve Kişilik İnancı Ölçeği Kısa Formunun bağımlı kişilik için olan bölümü kullanılarak, Kasım-Aralık 2020’de toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testleri ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada öğrencilerin %18,1’nin sigara içtiği; erkek, 20 yaş üstü, dördüncü sınıf, ilçede yaşama ve zayıf-normal kilolu olmanın sigara içmeyi etkilediği; dudak ısırma, kürdanı ağızda tutma, tırnak yeme, tırnak etlerini koparma ve kalemi ağıza alma alışkanlıklarının sigara içenlerde anlamlı düzeyde yüksek olduğu; bağımlı kişilik özelliği ve parafonksiyonel oral alışkanlıkların sigara içmenin %13’ünü açıkladığı ve tırnak yemenin sigara içmeyi 2,68 kat arttırdığı saptanmıştır. Sonuç: Bu alışkanlıklar, kişilik özellikleri ve sigara içme arasındaki ilişkiyi inceleyen kontrollü boylamsal çalışmalar önerilmektedir.

Keywords

Supporting Institution

yok

References

  1. who.org [Internet], Tobacco 2020 [cited 2021 Jan 15], Available from: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/tobacco.
  2. tobaccoatlasa.org [Internet], The Tobacco Atlasa: Turkey 2015 [cited 2021 Jan 19], Available from: https://tobaccoatlas.org/country/turkey/.
  3. Özbay Y, Yılmaz S, Büyüköztürk Ş, Aliyev R, Tomar İH, Eşici H, et al. Madde bağımlılığı: Temiz bir yaşam için bireyin güçlendirilmesi. Addicta: The Turkish Journal on Addictions. 2018;5(1):81-130.
  4. Tunaboylu İkiz T. Paris psikosomatik okulu (IPSO) psikanaliz buluşmaları. 3. Baskı. İstanbul: Bağlam Yayıncılık; 2008.
  5. Akthar S. Comprehensive dictionary of psychoanalysis. London: Karnac Books; 2018. p.22-23.
  6. Freud S. Three essasy on the theory of sexuality, the standard edition of the complete psychological works of Sigmund Freud. London: The Hogart Press and the Institute of PsychoAnalysis; 1905.
  7. Person ES. As the wheel turns: a centennial reflection on Freud’s Three Essays on the Theory of Sexuality. Journal of the American Psychoanalytic Association. 2005;53(4):1257-1282.
  8. Lantz SE, Ray S. Freud Developmental Theory. In: StatPearls. StatPearls Publishing, Treasure Island (FL); 2020.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 31, 2022

Submission Date

May 22, 2021

Acceptance Date

December 13, 2021

Published in Issue

Year 2022 Volume: 7 Number: 1

APA
Seki Öz, H., & Akdeniz, E. (2022). Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 41-48. https://izlik.org/JA26YC67LF
AMA
1.Seki Öz H, Akdeniz E. Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi. İKÇÜSBFD. 2022;7(1):41-48. https://izlik.org/JA26YC67LF
Chicago
Seki Öz, Hilal, and Erdal Akdeniz. 2022. “Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları Ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7 (1): 41-48. https://izlik.org/JA26YC67LF.
EndNote
Seki Öz H, Akdeniz E (January 1, 2022) Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7 1 41–48.
IEEE
[1]H. Seki Öz and E. Akdeniz, “Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi”, İKÇÜSBFD, vol. 7, no. 1, pp. 41–48, Jan. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26YC67LF
ISNAD
Seki Öz, Hilal - Akdeniz, Erdal. “Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları Ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7/1 (January 1, 2022): 41-48. https://izlik.org/JA26YC67LF.
JAMA
1.Seki Öz H, Akdeniz E. Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi. İKÇÜSBFD. 2022;7:41–48.
MLA
Seki Öz, Hilal, and Erdal Akdeniz. “Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları Ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 1, Jan. 2022, pp. 41-48, https://izlik.org/JA26YC67LF.
Vancouver
1.Hilal Seki Öz, Erdal Akdeniz. Hemşirelik Öğrencilerinin Parafonksiyonel Oral Alışkanlıkları ile Bağımlı Kişilik Özelliğinin Sigara İçme Durumlarına Etkisi. İKÇÜSBFD [Internet]. 2022 Jan. 1;7(1):41-8. Available from: https://izlik.org/JA26YC67LF



Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.