Review
BibTex RIS Cite

Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite

Year 2017, Volume: 2 Issue: 1, 45 - 49, 10.01.2017

Abstract






Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite

 

Özet (≤250 KELİME)

Vücudumuzdaki hücrelerin sayısının yaklaşık 10 katı kadar mikroorganizma mikrobiyotayı oluşturmaktadır. Mikrobiyota oluşumunda intrauterin dönemden itibaren pek çok faktör rol oynamaktadır. Bebeğin doğum şekli, anne sütü veya formula ile beslenmesi, gestasyon yaşı, bireyin beslenme alışkanlıkları ve antibiyotik-prebiyotik probiyotik tedavisi alıp almadığı mikrobiyotayı etkilemektedir. Mikrobiyotada çeşitli nedenlerle oluşan disbiyozis durumunda bireyin bazı hastalıklara yakalanma riskinin artmış olabileceği düşünülmektedir. Disbiyozis ile ilişkili olduğu düşünülen
bazı hastalıklar şunlardır: Gastrointestinal sistem hastalıkları (kısa barsak sendromu, helicobacter pylori enfeksiyonu, nekrotizan enterokolit, diyare, konstipasyon, irritabl barsak sendromu, inflamatuvar barsak hastalığı), bazı kanserler, allerjik hastalıklar, nonalkolik karaciğer yağlanması, kolelitiazis, bazı psikolojik hastalıklar (anksiyete,depresyon, otizm spektrum bozukluğu, alkol bağımlılığı, bilişsel işlev bozuklukları, şizofreni ve irritabl barsak sendromu), metabolik hastalıklar (obezite, tip 2 diyabet, metabolik sendrom). Bilinmeyenlerin cevaplanması ve soru işaretlerin yok edilmesi adına mikrobiyota oluşumu, mikrobiyotayı etkileyen etmenler ve mikrobiyotadaki değişimlerin sonuçlarıyla ilgili yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.


Anahtar
Kelimeler:
(3-5 Kelime): Mikroorganizma, mikrobiyota, metabolik hastalıklar.

 
















Super Organ Microbiota and Obesity

 

Abstract (≤250 WORDS)

Microbiota consists of microorganisms about 10 times of the number of cells in our body. In the formation of microbiota, a lot of factors have roles in from the intrauterine period. Delivery method of infant, feeding with breast milk or formula, age of gestation, food habits and using antibiotic-prebiotic-probiotic influence microbiota. It is thought that the risk of having diseases may increase in case of dysbiosis in microbiota stemming from various reasons. Some diseases thought to be related with dysbiosis are the following: Gastrointestinal disorders (short bowel syndrome, helicobacter pylori infection, necrotizing enterocolitis, diarrhea, constipation, irritable bowel syndrome, inflammatory bowel disease), some cancers, allergic diseases, non-alcoholic steatohepatitis, cholelithiasis, some psychological diseases (anxiety, depression, autism spectrum disorder, alcohol addiction, cognitive disorders, schizophrenia and irritable bowel syndrome), metabolic diseases (obesity, type 2 diabetes, metabolic syndrome). Future studies to be held related to formation of microbiota, the factors affecting microbiota and the results of alterations in microbiota are needed in order to find answers for things in the dark and to vanish the question marks

Keywords:
(3-5
Words): 
Microorganism, microbiota, metabolic diseases


References

  • Alagözlü, H., & Karakan, T. (2012). Bağırsak mikrobiyota ve probiyotikler. Skop: Gastrointestinal Endoskopi Dünyası, 8, 43-48.
  • Al-Ghalith, G. A., Vangay, P., & Knights, D. (2015). The guts of obesity: progress and challenges in linking gut microbes to obesity. Discovery Medicine, 19(103), 81-8.
  • Barczynska, R., Bandurska, K., Slizewska, K., Litwin, M., Szaleckı, M., Lıbudzısz, Z., et al (2015). Intestinal microbiota, obesity and prebiotics. Polish Journal of Microbiology, 64(2), 93-100.
  • Barreto, F. M., Simão, A. N. C., Morimoto, H. K., Lozovoy M. A. B., Dichi, I., & Miglioranza L. H. S. (2014). Beneficial effects of Lactobacillus plantarum on glycemia and homocysteine levels in postmenopausal women with metabolic syndrome. Nutrition, 30(7-8), 939-942. doi:10.1016/j.nut.2013.12.004.
  • Başaran, Y. (2013). Obez, Diyabetik Ve Sağlıklı Bireylerin Bağırsak Mikrobiyotasının Karşılaştırılması. Yan Dal Uzmanlık Tezi, Genelkurmay Başkanlığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Askeri Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı. Ankara, Türkiye.
  • Cani, P. D., Lecourt, E., Dewulf, E. M., Sohet, F. M., Pachikian, B. D., Naslain, D., et al. (2009). Gut microbiota fermentation of prebiotics increases satietogenic and incretin gut peptide production with consequences for appetite sensation and glucose response after a meal. The American Journal of Clinical Nutrition, 90, 1236-43.
  • Conlon, M. A., & Bird A. R. (2015). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1),17-44. doi:10.3390/ Nu7010017.
  • Çelebi, G., & Uygun, A. (2013). İntestinal mikrobiyota ve fekal transplantasyon. Güncel Gastroenteroloji, 17(2), 148-157.
  • Çetin, R., Güven, G. B., Tunçbilek, V., Develi, S., Aykutluğ, Ö., & Korkmaz, A. (2015). Mikroorganizmalar ve insan vücudu ile olan etkileşimleri. Taf Preventive Medicine Bulletin, 14(3), 272-278. doi: 10.5455/Pmb.1- 1422383762.
  • De Filippo, C., Cavalieri, D., Di Paola, M., Ramazzotti, M., Poullet, J.B., Massart, S., et al (2010). Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and Rural Africa. Proc. Natl. Acad. Sci, 107, 14694–96.
  • Festi, D., Schiumerini, R., Eusebi, L. H., Marasco, G., Taddia, M., & Colecchia, A. (2014). Gut microbiota and metabolic syndrome. World Journal of Gastroenterology : WJG, 20(43), 16079–94. http:// doi.org/10.3748/wjg.v20.i43.16079.
  • Flint, H. J. (2012). The impact of nutrition on the human microbiome. Nutrition Reviews, 70(1), 10-3. doi: 10.1111/J.1753- 4887.2012.00499.X.
  • Gomes, A. C., Bueno, A. A., de Souza, R. G. M., & Mota, J. F. (2014). Gut microbiota, probiotics and diabetes. Nutrition Journal, 13, 60. http://doi.org/10.1186/1475-2891-13-60.
  • Han, J. L., & Lin, H. L. (2014). Intestinal microbiota and type 2 diabetes: from mechanism insights to therapeutic perspective. World Journal of Gastroenterology, 20(47), 17737-45. doi:10.3748/wjg.v20. i47.17737
  • Jumpertz, R., Le, D. S., Turnbaugh, P. J., Trinidad, C., Bogardus, C., Gordon, J. I., et al. (2011). Energy-balance studies reveal associations between gut microbes, caloric load, and nutrient absorption in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 94(1), 58–65. http://doi.org/10.3945/ajcn.110.010132.
  • Kadooka, Y., Sato, M., Imaizumi, K., Ogawa, A., Ikuyama, K., Akai, Y., et al. (2010). Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obese tendencies in a randomized controlled trial. Europe Journal Clinical Nutrition, 64(6), 636-643. doi:10.1038/ejcn.2010.19.
  • Kadooka, Y., Sato, M., Ogawa, A., Miyoshi, M., Uenishi, H., Ogawa, H., et al. (2013). Effect of Lactobacillus gasseri SBT2055 in fermented milk on abdominal adiposity in adults in a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 110(9), 1696-703. doi:10.1017/ S0007114513001037.
  • Külekçi, G. (2013). Ağız sağlığının yeni tanımı: ağız mikrobiyomu. Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği Dergisi, 27(3), 167-72. doi: 10.5222/Ankem.2013.167.
  • Nadal, I., Santacruz, A., Marcos, A., Garagorri, M., Moreno, L. A., MartinMatillaset, M., al. (2009). Shifts in clostridia, bacteroides and immunoglobulincoating fecal bacteria associated with weight loss in obese adolescents. International Journal of Obesity, 33, 758-67.
  • O’hara, A. M, & Shanahan, F. (2006). The gut flora as a forgotten organ. Embo Reports, 7(7), 688-693. doi:10.1038/Sj.Embor.7400731.
  • Parnell, J. A., & Reimer, R. A. Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 89, 1751-9.
  • Salman, T., Varol, U., Yıldız, İ., Küçükzeybek, Y., & Alacacıoğlu, A. (2015). Mikrobiyota ve kanser. Acta Oncologica Turcica, 48(2), 73-8. doi: 10.5505/Aot.2015.49368.
  • Schwiertz, A., Taras, D., Schafer, K., Beijer, S,, Bos, N. A., Donus, C., et al. (2010). Microbiota and SCFA in lean and overweight healthy subjects. Obesity, 18, 190-5.
  • Vajro, P., Paolella, G., & Fasano, A. (2013). Microbiota and gut-liver axis: A mini-review on their influences on obesity and obesity related liver disease. Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition, 56(5), 461-68. doi:10.1097/Mpg.0b013e318284abb5.
  • Yıldırım, A. E., & Altun, R. (2014). Obezite ve mikrobiyota. Güncel Gastroenteroloji, 18(1), 106-11.
  • Zhang, Y.-J., Li, S., Gan, R.-Y., Zhou, T., Xu, D.-P., & Li, H.-B. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. International Journal of Molecular Sciences, 16(4), 7493–7519. http://doi.org/10.3390/ ijms16047493.
Year 2017, Volume: 2 Issue: 1, 45 - 49, 10.01.2017

Abstract

References

  • Alagözlü, H., & Karakan, T. (2012). Bağırsak mikrobiyota ve probiyotikler. Skop: Gastrointestinal Endoskopi Dünyası, 8, 43-48.
  • Al-Ghalith, G. A., Vangay, P., & Knights, D. (2015). The guts of obesity: progress and challenges in linking gut microbes to obesity. Discovery Medicine, 19(103), 81-8.
  • Barczynska, R., Bandurska, K., Slizewska, K., Litwin, M., Szaleckı, M., Lıbudzısz, Z., et al (2015). Intestinal microbiota, obesity and prebiotics. Polish Journal of Microbiology, 64(2), 93-100.
  • Barreto, F. M., Simão, A. N. C., Morimoto, H. K., Lozovoy M. A. B., Dichi, I., & Miglioranza L. H. S. (2014). Beneficial effects of Lactobacillus plantarum on glycemia and homocysteine levels in postmenopausal women with metabolic syndrome. Nutrition, 30(7-8), 939-942. doi:10.1016/j.nut.2013.12.004.
  • Başaran, Y. (2013). Obez, Diyabetik Ve Sağlıklı Bireylerin Bağırsak Mikrobiyotasının Karşılaştırılması. Yan Dal Uzmanlık Tezi, Genelkurmay Başkanlığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Askeri Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı. Ankara, Türkiye.
  • Cani, P. D., Lecourt, E., Dewulf, E. M., Sohet, F. M., Pachikian, B. D., Naslain, D., et al. (2009). Gut microbiota fermentation of prebiotics increases satietogenic and incretin gut peptide production with consequences for appetite sensation and glucose response after a meal. The American Journal of Clinical Nutrition, 90, 1236-43.
  • Conlon, M. A., & Bird A. R. (2015). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1),17-44. doi:10.3390/ Nu7010017.
  • Çelebi, G., & Uygun, A. (2013). İntestinal mikrobiyota ve fekal transplantasyon. Güncel Gastroenteroloji, 17(2), 148-157.
  • Çetin, R., Güven, G. B., Tunçbilek, V., Develi, S., Aykutluğ, Ö., & Korkmaz, A. (2015). Mikroorganizmalar ve insan vücudu ile olan etkileşimleri. Taf Preventive Medicine Bulletin, 14(3), 272-278. doi: 10.5455/Pmb.1- 1422383762.
  • De Filippo, C., Cavalieri, D., Di Paola, M., Ramazzotti, M., Poullet, J.B., Massart, S., et al (2010). Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and Rural Africa. Proc. Natl. Acad. Sci, 107, 14694–96.
  • Festi, D., Schiumerini, R., Eusebi, L. H., Marasco, G., Taddia, M., & Colecchia, A. (2014). Gut microbiota and metabolic syndrome. World Journal of Gastroenterology : WJG, 20(43), 16079–94. http:// doi.org/10.3748/wjg.v20.i43.16079.
  • Flint, H. J. (2012). The impact of nutrition on the human microbiome. Nutrition Reviews, 70(1), 10-3. doi: 10.1111/J.1753- 4887.2012.00499.X.
  • Gomes, A. C., Bueno, A. A., de Souza, R. G. M., & Mota, J. F. (2014). Gut microbiota, probiotics and diabetes. Nutrition Journal, 13, 60. http://doi.org/10.1186/1475-2891-13-60.
  • Han, J. L., & Lin, H. L. (2014). Intestinal microbiota and type 2 diabetes: from mechanism insights to therapeutic perspective. World Journal of Gastroenterology, 20(47), 17737-45. doi:10.3748/wjg.v20. i47.17737
  • Jumpertz, R., Le, D. S., Turnbaugh, P. J., Trinidad, C., Bogardus, C., Gordon, J. I., et al. (2011). Energy-balance studies reveal associations between gut microbes, caloric load, and nutrient absorption in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 94(1), 58–65. http://doi.org/10.3945/ajcn.110.010132.
  • Kadooka, Y., Sato, M., Imaizumi, K., Ogawa, A., Ikuyama, K., Akai, Y., et al. (2010). Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obese tendencies in a randomized controlled trial. Europe Journal Clinical Nutrition, 64(6), 636-643. doi:10.1038/ejcn.2010.19.
  • Kadooka, Y., Sato, M., Ogawa, A., Miyoshi, M., Uenishi, H., Ogawa, H., et al. (2013). Effect of Lactobacillus gasseri SBT2055 in fermented milk on abdominal adiposity in adults in a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 110(9), 1696-703. doi:10.1017/ S0007114513001037.
  • Külekçi, G. (2013). Ağız sağlığının yeni tanımı: ağız mikrobiyomu. Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği Dergisi, 27(3), 167-72. doi: 10.5222/Ankem.2013.167.
  • Nadal, I., Santacruz, A., Marcos, A., Garagorri, M., Moreno, L. A., MartinMatillaset, M., al. (2009). Shifts in clostridia, bacteroides and immunoglobulincoating fecal bacteria associated with weight loss in obese adolescents. International Journal of Obesity, 33, 758-67.
  • O’hara, A. M, & Shanahan, F. (2006). The gut flora as a forgotten organ. Embo Reports, 7(7), 688-693. doi:10.1038/Sj.Embor.7400731.
  • Parnell, J. A., & Reimer, R. A. Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 89, 1751-9.
  • Salman, T., Varol, U., Yıldız, İ., Küçükzeybek, Y., & Alacacıoğlu, A. (2015). Mikrobiyota ve kanser. Acta Oncologica Turcica, 48(2), 73-8. doi: 10.5505/Aot.2015.49368.
  • Schwiertz, A., Taras, D., Schafer, K., Beijer, S,, Bos, N. A., Donus, C., et al. (2010). Microbiota and SCFA in lean and overweight healthy subjects. Obesity, 18, 190-5.
  • Vajro, P., Paolella, G., & Fasano, A. (2013). Microbiota and gut-liver axis: A mini-review on their influences on obesity and obesity related liver disease. Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition, 56(5), 461-68. doi:10.1097/Mpg.0b013e318284abb5.
  • Yıldırım, A. E., & Altun, R. (2014). Obezite ve mikrobiyota. Güncel Gastroenteroloji, 18(1), 106-11.
  • Zhang, Y.-J., Li, S., Gan, R.-Y., Zhou, T., Xu, D.-P., & Li, H.-B. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. International Journal of Molecular Sciences, 16(4), 7493–7519. http://doi.org/10.3390/ ijms16047493.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Derlemeler
Authors

Rana Nagihan Taşkırmaz This is me

Funda Pınar Çakıroğlu This is me

Reci Meseri This is me

Özge Küçükerdönmez This is me

Publication Date January 10, 2017
Submission Date May 27, 2016
Published in Issue Year 2017 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Taşkırmaz, R. N., Çakıroğlu, F. P., Meseri, R., Küçükerdönmez, Ö. (2017). Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2(1), 45-49.
AMA Taşkırmaz RN, Çakıroğlu FP, Meseri R, Küçükerdönmez Ö. Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İKÇÜSBFD. January 2017;2(1):45-49.
Chicago Taşkırmaz, Rana Nagihan, Funda Pınar Çakıroğlu, Reci Meseri, and Özge Küçükerdönmez. “Süper Organ Mikrobiyota Ve Obezite”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2, no. 1 (January 2017): 45-49.
EndNote Taşkırmaz RN, Çakıroğlu FP, Meseri R, Küçükerdönmez Ö (January 1, 2017) Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2 1 45–49.
IEEE R. N. Taşkırmaz, F. P. Çakıroğlu, R. Meseri, and Ö. Küçükerdönmez, “Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite”, İKÇÜSBFD, vol. 2, no. 1, pp. 45–49, 2017.
ISNAD Taşkırmaz, Rana Nagihan et al. “Süper Organ Mikrobiyota Ve Obezite”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2/1 (January 2017), 45-49.
JAMA Taşkırmaz RN, Çakıroğlu FP, Meseri R, Küçükerdönmez Ö. Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İKÇÜSBFD. 2017;2:45–49.
MLA Taşkırmaz, Rana Nagihan et al. “Süper Organ Mikrobiyota Ve Obezite”. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 1, 2017, pp. 45-49.
Vancouver Taşkırmaz RN, Çakıroğlu FP, Meseri R, Küçükerdönmez Ö. Süper Organ Mikrobiyota ve Obezite. İKÇÜSBFD. 2017;2(1):45-9.



Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.