Amaç: Bu çalışma, 20-40 yaş arasındaki kadınların beslenme alışkanlıkları ile ortoreksiya nervoza arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma örneklemini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 2011 nüfus sayımın sonuçlarına göre “basit rastgele örnekleme yöntemi” ile seçilen 475 kadın oluşturmuştur. Çalışma verileri, Mayıs-Temmuz 2016 tarihleri arasında Gazimağusa ilçesinde ikamet eden 20-40 yaş arası kadınlar ev veya iş yerlerinde ziyaret edilerek yüz yüze görüşme tekniği ile araştırmacı tarafından alınmıştır. Katılımcıların anket formu ile genel demografik bilgileri, genel beslenme alışkanlıkları ve yeme davranışları değerlendirilmiştir. Ortorektik davranış değerlendirmesi için Ortoreksiya Nervoza Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır.
Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 30,67±6,08’dir. Çalışmaya katılanların %21,1’inde doktor tarafından tanısı konulmuş sağlık sorunu varken, %78,9’unun herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Ölçek puan ortalamaları 26,73±3,27’dir. Katılımcıların , %24,8’i ortoreksiya eğilimli, %75,2’si sağlıklı olarak bulunmuştur. Ortoreksiya eğilimli ve sağlıklı olan katılımcıların sigara kullanımlarına bakılmış ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Çalışmaya katılan ortoreksiya eğilimli ve sağlıklı olan kadınlar düzenli kahvaltı yapma durumu ve ara öğün tüketimi açısından değerlendirilmiş, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Ortoreksiya eğilimli kadınlar ile sağlıklı olanların ekmek tüketimleri arasında istatistiksel yönden anlamlı farklılık vardır (p<0,05). Katılımcıların ölçek puanı ile günlük ekmek tüketimi arasında pozitif yönlü korelasyon bulunmuştur (r=0,091, p=0,048).
Sonuç: Çalışmaya katılan kadınların, ortoreksiya nervoza eğilimleri arttıkça ekmek tüketimleri ve sigara kullanımlarının azaldığı bulunuştur.
Beslenme alışkanlıkları yeme bozuklukları obsesif davranışlar ortoreksiya nervoza ölçeği ortorektik kadınlar.
“Yüksek lisans tezimin bir parçası olan ve literatüre anlamlı katkılar sağlamış, ileride de aynı şekilde kavram olarak güncelliğini sürdürmeye devam edecek araştırma konum "Beslenme Alışkanlıkları ve Ortoreksiya Nervoza"nın katkı sağlamaya devam edeceğini düşünmekteyim. Ayrıca bu çalışmamı herhangi bir dergide yayınlanması amacıyla paylaşmadığımı beyan eder, uzun süredir aktif olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi'nde yayınlanmasından büyük mutluluk ve onur duyarım. Bu süreçte emeği geçecek/geçen hakemler ve öncelikle siz editörüme sonsuz saygı ve teşekkürlerimi sunmayı borç bilirim.”
Objective: This study was carried out to evaluate the relationship between the eating habits of women (aged 20-40) and orthorexia nervosa.
Materials and Methods: The study sample was calculated of 475 women selected by the “simple random sampling method” according to the 2011 census results of the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). The women aged 20-40 years were enrolled for the study. The data was collected using face-to-face interview technique by the researcher. Visits were paid to the homes or workplaces of the women residing in Famagusta district between May-July 2016. Questionnaire comprising of questions related to general sociodemographic characteristics, general eating habits and eating behaviors was used to collect the relevant data. Orthorexia Nervosa Rating Scale was used to evaluate orthorexic behavior.
Results: The mean age of the women was 30.67±6.08. While 21.1% of the participants in the study had a health problem diagnosed by a doctor, 78.9% did not have any health problems. The mean score based on scale was 26.73±3.27. Of the participants, 24.8% were prone to orthorexia and 75.2% were healthy. The cigarette use of orthorexiaprone and healthy participants was analysed and a statistically significant difference was found (p<0.05). The orthorexia-prone and healthy women who participated in the study were evaluated in terms of regular breakfast and snack consumption, and no statistically significant difference was found (p>0.05). There is a statistically significant difference between the bread consumption of orthorexia-prone women and healthy ones (p<0.05). A positive correlation was found between the participants' scale score and daily bread consumption (r=0.091, p=0.048).
Conclusion: It was found that the bread consumption and cigarette smoking decreased in the women participating in the study as their orthorexia nervosa tendencies increased.
Nutritional habits eating disorders obsessive behavior orthorexia nervosa scale orthorexic women.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | May 30, 2022 |
Publication Date | May 31, 2022 |
Submission Date | March 18, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 7 Issue: 2 |
Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.