Review Article

Genç inme hastalarının demografik özellikleri, etyolojik sınıflaması, lezyon lokalizasyonu ve prognostik faktör değerlendirmesi: Üçüncü basamak sağlık merkezi verilerinin bir yıllık sonuçları

Volume: 2 Number: 2 July 11, 2023
TR EN

Genç inme hastalarının demografik özellikleri, etyolojik sınıflaması, lezyon lokalizasyonu ve prognostik faktör değerlendirmesi: Üçüncü basamak sağlık merkezi verilerinin bir yıllık sonuçları

Abstract

Genç inmeler, tüm inmelerin %5-%20 kadarını oluşturmakta ve yaşlı popülasyona göre inmenin altta yatan nedeni farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, 1 yıllık süre içinde hastanemiz nöroloji servisinde yatırılarak izlenen genç inme hastalarında; inmenin tipi, lokalizasyonu, etyolojisi, uygulanan tedavi yöntemleri, rekürrens oranı ve prognozu etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Ocak 2022-Aralık 2022 tarihleri arasında akut inme nedeni ile acil servise başvuran ve yatarak tedavi gören 18-60 yaş arasındaki hastaların verileri retrospektif olarak taranmıştır. Hastalarda kranial görüntüleme, gerekli biyokimyasal tetkiklerin yanı sıra, vaskülit belirteçleri, kanser markerleri, protrombotik faktörler, genetik incelemeler de yapılmıştır.Toplam 147 hastanın 124’ü iskemik, 23’ü hemorajik inme ile başvurmuştur. Hemorajik inme ile başvuran hastalarda lezyon lokalizasyonu en sık putamende olurken, etyoloji de en önemli risk faktörü kontrolsüz hipertansiyondur. İskemik inme ile gelen hastalarda en sık lokalizasyon orta serebral arter lokalizasyonunda saptanırken, risk faktörü olarak hipertansiyon, hiperlipidemi ilk iki sırayı oluşturmaktadır. TOAST sınıflamasına göre büyük damar aterosklerozu %16.9, küçük damar hastalığı %20.9, kardiyoembolik %15.3, nedeni bilinen %29, nedeni bilinmeyen inme %17.7 olarak saptanmıştır. Hastaların 20’si akut inme ile başvurmuş olup, tpa ve/veya trombektomi tedavileri uygulanmıştır. Hastalarımız arasında rekürrens oranı…olup, serviste yatışları sırasında ölüm saptanmamıştır. İnme her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Genç inme hastaları arasında inme etyolojisi farklılıklar göstermekte birlikte, genç inme hastalarında rekürrensi önlemek için risk faktörlerinin sıkı kontrolü önem taşımaktadır.

Keywords

References

  1. World Health Organization. Health statistics and information systems. 2019; Available from: https://www.who.int/healthinfo/ global_burden_disease/en/.
  2. Bang, OY., Chung, JW., Lee, MJ., Seo, WK., Kim, GM., Ahn, MJ.(2020) Cancer-Related Stroke: An Emerging Subtype of Ischemic Stroke with Unique Pathomechanisms. J Stroke. (1):1-10. doi: 10.5853/jos.2019.02278. Epub 2020 Jan 31. PMID: 32027788; PMCID: PMC7005348.
  3. Bogousslavsky, J., Pierre, P.(1992) Ischemic stroke in patients under age 45. Neurol Clin;10:113-124.
  4. Boot, E., Ekker, MS., Putaala, J., Kittner, S., De Leeuw, FE., Tuladhar, AM. (2020) Ischaemic stroke in young adults: a global perspective. J Neurol Neurosurg Psychiatry;91(4):411-417.
  5. Ekker, MS., Boot, EM., Singhal, AB., Tan, KS., Debette, S., Tuladhar, AM. et al.(2018) Epidemiology, aetiology, and management of ischaemic stroke in young adults. The Lancet Neurology;17(9), 790-801
  6. Ekker, MS., Verhoeven, JI., Vaartjes, I., van Nieuwenhuizen, KM., Klijn, CJM., de Leeuw, FE.(2019) Stroke incidence in young adults according to age, subtype, sex, and time trends. Neurology;21;92(21):e2444-e2454.
  7. George, MG.(2020) Risk Factors for Ischemic Stroke in Younger Adults: A Focused Update. Stroke;51(3):729-735. doi: 10.1161/STROKEAHA.119.024156. Epub 2020 Feb 12. PMID: 32078487; PMCID: PMC7112557.
  8. Hamedani, AG., Cole, JW., Mitchell, BD., Kittner, SJ.(2010) Meta-analysis of factor V Leiden and ischemic stroke in young adults: the importance of case ascertainment. Stroke;41(8):1599-603. doi: 10.1161/STROKEAHA.110.581256. Epub 2010 Jul 8. PMID: 20616326; PMCID: PMC3180852.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Review Article

Publication Date

July 11, 2023

Submission Date

May 30, 2023

Acceptance Date

June 2, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 2 Number: 2

APA
Hayırlıoğlu, E. Ç., Midi, İ., Şimşek, D., & Üstüner, F. Ş. (2023). Genç inme hastalarının demografik özellikleri, etyolojik sınıflaması, lezyon lokalizasyonu ve prognostik faktör değerlendirmesi: Üçüncü basamak sağlık merkezi verilerinin bir yıllık sonuçları. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences, 2(2), 10-18. https://izlik.org/JA49JU69EF
AMA
1.Hayırlıoğlu EÇ, Midi İ, Şimşek D, Üstüner FŞ. Genç inme hastalarının demografik özellikleri, etyolojik sınıflaması, lezyon lokalizasyonu ve prognostik faktör değerlendirmesi: Üçüncü basamak sağlık merkezi verilerinin bir yıllık sonuçları. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences. 2023;2(2):10-18. https://izlik.org/JA49JU69EF
Chicago
Hayırlıoğlu, Ecem Çağla, İpek Midi, Dilcem Şimşek, and Fatma Şeyda Üstüner. 2023. “Genç Inme Hastalarının Demografik özellikleri, Etyolojik Sınıflaması, Lezyon Lokalizasyonu Ve Prognostik Faktör Değerlendirmesi: Üçüncü Basamak Sağlık Merkezi Verilerinin Bir Yıllık Sonuçları”. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences 2 (2): 10-18. https://izlik.org/JA49JU69EF.
EndNote
Hayırlıoğlu EÇ, Midi İ, Şimşek D, Üstüner FŞ (July 1, 2023) Genç inme hastalarının demografik özellikleri, etyolojik sınıflaması, lezyon lokalizasyonu ve prognostik faktör değerlendirmesi: Üçüncü basamak sağlık merkezi verilerinin bir yıllık sonuçları. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences 2 2 10–18.
IEEE
[1]E. Ç. Hayırlıoğlu, İ. Midi, D. Şimşek, and F. Ş. Üstüner, “Genç inme hastalarının demografik özellikleri, etyolojik sınıflaması, lezyon lokalizasyonu ve prognostik faktör değerlendirmesi: Üçüncü basamak sağlık merkezi verilerinin bir yıllık sonuçları”, Istanbul Kent University Journal of Health Sciences, vol. 2, no. 2, pp. 10–18, July 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA49JU69EF
ISNAD
Hayırlıoğlu, Ecem Çağla - Midi, İpek - Şimşek, Dilcem - Üstüner, Fatma Şeyda. “Genç Inme Hastalarının Demografik özellikleri, Etyolojik Sınıflaması, Lezyon Lokalizasyonu Ve Prognostik Faktör Değerlendirmesi: Üçüncü Basamak Sağlık Merkezi Verilerinin Bir Yıllık Sonuçları”. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences 2/2 (July 1, 2023): 10-18. https://izlik.org/JA49JU69EF.
JAMA
1.Hayırlıoğlu EÇ, Midi İ, Şimşek D, Üstüner FŞ. Genç inme hastalarının demografik özellikleri, etyolojik sınıflaması, lezyon lokalizasyonu ve prognostik faktör değerlendirmesi: Üçüncü basamak sağlık merkezi verilerinin bir yıllık sonuçları. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences. 2023;2:10–18.
MLA
Hayırlıoğlu, Ecem Çağla, et al. “Genç Inme Hastalarının Demografik özellikleri, Etyolojik Sınıflaması, Lezyon Lokalizasyonu Ve Prognostik Faktör Değerlendirmesi: Üçüncü Basamak Sağlık Merkezi Verilerinin Bir Yıllık Sonuçları”. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences, vol. 2, no. 2, July 2023, pp. 10-18, https://izlik.org/JA49JU69EF.
Vancouver
1.Ecem Çağla Hayırlıoğlu, İpek Midi, Dilcem Şimşek, Fatma Şeyda Üstüner. Genç inme hastalarının demografik özellikleri, etyolojik sınıflaması, lezyon lokalizasyonu ve prognostik faktör değerlendirmesi: Üçüncü basamak sağlık merkezi verilerinin bir yıllık sonuçları. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences [Internet]. 2023 Jul. 1;2(2):10-8. Available from: https://izlik.org/JA49JU69EF