EN
TR
Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi
Abstract
Avcı-toplayıcı toplumların ateş başı sohbetlerinden günümüz efemera storylerine modası hiç geçmeyen hikaye anlatıcılığı, etki gücü en yüksek iletişim biçimidir. Evrimsel olarak insan beyninin yaşamı örüntüler şeklinde algıladığı, hikayelere de bu nedenle özel ilgi gösterdiği bilinmektedir. Bu anlamda kültürel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden reklam endüstrisinin reklamda doyuma ulaşmış tüketiciler için yeni stratejisi, güçlü etki, duygulanım ve dikkat yaratan hikayeleştirme tekniğidir. Çalışma son dönemde yükselişe geçen hikaye anlatıcılığının zihin ve duygu bağlantısallığını tartışmaya açarak kendi de minimal hikayeler olan reklamların hikayeleşme sürecine ve hikaye reklamı çalışmalarına genel bir bakış sunmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı Türkiye’de 2014-2024 yıllarına ait hikaye reklamı konulu makale ve lisansüstü tezlerin genel bir analizini yaparak mevcut durumu ortaya koymak, hikaye tekniğinin önemine dikkat çekerek ilgili literatüre katkı sağlamak olarak belirlenmiştir.
Keywords
Supporting Institution
Çalışmayı destekleyen herhangi bir kurum ya da kuruluş bulunmamaktadır.
Project Number
Yok
Ethical Statement
Gönderdiğimiz çalışma "Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi " çalışmasıdır. Etik kurul onayı gerekirecek insan faktörü içeren türde bir çalışma olmadığını ve etik kurul onayı olmadığını beyan ederiz.
References
- Açıkgöz, Y. (2024). Reklam Fotoğrafçılığı Ve Yaratıcı Hı̇kâye Anlatıcılığı, Kozmetı̇k Ürünlerı̇n Reklam Fotoğrafları Üzerı̇ne Çözümleme. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Reklamcılık Anabilim Dalı, Selçuk Üniversitesi, Konya.
- Ağar, D. (2014). Anlatıya Dahı̇l Olma Ölçeğı̇’nı̇n (Narratıve Engagement Scale) Uyarlama Çalışması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Akbaba-Resuloğlu, F. (2014). Yakınsama Kültürü ve Transmedya Hikaye Anlatımı Uygulamaları Üzerine Bir Çözümleme Örneği: Propp un İşlevler Kuramı ve Taht Oyunları (Game of Thrones) Dizisi. Yüksek Lisans Tezi. Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli.
- Akdemir-Aktaş, H., Ilgaz, H. B. ve Tatar, İ. (2023). Otonom Sinir Sistemi Anatomisi. İçinde Kanbak, O. ve Okşar, M. (Ed.). Otonom Sinir Sistemi, Organ-Sistem Fonksiyonları ve Anestezi. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; ss. 1-5.
- Akpur, A. ve Zengin, B. (2020). Türkiye'de Yapılmış Nöropazarlama Alanındaki Lisansüstü Tezlerin Betimsel Analizi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(4), 3441-3473. Doi: 10.21325/jotags.2020.771
- Appel, M. ve Richter, T. (2007). Persuasive effects of fictional narratives increase over time. Media Psychology, 10, 113-134.
- Aristoteles (1987). Poetika. İsmail Tunalı (Çev.). Remzi Kitabevi.
- Ataman, E. Ö. ve Pigey, D. S. (2022). Transmedya Hikâye Anlatıcılığı ve İçerik Pazarlama Temelinde Red Bull Türkiye “İçimdeki Ses” Ezhel Örneği. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi (İNİF E-Dergi), 7(1), 171-190. Doi.Org/10.47107/İnifedergi.1076892
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Communication Studies, Mass Media, Media Industry Studies
Journal Section
Review
Authors
Publication Date
December 29, 2025
Submission Date
June 26, 2025
Acceptance Date
November 26, 2025
Published in Issue
Year 2025 Volume: 12
APA
Sarıyıldız, G., & Gülerarslan Özdengül, A. (2025). Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 12, 20-57. https://izlik.org/JA92HL33FZ
AMA
1.Sarıyıldız G, Gülerarslan Özdengül A. Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2025;12:20-57. https://izlik.org/JA92HL33FZ
Chicago
Sarıyıldız, Gülşah, and Aşina Gülerarslan Özdengül. 2025. “Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi”. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 12 (December): 20-57. https://izlik.org/JA92HL33FZ.
EndNote
Sarıyıldız G, Gülerarslan Özdengül A (December 1, 2025) Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 12 20–57.
IEEE
[1]G. Sarıyıldız and A. Gülerarslan Özdengül, “Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi”, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, vol. 12, pp. 20–57, Dec. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA92HL33FZ
ISNAD
Sarıyıldız, Gülşah - Gülerarslan Özdengül, Aşina. “Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi”. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 12 (December 1, 2025): 20-57. https://izlik.org/JA92HL33FZ.
JAMA
1.Sarıyıldız G, Gülerarslan Özdengül A. Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2025;12:20–57.
MLA
Sarıyıldız, Gülşah, and Aşina Gülerarslan Özdengül. “Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi”. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, vol. 12, Dec. 2025, pp. 20-57, https://izlik.org/JA92HL33FZ.
Vancouver
1.Gülşah Sarıyıldız, Aşina Gülerarslan Özdengül. Reklamda Yeni Eğilim: Hikaye Reklamları Üzerine Bir Literatür Derlemesi. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi [Internet]. 2025 Dec. 1;12:20-57. Available from: https://izlik.org/JA92HL33FZ