The Dajajela are considered the most dangerous disease that invades the body of the Islamic nation, fritters its arm, and weakens its strength; because it destroys the proper approach that held to achieve this world and hereafter happiness.
Truthfulness is a sign of truth and its people and lying is a sign of falsehood and its people. People of falsehood have many methods of deceiving and lying, especially in a religious environment. Some of these methods are accusing the other person of lying about religious matters to distract people from his belief and guidance, telling lies about religious matters on the tongue of a truthful person to mislead people from the truth he brought, and using lying in religion to obtain personal benefits. For ḥadīth scholars, lying is one of the dangerous meanings that cause the person who practice it to sink down in Hell, according to what was reported from Prophet Muhammad (PBUH). It is because lying is a distortion of the facts and a change of the realities. Whoever is described by it in the scale of the science of al-Jarḥ wa’l-Ta‘dīl, it is not permissible to accept his news or invoke it, and his case must be made clear to people so that they may beware of him. On the other hand, the term “al-Dajjal” may have been used by some trustworthy narrators against other trustworthy narrators who are neither liars nor deceivers, but rather they were motivated by fanaticism, hostility or repulsion. This study came to clarify the intended meaning of the word “al-Dajjal” when it is used and whether it implies the linguistic or the idiomatic meaning according to the ḥadīth scholars. It also scrutinizes the intent of the one who said it and the implications of that in the scope of the Science of Criticism and Praise, which is the purpose of our study. This study also shows the modern Imams who used the term “al-Dajajela” (the Deceivers), defends the Imams who were unjustly described by it, and reveals the narrators who were rightly described by it so that people may beware of them.
The method followed in the research is the descriptive analytical method because it is the closest to the content of the research.
The study approached the following conclusions: The term “Dajjal or a Dajjal of the Dajajela” is used and is intended to lie in the Prophetic ḥadīth on the idiomatic truth, and it is suitable for the attributes of the great antichrist who appears previous to Day of Judgment, and he is claims what he hasn't liefully and counterfeitfully.
The word “Dajjal” differs from the word “Dajjal” from “the Dajajela” in the descriptive rank, for in his saying “Dajjal from the Dajajela” is contempt in an exaggerated form. Like a liar and a confirmed liar. They are two ranks, the second more criticising than the first. This was not noted in the books of jarḥ and ta’dil.
The term Dajjal may be used and is intended to be belittled, disgraced and insulted and it is not included in the scale of al-Jarḥ wa’l-Ta‘dīl because it is outside the subject of the Prophetic ḥadīth.
Accusing Imam Ibn Isḥāq of dajal is one of the contradictions of peers, and the characterisations that occur between them are words that are not intended to be true, and this is evidenced by the retreat of Imam Malik from disputing and later honoring Ibn Isḥāq.
Accusing Imam Abū Ḥanīfa of dajal has no value in the scale of al-Jarḥ wa’l-Ta‘dīl. Because the reasoning of the judgement by saying that his doctrine did not enter Medina, is not accreditted by the scholars of ḥadīth because it is an ambiguous critic (jarh) that is not based on evidence, and attributing this speech to one of the imams of the predecessors is not certain, or perhaps he is speaking in criticism of the doctrine of opinion that the Imam is upon, and this is also not accreditted in the jarh, or it is a matter of intolerance and prejudice, and Allah knows best.
Imam Ibn Ḥibbān had the fullest share and the best part in exposing these dajajela, so for those who came after him he was a revealing and clarifying source and his book al-Majrūḥīn is an important source for tracking them. And so, the imams of every century must subject the judgements issued against the imams to criticize, so as not to criticise an imam unjustly, an imam that perhaps is an example and a reference for Muslims in a one of the sciences.
Decâcile, İslam ümmetinin bünyesine giren ve gücünü zayıflatan en tehlikeli hastalık olarak kabul edilir; çünkü dünya ve ahiret saadetine ulaşmak için tutulan doğru yolu yok etmektedir. Sıdk, doğruluğu ve doğru olanları temsil eden bir vasıftır. Yalan ise batılı ve batıl olanları temsil eder. Batıl ehlinin yolları özellikle dini çevrede yalan ve hile üzerinedir. Onların dinde yalancılığa karşı gelecek özellikleri, insanları doğru yoldan ve akidelerinden saptırmak şeklindedir. Yine hak ehlinin ağzından din konusunda yalanlar uydurarak insanları hak yoldan ayırmak da onların özelliklerindendir. Bazen de din konusunda yalan söylemeyi şahsi menfaatleri için kullanmaktadırlar. Kizb (yalancılık), Ehl-i hadis nezdinde sahibini cehenneme götürecek tehlikeli bir hastalıktır. Hz. Peygamber’den tevâtüren gelen haberlerde Rasûlullah’a yalan haber isnâd edenin cehenneme düşeceği vurgulanmıştır. Çünkü kizb (yalancılık), olayları tahrif etmek ve hakikati değiştirmektir. Cerh ve ta‘dil alimleri tarafından yalancı olmakla itham edilen ravinin haberini kabul etmek, onunla ihticâc getirmek, caiz değildir. Zararından sakınmaları için insanlara yalancı kişinin durumunu açıklamak gerekmektedir. Buna karşın bazı sika râviler, yalancı ve hilekâr olmayan başka sika râviler hakkında ‘deccâllarden bir deccâl’ şeklinde vasıflar kullanmışlardır. Bazı ravilerin sika olmalarına rağmen yalancılıkla itham edilmelerinin temel sebebinin taassub, düşmanlık ve nefret olduğu söylenebilir. Bu çalışma, ‘deccâl’, ‘deccâllerden bir deccâl’ şeklindeki terimlerin kullanım olarak hangi manalara tekabül ettiğini, Ehl-i hadis’in bu terimlerle lügavî manayı mı yoksa ıstılahî manayı mı kastettiğini ve cerh ve ta‘dil kapsamındaki eserlerde bu hususta nelerin söylendiğini açıklama gayesindedir. Decâcile ıstılahını kullanan muhaddis imamların belirlenmesi, böyle olmadıkları halde bununla nitelenen âlimlerin savunulması ve bununla nitelenen râvilerin, insanları sakındırmak için ortaya konulması da araştırmanın hedefleri arasındadır.
Bu çalışmanın ele aldığı temel problem, muhaddislerin “Deccâl” ıstılahının hangi raviler hakkında kullandıklarını tespit etmektir. Bazen muhaddisler tarafından, deccal teriminin ıstılâhî anlamda bir âlimi aşağılamak ve yermek için kullanılmasının cerh ve ta‘dil ilmi ile bir ilgisi bulunmaktadır. Bu iki kullanım, hadis âlimleri ve râviler tarafından yine hadis âlimleri ve râvileri hakkında kullanılmıştır. Dolayısıyla bu çalışma mezkûr sorunu ortadan kaldırmak ve itham edilen râvileri suçsuzlardan ayırmak için ortaya konmuştur. Araştırmada izlenen yöntem betimsel analitik yöntemdir. Zira çalışmanın içeriğine en yakın yöntem budur.
Çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: “Deccal” veya “Deccallerden bir deccal” tabiriyle hakiki ıstılahi anlamda hadislerde Hz. Peygamber’e (s.a.v.) yalan isnad etmek manası murad edilmektedir. Bu anlam kıyametten önce zuhur edecek büyük Deccal’in özellikleriyle de uyumludur.
“Deccal” kelimesi, “Deccallerden bir deccal” kelimesinden betimleme mertebesinde farklılık gösterir, çünkü onun “Deccallerden bir deccal” demesi tamamen mübalağa olup cerh ve ta’dil kitaplarında buna rastlanmamıştır. Deccal tabiri küçük düşürülmek ve aşağılanmak maksadıyla kullanılmış olup, hadisin konusu dışında olduğu için cerh ve’t-ta’dil eserleri içerisinde yer almamaktadır.
İmam İbn İshak’ın decallik ile suçlanması onun dönemindeki âlimlerin çekişmeleri ile ilgilidir. Aralarında bu nitelemelerden kaynaklanarak ortaya çıkan lafızlardan hakiki manalar kastedilmemektedir. Buna İmam Mâlik’in İbn İshâk’a yönelik düşmanlığından vazgeçerek ona ikramda bulunması şahitlik etmektedir.
İmam Ebu Hanife’yi deccallikle suçlamanın cerh ve’t-ta’dîl açısından bir değeri yoktur. Bu hükmün gerekçesi ise onun mezhebinin Medine’ye girememesi ve hadis âlimleri nezdinde muteber olmamasıdır. Çünkü bu delile dayanmayan mübhem bir cerhdir. Bu tartışmayı selef imamlarından birine isnat etmek de tartışmalıdır. Belki de İmam’ın üzerinde bulunduğu kanaat eleştiriliyor olabilir. Ancak bu durum cerhte kabul edilmemekte ya da bu bir taassub ve önyargı meselesi olarak değerlendirilmektedir. En iyisini Allah bilir.
Decâcile’nin ortaya çıkarılmasında en büyük paya sahip olan İmam İbn Hibbân’ın, ondan sonra gelenler için açıklayıcı ve aydınlatıcı bir kaynak olarak bıraktığı el-Mecrûhîn adlı kitabı, bu meseleyi takip etmek için önemli bir kaynaktır. Her devrin imamı, bir imama haksız yere zarar vermemek için aleyhine verilen hükümleri tenkide tabi tutmalıdır. Belki de bu imam, herhangi bir ilimde Müslümanlar için bir önder ve kaynak olabilir.
الملخص: یعتبر الدجاجلة أخطر مرض یدخل جسد الأمة الإسلامية ویفت في عضدها، ویضعف قوتها؛ لأنه تقضي على المنهج القويم الذي تسلكه لتحقيق السعادة الدنيوية والأخروية. فالصِّدق علامة الحقِّ وأهله، والكذب علامة الباطل وأهله، وأهل الباطل لهم مناهج في الدَّجل والكذب، خاصة في البيئة الدينية، فمنها: وصف المقابل لهم بالكذب في الدين لصرف الناس عن عقيدته وهديه، ومنها الكذب في الدين على لسان أهل الحق لإضلال الناس عن الحق الذي جاؤوا به، ومنها استعمال الكذب في الدين للحصول على مآرب شخصية نفعيَّة. ويُعدُّ الكذب عند أهل الحديث من المصطلحات الخطيرة التي تهوي بصاحبها في النار بما تواتر عن النبي صلى الله عليه وسلم من أخبار؛ لأنه تحريف للوقائع وتغيير للحقائق، ومن وصف به في ميزان الجرح والتعديل فلا يجوز قبول خبره، ولا الاحتجاج به، ويجب بيان أمره للناس ليحذروه. ولكن بالمقابل استعمل مصطلح "دجال من الدجاجلة" من قبل قوم من الرواة الثقات في حق رواة ثقات آخرين، ليسوا بكاذبين ولا دجَّالين، دفعهم إلى ذلك التعصب أو العداوة أو المنافرة، فجاءت هذه الدراسة لتبين المعنى المقصود من لفظـ دجال أو دجال من الدجاجلة عند إطلاقه. وهل المراد به المعنى اللغوي أو المعنى الاصطلاحي عند أهل الحديث، والتدقيق في مقصد قائله، وماذا يترتب على ذلك من آثار في نطاق علم الجرح والتعديل؛ لأنه مقصود دراستنا، وبيان الأئمة المحدثين الذين استخدموا مصطلح الدجاجلة، والدفاع عن الأئمة الذين وُصِفوا به وليسوا من أهله، وكشف الرواة الذين وصفوا به وهم من أهله ليحذرهم الناس.
أما إشكالية البحث فهي إطلاق لفظ "الدجال" على من هو داخل فيه على مراد المحدثين من استعمال هذا المصطلح، واستعماله أحيانًا بمعناه اللغوي للنيل من عالم ما وإهانته بما لا يمت لعلم الجرح والتعديل بصلة، وهذان الاستعمالان استخدما من قبل علماء الحديث ورواته في حق علماء الحديث ورواته. لذا جاء البحث ليزيل هذا الإشكال ويبين مصير المتهم من البريء.
أما المنهج المتبع في البحث فهو المنهج الوصفي التحليلي؛ لأنه الأقرب إلى مضمون البحث.
وقد وصلت الدراسة إلى النتائج الآتية: إن لفظ "دجال، أو دجال من الدجاجلة" يراد به الكذب في الحديث النبوي على الحقيقية الاصطلاحية، وهو متناسب مع الدجال الأكبر الذي يظهر قبل قيام الساعة، ويدعى ما ليس عنده كذباً وزورًا.
إن لفظ دجال يختلف عن لفظ دجال من الدجاجلة في المرتبة الوصفية، ففي قوله دجال من الدجاجلة تحقير على وجه المبالغة، وهو يشبه كذاب، وركن في الكذب. فهما مرتبتان، الثانية أشد جرحًا من الأولى. وهذا لم ينبه إليه في كتب الجرح والتعديل.
قد يطلق لفظ دجال ويراد به التحقير والتصغير والشتم، وهو لا يدخل في ميزان الجرح والتعديل لأنه خارج عن موضوع الحديث النبوي.
اتهام الإمام ابن اسحاق بالدجل هو من مناكفة الأقران، وما يحدث بينهم من حساسيات تصدر معها ألفاظ لا يراد منها الحقيقية، ويشهد لذلك رجوع الأمام مالك عن مخاصمة ابن اسحاق وإكرامه.
اتهام الإمام أبو حنيفة بالدجل لا قيمة له في ميزان الجرح والتعديل؛ لأن تعليل الحكم بأن مذهبه لم يدخل المدينة، ليس معتبرًا عند علماء الحديث لأنه جرح مبهم لا يستند إلى دليل، ونسبة هذا الكلام إلى أحد أئمة السلف فيها نظر، أو لعله يتكلم في نقد مذهب الرأي الذي عليه الإمام وهذا أيضًا غير معتبر في الجرح، أو هو من باب التعصب والتجني، والله أعلم.
إن الإمام ابن حبان كان له النصيب الأوفى والحظ الأوفر في كشف النقاب عن هؤلاء الدجاجلة، فكان لمن بعده مصدرًا كاشفًا وموضحاً، فكتابه المجروحين يعد مصدرًا مهماً لمتابعة هؤلاء.
هذا، ويجب على الأئمة في كل زمان إخضاع الأحكام الصادرة في حق أئمة الدين إلى النقد، كي لا يجرح إمام بغير حق، وربما كان هذا الإمام قدوة ومرجعًا للمسلمين في علم من العلوم.
Primary Language | Arabic |
---|---|
Subjects | Religious Studies |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |