Bu araştırma, din ve gönüllülük arasındaki karşılıklı ilişkiyi incelemektedir. Araştırmalar, bu iki kavram arasında karmaşık ve karşılıklı bir etkileşim olduğunu göstermektedir. Nicel araştırmalar, dini unsurların gönüllülük faaliyetlerine katılımı nasıl ve neden etkilediğini açıklamaktadır. Ancak, bu çalışmalar genellikle yaş, cinsiyet, meslek grubu gibi değişkenler açısından açıklayarak indirgemeci ve parçalıdır, aktörlerin deneyimlerine, duygularına ve ilişkilerine yeterince yer vermemektedir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanmakta ve veriler anlatı araştırma deseni kullanılarak organize edilmektedir. Araştırma dinin, gönüllülüğe ilişkisel boyut içinde söylem, pratik ve nesne düzeyinde katkısını açıklama amacındadır. Bu bağlamda, genç yaşta başlayan gönüllülük faaliyetlerini kurumsallaştırmış olan Hatice Dilruba'nın çeşitli YouTube kanallarındaki anlatıları içerik analizi yöntemiyle incelenmektedir. Veriler, sosyal etkileşimlerin ve ilişkilerin önemini vurgulayan ilişkisel sosyoloji perspektifinden analiz edilmiştir. Araştırma şu araştırma sorularına cevap aramaya çalışacaktır: Din, gönüllülük falliyetlerini nasıl etkilemektedir? Din gönüllülüğü oluşturan manevi, sosyal, politik ilişkiler için ne tür bir katkısı sunmaktadır? Gönüllülük, din algısını nasıl etkilemektedir? Araştırma sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: Bir, gönüllü faaliyetlerin bireyin iç diyalogları ve sosyal ilişkileri tarafından şekillendiği belirlenmiştir. İki, dini öğretilerin, tavsiyelerin ve emirlerin sağladığı konumlandırma ve geçiş deneyimleri, etkileşimlerin ve ilişkilerin oluşmasının motivasyon faktörleridir. Üç, gönüllülük faaliyetleri, dini anlayış yoluyla oluşturulan sembolik sınırlarla özdeşleştirilmektedir. Bu araştırmanın sonuçlarının, gönüllülük faaliyetlerine katılma konusunda bireylerin ve kurumların etkinliğini artırması umulmaktadır.
Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı, çalışmanın Committee on Publication Ethics (COPE)' in tüm şartlarını ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim. Herhangi bir zamanda, çalışmayla ilgili yaptığım bu beyana aykırı bir durumun saptanması durumunda, ortaya çıkacak tüm ahlaki ve hukuki sonuçlara razı olduğumu bildiririm.
Çalışmada herhangi bir kurum ya da kuruluştan destek alınmamıştır
Çalışmaya verdiği izinden dolayı Hatice Dilruba Hanım'a teşekkür ederim.
This research examines the reciprocal relationship between religion and volunteering. Studies indicate a complex interplay between these two concepts. Quantitative research explains how and why religious elements influence participation in volunteer activities. However, these studies tend to be reductionist and fragmentary, focusing primarily on its relationship with variables such as age, gender, and occupational group, and overlooking the experiences, emotions, and relationships of the actors. This research uses the qualitative method and the data is organized using a narrative research design. It aims to explain religion's contribution to volunteering at the discursive, practical, and objective levels within a relational dimension. In this context, the narratives of Hatice Dilruba, who institutionalized her volunteer activities that began at a young age, were subjected to content analysis on various YouTube channels. The data were analyzed through relational sociology, emphasizing the importance of social interactions and relationships. The research will seek to address the following research questions: What is the impact of religion on volunteer activities? What is the contribution of religion to the spiritual, social, and political relationships that constitute volunteerism? What is the effect of volunteerism on the perception of religion? The following conclusions were reached: First, it was determined that volunteer activities are shaped by the individual's inner dialogues and social relationships. Two, the positioning and transitional experiences provided by religious teachings, advice, and commands are the motivating factors for the formation of these interactions and relationships. Three, volunteer activities are identified with symbolic boundaries created through religious understanding. It is hoped that the results of this research will increase the efficiency of the activities of individuals and institutions engaged in volunteer activities.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Sociology of Religion |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 31, 2024 |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | September 3, 2024 |
Acceptance Date | December 14, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 12 Issue: 2 |