MUHAMMED FERÎD VECDÎ’NİN MÛCİZELERE BAKIŞI

Volume: 1 Number: 4 June 30, 2016
EN TR

MUHAMMED FERÎD VECDÎ’NİN MÛCİZELERE BAKIŞI

Öz

Özet

Son dönem İslâm dünyasının önemli aydın ve modernist düşünürlerinden biri olan Ferîd Vecdî, pek çok alanda özellikle kelâmî konularda fikir beyan etmiş ve resmî bir eğitim sisteminden geçmemesine rağmen şahsî gayretleriyle kendisini yetiştirmiştir. Döneminin ilmî anlayışından büyük ölçüde etkilenen Ferîd Vecdî, pek çok konuda modern ilmin verileriyle hareket etmiş ve meseleleri bu çerçevede mütalaa etmiştir. Onun bu bakış açısını öne çıkaran konulardan biri de mûcizeler meselesi olmuştur. Kevnî mûcizeler konusunda oldukça ihtiyatkâr davranan ve onların barındırdığı hârikulâdelikleri ya hiçbir fikir yürütmeden olduğu gibi nakleden ya da bir tevile tabi tutarak modern ilmin anlayışına yaklaştırma gayreti güden Ferîd Vecdî, bu tutumuyla da bir kısım eleştirilerin odağı haline gelmiştir. Mûcize olarak Kur’an’ın ve Hz. Peygamber’in gerçekleştirdiği ahlâkî ve sosyal inkılâpları öne çıkaran Ferîd Vecdî, İslâm’ın bu yoldan aktarılması halinde onun modern ilim çevrelerinde daha makbûl bir hale geleceğini ve kendisine yöneltilebilecek bazı ithamlardan kurtulacağını düşünmüştür. Bu makalede Ferîd Vecdî’nin mûcizeler konusuna bakışı ve kendisine yöneltilen bir kısım eleştiriler incelenecektir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Ağırakça, Ahmet, “Ahmed Zeki Paşa”, DİA, II, İstanbul 1989, ss. 163-164.
  2. el-Beyyûmî, Muhammed Receb, Muhammed Ferîd Vecdî, Dâru’l-Kalem, Dımaşk 2003.
  3. ………. en-Nahdatü’l-İslâmiyye fî Siyeri A‘lâmiha’l-Muâsırîn, I-II, Dâru’l-Kalem, Dımaşk, Dâru’ş-Şâmiyye, Beyrut 1415/1995.
  4. Bulut, İsmail, “Nübüvvete Çağdaş Bir Yaklaşım: Muhammed Ferîd Vecdî Örneği” 20. Kelâm Anabilim Dalları Koordinasyon Toplantısı ve Sempozyumu (15-17 Mayıs 2015 Kahramanmaraş) Bildirisi, www. academia.edu/13715746, (ET:15/06/ 2016).
  5. Bulut, Halil İbrahim, Nübüvvetin İspatında Mûcize, Araştırma Yayınları, Ankara 2016.
  6. el-Bûtî, Saîd Ramazan, (ö. 2013/1435) Fıkhu’s-Siyre, çev. Ali Nar- Orhan Aktepe, 4. bs., Gonca Yayınevi, İstanbul 1987.
  7. Cârullah, Mûsâ, (ö. 1369/1949) Büyük Mevzularda Ufak Fikirler, [M. A. Maksudof Matbaası], Saint Petersburg 1914.
  8. Fazlurrahman, İslâm, çev. Mehmet Dağ- Mehmet Aydın, 9. bs., Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2009.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

June 30, 2016

Submission Date

May 17, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 1 Number: 4

ISNAD
Bayram, İbrahim. “MUHAMMED FERÎD VECDÎ’NİN MÛCİZELERE BAKIŞI”. İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi 1/4 (June 1, 2016): 612-642. https://doi.org/10.20486/imad.70807.