TRABZON TRAFİĞİNDE KADIN SÜRÜCÜ OLMAK
Abstract
Bu çalışma, Trabzon’da diğer illere oranla kadın sürücü sayısının fazla olmasının sebeplerini gerekçeleriyle birlikte açıklamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Trabzon merkezde yaşayan 50 kadın sürücü araştırmaya dahil edilmiştir ve kadın sürücülerin deneyimleri ve sıkıntıları ölçülmeye çalışılmıştır. Katılımcılara Trabzon’da kadın sürücü olmanın nasıl bir tecrübe olduğunu, ne gibi sıkıntılarla karşılaştıklarını ve Trabzon’da kadın sürücü sayısının fazla olmasının sebepleri üzerine sorular yöneltilmiştir. Anket şeklinde yürütülen çalışma son bulduğunda verilerin analizi gerçekleştirilmiştir ve grafikler halinde açıklanmıştır.
Çalışmanın teorik kısmı toplumsal cinsiyet, kadın ve eşitlik, ataerkil toplum yapısında kadının yeri gibi konulara dayandırılarak kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Bunun yanında yapılan anketlerden elde edilen bulguların içerik analizi ile yorumlanmış ve nicel verilerin grafikleri verilerek sayısal olarak ifade edilmiştir. Ankette katılımcılara açık ve kapalı uçlu sorular yöneltilmiştir. İki farklı başlık altında bu sorular yorumlanmıştır ve elde edilen bulgulardan yararlanılarak bir sonuca varılmıştır. Bu sonuç, Trabzon’da kadın sürücü olmanın, akabinde kadın olmanın vermiş olduğu yükümlülüğün trafikte nasıl cereyan ettiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Kadının trafikte nasıl hissettiği, Trabzon’un bu konudaki artı ve eksileri, sosyo-demografik özellikleri çerçevesinde açıklanarak bir çalışma oluşturulmuştur.
Keywords
References
- Bayhan, Vehbi (2013), Beden Sosyolojisi ve Toplumsal Cinsiyet, Yayımlanamamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi.
- Demren, Çağdaş (2001), Ataerkillik ve Erkeklik Biçimlerinin Karşılıklı ilişkileri ve Etkileşimleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi.
- Elveren, Adem Yavuz ve Dedeoğlu, Saniye (2012), Türkiye’de Refah Devleti ve Kadın, İletişim Yayınları, İstanbul.
- Giddens, Anthony (2013), Sosyoloji Başlangıç Okumaları, 3. Baskı, Say Yayınları, İstanbul.
- Mitchel, Juliet ve Oakley, Ann (1998), Kadın ve Eşitlik, 3. Baskı, Pencere Yayınları, İstanbul.
- Ökten, Şevket (2009), Toplumsal Cinsiyet ve İktidar: Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Toplumsal Cinsiyet Düzeni, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Harran Üniversitesi.
- Özçatal, Elif Özlem (2011), Ataerkillik, Toplumsal Cinsiyet ve Kadının Çalışma Yaşamına Katılımı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Seda Koç
*
This is me
Türkiye
Publication Date
December 29, 2017
Submission Date
December 18, 2017
Acceptance Date
December 26, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 1 Number: 1