Research Article

Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu

Volume: 13 Number: 1 June 30, 2026
TR EN

Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu

Abstract

Cinsel suç faillerinin çocuklara ulaşmak için oyun alanlarını, okulları ya da hedef çocukların yaşadıkları çevreyi kullandıkları varsayımı bulunmakla birlikte Bilgi Çağı ile birlikte bu varsayım değişmiştir. Zira artık çocuklar evlerinin hatta kendi odalarının güvenli olduğu kabul edilen ortamında, internet uygulamalarının sağladığı hızlı, doğrudan ve yaratıcı iletişim kanalları aracılığıyla duygusal olarak baştan çıkartılmakta, ikna ve manipüle edilmektedir. Yine bu yeni iletişim yöntemleri, faillerin mesajlarını anında dünyanın herhangi bir yerine iletebilmelerine ve aynı anda çok sayıda çocukla iletişimde olabilmelerine imkan tanımaktadır. Dünya çapında vaka sayılarının artış hızı ve farklı ülkelerde mahkeme kararlarına yansıyan vakaların gösterdikleri özellikler, çocukların cinsel köleleştirilmesine karşı yasal düzenlemeler yapılması zorunluluğunu doğurmaktadır. Çalışma kapsamında, çocukların cinsel köleleştirilmesi süreci ve bu fiillerle mücadele için uluslararası sözleşmelerde ve Anglosakson ve Kıta Avrupası sistemlerinin yaklaşımını yansıtmak amacıyla farklı ülke mevzuatlarında yer verilen düzenlemeler hakkında bilgi verilecek, sorunun çözümü bakımından ulusal mevzuatın yeterliliği değerlendirilecek ve eksiklik olduğu düşünülen noktalarda çözüm önerileri getirilmeye çalışılacaktır.

Keywords

References

  1. Aksoy-Retornaz, Eylem, "Online Solicitation of Children for Sexual Purposes (CyberGrooming) from the Turkish Legal Perspective", Ceza Hukuku ve Kriminoloji Dergisi– Journal of Criminal Law and Criminology, Cilt 10, Sayı 1, 2022, ss. 211-233.
  2. Artuk, Emin; Gökcen, Ahmet; Alşahin, Emin; Çakır, Kerim, Ceza Hukuku ÖzelHükümler, 19. Baskı, Adalet Yayınevi, Ankara, 2021.
  3. Artuk, Emin; Gökcen, Ahmet; Alşahin, Emin; Çakır, Kerim, Ceza Hukuku ÖzelHükümler, 22. Baskı, Adalet Yayınevi, Ankara, 2024.
  4. Ataç, Selcen, "Cinsel İstismar ve Reşit Olmayanla Cinsel İlişkiye Girme Suçu", Ed. Nur Centel, Ceza Hukukunda Kadının Şiddete Karşı Korunması, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2013, ss. 111-141.
  5. Bayraktar, Köksal; Kurt, Gülşah, "Cinsel Taciz", Ceza Özel Hukuku, Cilt II, Kişilere Karşı Suçlar, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2017, ss. 555-580.
  6. Bostancı-Bozbayındır, Gülşah, "Çocukların Cinsel İstismarı", Özel Ceza Hukuku, Cilt II, Kişilere Karşı Suçlar, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2017, ss. 491-536.
  7. Can, Neslihan, "Çocuğun Sanal Cinsel İstismarı", Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, Yıl 13, Sayı 50, Nisan 2022, ss. 115-138.
  8. Çalışkan, Mustafa, "Toplum ve Suç Araştırmalarında Sınırları Aşan Bir Suç: 'Çevrimiçi Çocuk İstismarı' ve Bu Suça Karşı Alınabilecek Önlemler", Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 61, 2019, ss. 122-131.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Criminal Law

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2026

Submission Date

November 7, 2025

Acceptance Date

December 12, 2025

Published in Issue

Year 2026 Volume: 13 Number: 1

APA
Altunkaş, A. (2026). Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 13(1), 1-50. https://izlik.org/JA25DT24GB
AMA
1.Altunkaş A. Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu. IMUFLR. 2026;13(1):1-50. https://izlik.org/JA25DT24GB
Chicago
Altunkaş, Aysun. 2026. “Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi Ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu”. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 13 (1): 1-50. https://izlik.org/JA25DT24GB.
EndNote
Altunkaş A (June 1, 2026) Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 13 1 1–50.
IEEE
[1]A. Altunkaş, “Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu”, IMUFLR, vol. 13, no. 1, pp. 1–50, June 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25DT24GB
ISNAD
Altunkaş, Aysun. “Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi Ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu”. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 13/1 (June 1, 2026): 1-50. https://izlik.org/JA25DT24GB.
JAMA
1.Altunkaş A. Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu. IMUFLR. 2026;13:1–50.
MLA
Altunkaş, Aysun. “Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi Ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu”. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 1, June 2026, pp. 1-50, https://izlik.org/JA25DT24GB.
Vancouver
1.Aysun Altunkaş. Çocukların Çevrimiçi Cinsel Köleleştirilmesi ve Yasal Düzenlemelerin Etkinliği Sorunu. IMUFLR [Internet]. 2026 Jun. 1;13(1):1-50. Available from: https://izlik.org/JA25DT24GB