The aim of this study is to determine the nutrition and physical activity habits of university students and to examine the relationship between body mass index (BMI) and academic achievement of these habits. This descriptive and cross-sectional study was conducted with 127 second-year students at a university. A questionnaire consisting of multiple choice questions was used in this study. The data were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 23.0 program. A total of 81.9% of the participants were female, and their mean age was 20.07±1.4 years. The overall weighted grade average of the students was 2.93±0.47. The mean BMI of the students was 21.5±2. There was a statistically significant difference between the number of daily meals, the consumption of fruit, nuts and legumes, meat, processed food, with grade point average (GPA) among the students participating in the study (p=.003, p=.001, p=.000, p=.032, p=.036, respectively). Moreover there was a statistically significant difference between the amount of physical activity and BMI (p=.008). The results show that the number of meals per day, fruit, meat, legumes, nuts and processed food consumption behaviors of university students can affect GPA, and physical activity can improve BMI scores positively.
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite ile ilgili alışkanlıklarını belirlemek ve bu alışkanlıkların vücut kitle indeksi (VKİ) ve akademik başarı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, bir üniversitede 127 ikinci sınıf öğrencisi ile yürütüldü. Bu çalışmada çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir anket kullanıldı. Veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 23.0 programı kullanılarak analiz edildi. Katılımcıların %81.9'u kadın olup, yaş ortalamaları 20.07±1.4 yıldır. Öğrencilerin genel ağırlıklı not ortalaması 2.93±0.47'dir. Öğrencilerin ortalama VKİ'si 21.5±2 idi. Araştırmaya katılan öğrencilerin günlük öğün sayıları, meyve, kuruyemiş-bakliyat, et, işlenmiş gıda tüketimleri ile genel ağırlıklı not ortalamaları (GANO) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=.003, p=. 001, p=.000, p=.032, p=.036, sırasıyla). Ayrıca fiziksel aktivite yapma ile VKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p=.008). Sonuçlar, üniversite öğrencilerinin günlük öğün sayısı, meyve, et, bakliyat, kuruyemiş ve işlenmiş gıda tüketim davranışlarının GANO’yu etkileyebileceği, fiziksel aktivite yapmanın ise VKİ puanlarını olumlu yönde iyileştirebileceğini göstermektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | March 17, 2023 |
Submission Date | August 23, 2022 |
Acceptance Date | November 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |