Review
BibTex RIS Cite

BORUN SAĞLIK ALANINDA KULLANIMI

Year 2016, Volume: 4 Issue: 1, 36 - 44, 15.05.2016

Abstract

Yüzlerce sanayi kolunda, farklı amaçlarla kullanılmasının yanında, bor sağlık açısından da önemli bir mineraldir. Kalsiyum, magnezyum ve fosfor mineralleri ile D Vitamininin vücutta korunmasına ve etkili bir şekilde kullanılmasına yardımcı olarak diş ve kemik sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Borun yeterli miktarda alınmaması, D vitamini eksikliğine ve buna bağlı olarak da kemik erimesi ve zayıflamasına ve kemiklerin daha kolay kırılmasına neden olur. Meyveler, yeşil sebzeler, mantarlar, baklagiller ve kabuklu yemişler bor bakımından zengin besinlerdir. Tarımdan askeri sanayiye, camdan deterjana, ilaç sanayisinden enerjiye kadar pek çok alanda yararlanılan Bor özellikle sağlık alanında göz iltihaplarında sterilizasyon gereci, bazı merhemlerin yapımı, nükleer tıpta borla nötron aranmasında (Boron Neutron Capture Therapy), kanser tedavisinde kullanılmaktadır.

References

  • 1-Yılmaz, A., 2002. Her Derde Deva Hazinemiz Bor, TUBİTAK-BilimveTeknik Dergisi,Ankara.
  • 2-Boncukoğlu, R., Kocakerim, M.M., Yılmaz E.A., Yılmaz T.M., 2003, Bor elementinin çevresel açıdan değerlendirilmesi, Atatürk Üniversitesi Mühendislik FakültesiKimyaMühendisliğiBölümü,25240,Erzurum.
  • 3-Hunt, C.D., Shuler, T.R. and Mullen, L. M., 1991. Concentration of boron and other elements in human foodsand personal – careproducts, JAm Diet Assoc, 91, 558-568
  • 4- Uygan, D., Çetin, Ö., 2004, “Borun Tarımsal ve Çevresel Etkileri: Seydisuyu Toplama HavzasKöy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü, Su Yönetimi Bölümü, Eskişehir
  • 5- DSİ, 1983, “Kırka Yöresi Bor Kirliliği Araştırması Raporu”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, DSİ İçmesuyu ve KanalizasyonDairesiBaşkanlığı
Year 2016, Volume: 4 Issue: 1, 36 - 44, 15.05.2016

Abstract

References

  • 1-Yılmaz, A., 2002. Her Derde Deva Hazinemiz Bor, TUBİTAK-BilimveTeknik Dergisi,Ankara.
  • 2-Boncukoğlu, R., Kocakerim, M.M., Yılmaz E.A., Yılmaz T.M., 2003, Bor elementinin çevresel açıdan değerlendirilmesi, Atatürk Üniversitesi Mühendislik FakültesiKimyaMühendisliğiBölümü,25240,Erzurum.
  • 3-Hunt, C.D., Shuler, T.R. and Mullen, L. M., 1991. Concentration of boron and other elements in human foodsand personal – careproducts, JAm Diet Assoc, 91, 558-568
  • 4- Uygan, D., Çetin, Ö., 2004, “Borun Tarımsal ve Çevresel Etkileri: Seydisuyu Toplama HavzasKöy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü, Su Yönetimi Bölümü, Eskişehir
  • 5- DSİ, 1983, “Kırka Yöresi Bor Kirliliği Araştırması Raporu”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, DSİ İçmesuyu ve KanalizasyonDairesiBaşkanlığı
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zehra Deniz Yakıncı This is me

Mediha Kök This is me

Publication Date May 15, 2016
Submission Date February 1, 2015
Published in Issue Year 2016 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Yakıncı, Z. D., & Kök, M. (2016). BORUN SAĞLIK ALANINDA KULLANIMI. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, 4(1), 36-44.