Kırsal alanlar ve bunun bir parçası olan köyler, ekonomi, politika ve sosyolojinin inceleme konusunu oluşturmaktadır. Kırsal alanlar genel olarak iki ana başlık altında ele alınmaktadır. Birinci başlıkta kırsal kalkınma ve geri kalmışlık, kırsal alanda tarımsal faaliyetlerin düzenlenmesi, desteklenmesi ve geliştirilmesi yer almaktadır. İkinci başlık ise, kırsal alanın yaşam kalitesinin yükseltilmesi, kır ve kentin ayrılan yönleri, kırdan kente yönelen göçün analizi gibi konulardan oluşmaktadır. Her iki ana başlık zamana, mekana ve ölçeğe göre çok boyutlu olarak incelenebilmektedir. Bu çalışmada, ilk olarak Türkiye’deki tarım politikası ve araçlarının 1980 sonrası dönemdeki değişimlerine değinilmektedir. Ardından tarım ekonomisi, ölçek ekonomisi kavramı ve mülkiyet ilişkisi bağlamında ele alınmaktadır. Böylece ölçek ekonomisinin kırsal alandaki tarımsal ve hayvansal üretim süreçlerine etkisi incelenmektedir. Bu bağlamda ölçek ekonomisinin getirdiği bir zorunluluk olarak tarım alanlarında ve kullanılan üretim araçlarında, aynı zamanda hayvancılık tesislerinde kullanılan üretim araçlarında meydana gelen değişim ve dönüşümler Kırklareli Bölgesi-Pınarhisar İlçesi özelinde incelenmektedir. Bu amaçla çalışma, tarımda verimlilik artışını destekleyen ölçek ekonomisinin zorlaması ve 2000 sonrası tarım politikalarının değişmesi ile birlikte Kırklareli ili Pınarhisar ilçesindeki kırsal alanlarda yer alan hayvancılık tesislerindeki değişimlere odaklanmaktadır. Bu tesislere bağlı olarak belirtilen bölgede kümelenmelerin olduğu ve buna bağlı olarak kullanılan tarım aletlerindeki niteliksel ve niceliksel değişimlerin gerçekleştiği ileri sürülmektedir. Sonuç olarak, bölgede yaşayan köylü ve çiftçinin sermaye yetersizliği nedeniyle topraklarını kaybettiği, tarımsal faaliyetlerin dışında kaldığı vurgulanmaktadır. Yeni dönemde kırsal alanın dışında hizmet ve sanayi sektöründe sermayesini kazanan kişiler tarafından tarımsal ve hayvancılık üretiminin yapıldığı gözlemlenmektedir. Bu değişime bağlı olarak tarımsal iş gücünde dönüşüm yaşandığı iddia edilmektedir.
The study of rural areas and villages is composed of investigation of economy, politics, and sociology. Rural areas are considered under two main subjects. Firstly, development and underdevelopment are viewed under the first heading, organizing, supporting, and revealing agricultural activities in the region. On the other hand, the second heading consists of topics such as the separation aspects of the countryside and the city, and the analysis of the rural to the city to be surrounded. Both main titles can be examined multi-dimensionally according to time, place, and scale. The study argues that the changes in agricultural policies and tools for the post-1980 period in Turkey. It is also addressed in the context of the economy, scale economy, and ownership. The impact of this scale economy is on agricultural and animal production processes in its economy is examined. In this context, changes and transformations in agriculture and used production tools as a necessity brought by the economy of scale and the production tools used in livestock facilities are examined in the Kırklareli Region-Pınarhisar District. It is included in the changes in livestock facilities in the Pınarhisar district of Kırklareli province. It is asserted that there are clusters specified in connection with these facilities and that there are qualitative and quantitative changes in the agricultural equipment used accordingly. As a result, it is emphasized that peasants and farmers have lost their lands due to lack of capital and continuing agricultural activities. Agricultural and livestock production is carried out by people who have gained new supervision service and industrial capital. It is claimed that there has been a transformation in the agricultural workforce due to this change.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 19, 2021 |
Submission Date | September 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 2021 Issue: 1 |
TELİF HAKKI VE YAZAR ETİK SÖZLEŞMESİ FORMU - Copyright and Author Ethical
Telif Hakkı Devri Formu imzalanıp, (taratılıp veya resim jpg. vs olabilir) makale başvuru esnasında Dergi sistemine yüklenmelidir.
This Copyright Agreement Form must be signed by all authors and uploaded to the Journal system (It can be scanned and sent as an image, jpg, etc.).