Research Article

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ

Number: Advanced Online Publication Early Pub Date: September 1, 2026
TR EN

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ

Abstract

Uluslararası hukuk ve uluslararası ceza hukuku, evrensel normlara ve kurallara göre dünya üzerinde istikrar, barış, güvenlik ve hukuk sistemi inşa etmesi beklenen iki hukuk dalıdır. Uluslararası hukuk teorik olarak eşit, adil ve devletler arası ilişkiler üzerine inşa edilmiştir, fakat uygulamada teori ile ilkesel bütünlük sağlanamamaktadır. Uluslararası Ceza Hukuku’nun önemli bir parçasını ve kurumsal yapısını oluşturan Uluslararası Ceza Mahkemesi ise uluslarası suçun önlenmesi, caydırıcılığı ve cezalandırılmasını öngören uluslararası bir kurumdur. Fakat uluslararası siyasetin reel politik gerçekliği Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin işleyişinin hukuki prosedürlere ve eşitlik ve adalet ilkesine göre düzenlenmesinin önüne geçmektedir. BM Genel Konseyi’nin sevk ve erteleme yetkisi, UCM’nin işleyişini engellemektedir. Bu çalışma uluslararası hukukun sorunlarından birisi olan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin işleyişi, statüsüne dair problemleri tartışmak ve reform önerileri getirmek amacı taşımaktadır. Çalışmanın sınırlılığı UCM’nin yapısı, statüsü, dava örnekleri ve yapısal reform tartışmaları çerçevesindedir. İlgili bağlamda UCM’nin reformu ile ilgili akademik, pratik ve torik tartışmaların BM Güvenlik Konseyi reformu tartışmalarından bağımsız ele alınamayacağı da ortaya çıkmaktadır.

Keywords

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Kurumlar, Karşılaştırmalı Siyasal Kurumlar, Ceza Hukuku, Siyaset Bilimi

References

  1. AKAAKANDE, Dapo: “International Law Immunities and the International Criminal Court”, American Journal of International Law, 98(3), 2004, 407–433.
  2. ARCHIBUGI, Daniele: ‘‘Demos and Cosmopolitics’’, New Left Review, 42 (13), 2002, 24-38.
  3. ARCHIBUGI, Daniele / Pease, Alice: Crime and Global Justice: The Dynamics of International Punishment, John Wiley & Sons, 2018.
  4. ARCHIBUGI, Daniele: “A Cosmopolitan Perspective on Global Criminal Justice”, Justice and World Order, Routledge, 2022, 83–102.
  5. ARSANJANI, Mahnoush H. / Reisman, W. Michael: “The Law-in-Action of the International Criminal Court”, American Journal of International Law, 99 (2), 2005, 385–403.
  6. ASLAN, Özer: “THE SEARCH FOR UNIVERSAL ORDER FROM LOGOS TO THE CONSTITUTION IN STOIC PHILOSOPHY”. Law and Justice Review, 32, Temmuz 2026, 1-22, https://izlik.org/JA63KG57EH.
  7. BASSIOUNI, M. Cherif: “The Time Has Come for an International Criminal Court”, Indiana International & Comparative Law Review, 1, 1991. 1.
  8. BOSCO, David: Rough Justice: The International Criminal Court in a World of Power Politics, Oxford University Press, Oxford 2013.
  9. BROOMHALL, Bruce: International Justice and the International Criminal Court: Between Sovereignty and Global Governance, Oxford University Press, Oxford 2018.
  10. CAESIUS, Anton: “The Statute of the International Criminal Court: Some Preliminary Reflections”, European Journal of International Law, 10 (1) 1999,144–171.
APA
Şakar, Z. (2026). ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Advanced Online Publication. https://doi.org/10.21492/inuhfd.1991888
AMA
1.Şakar Z. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ. InULR. 2026;(Advanced Online Publication). doi:10.21492/inuhfd.1991888
Chicago
Şakar, Zübeyr. 2026. “ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ”. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, no. Advanced Online Publication. https://doi.org/10.21492/inuhfd.1991888.
EndNote
Şakar Z (September 1, 2026) ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Advanced Online Publication
IEEE
[1]Z. Şakar, “ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ”, InULR, no. Advanced Online Publication, Sept. 2026, doi: 10.21492/inuhfd.1991888.
ISNAD
Şakar, Zübeyr. “ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ”. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. Advanced Online Publication (September 1, 2026). https://doi.org/10.21492/inuhfd.1991888.
JAMA
1.Şakar Z. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ. InULR. 2026. doi:10.21492/inuhfd.1991888.
MLA
Şakar, Zübeyr. “ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ”. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, no. Advanced Online Publication, Sept. 2026, doi:10.21492/inuhfd.1991888.
Vancouver
1.Zübeyr Şakar. ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEVCUT HUKUKİ STATÜSÜ, İŞLEYİŞİ VE REFORM ÖNERİLERİ. InULR. 2026 Sep. 1;(Advanced Online Publication). doi:10.21492/inuhfd.1991888