ANAYASALAR, SİYASİ KÜLTÜR VE “HAIDA GWAII’NİN RUHU”
Öz
Siyasi kültür ve anayasalar arasındaki ilişki, uzun süredir tartışma konusudur. Özellikle derinden bölünmüş toplumlarda söz konusu ilişki daha çok önem arz etmektedir. Siyasi kültürün anayasalar ile ilişkisinde ve buna bağlı olarak anayasal değişimlerde, diğer toplumsal koşuların da etkili olduğu göz ardı edilmeden; bir toplumun siyasi kültürünün, o toplumun anayasasına yansımasının ne ölçüde önemli olduğu, çalışmanın ana sorunsalını oluşturmaktadır. Bu çerçevede, sanat tarihinin önemli yapıtları arasında kabul edilen Haida Gwaii’nin Ruhu isimli heykelin bize anlattıklarından yola çıkılarak, etno-kültürel yapısı çeşitli ve değişken olan toplumlarda yaşanan çatışmalara değinilecek ve anayasal değerler üzerinde yaşanan bu çatışmaların anayasalar aracılığıyla nasıl çözümlenebileceği incelenecektir. Bunun için öncelikle siyasi kültür kavramı üzerinde durulacak; ardından, anayasalar ile siyasi kültür arasındaki ilişki, anayasalarda etno-kültürel kimliklerin tanınması temelinde incelenecektir. Buna ilişkin öğretide ileri sürülen iki temel öneri üzerinde durularak; her iki önerinin de savundukları yaklaşım ve taşıdığı riskler kısaca incelenecektir. Sonuç olarak, anayasacılık penceresinden bakıldığında, özellikle etno-kültürel tanınma taleplerinin anayasalar ile karşılanabilmesinin mümkün olup olmadığı tartışılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Anayasa,siyasi kültür,anayasacılık,etno-kültürel,bölünmüş toplumlar.
References
- ACKERMAN, Bruce: “The Living Constitution”, Harvard Law Review, 120, 2007.
- ALMOND, Gabriel A. / VERBA, Sidney: The Civic Culture: Political Attitudes and Democracy In Five Nations, Sage Publications, California 1989 (ilk baskı, Princeton University Press, Princeton 1963).
- ARISTOTELES: Politics (çev. Ernest Barker), Oxford University Press, Oxford 1995.
- AKZIN, Benjamin: “The Place of The Constitution In The Modern State”, Israel Law Review, 2 (1), 1967.
- BARZILAI, Gad: Communities and Law: Politics and Cultures of Legal Identities, University of Michigan Press, Ann Arbor 2003.
- BELLAMY, Richard: “Dealing With Differences: Four Models of Pluralistic Politics”, Parliamentary Affairs, 53 (1), 2000.
- CHOUDHRY, Sujit: “Constitutionalism In Divided Societies” (Editor’s Note), International Journal of Constitutional Law, 5 (4), 2007.
- CHOUDHRY, Sujit: “Bridging Comparative Politics and Comparative Constitutional Law: Constitutional Design In Divided Societies”, Constitutional Design For Divided Societies: Integration or Accommodation? içinde, Choudhry, Sujit (ed.), Oxford University Press, Oxford 2008.
- DUCHACEK, Ivo D.: “National Constitutions”, Comparative Politics, 1, 1968.
- DUCHACEK, Ivo. D.: “Constitution/Constitutionalism”, The Blackwell Encyclopedia of Political Institutions içinde, Bogdanor, Vernon (ed.), Blackwell, 1987.