BibTex RIS Cite

Batı’da Sosyal Bilimlerin Yapılışı Hakkında Eleştirel Deneme ve Göç Çalışmalarının Betimleyici Vakası

Year 2022, Volume: 3 Issue: 1, 7 - 13, 22.10.2022

Abstract

Güncel Batılı zihniyet ve eğilimler, sosyal bilimleri küresel düzeyde şekillendirmektedir. Bu zihniyet, özellikle nicel yöntemlerde, sosyal bilimlerde istatistik ve matematiğin kullanımına aşırı vurgu yapar ve bu yöntem de beraberinde sosyal olgulara determinist ve indirgemeci bir yaklaşım riski ihtiva eder. Ayrıca, sosyal bilimlerde matematik ve istatistiğin aşırı ve karmaşık kullanımı, sıradan vatandaşların sosyal bilimleri ve bu alandaki araştırmaları anlamalarını da zorlaştırmaktadır. Öte yandan, batılı sosyal bilimlerde teori kullanımı bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal bilimlerde teorilerin yararları olduğu açıktır ancak sosyal fenomenlerin incelenmesinde teoriler olmazsa olmaz olarak görülmemelidir. Nitekim, bazı Batılı bilim insanları da bu duruma karşı çıkmaktadır. Bunların yanı sıra, Batılı bilim çevrelerinde büyük ölçüde bilimsel nesnellik iddia edilse de, bu nesnelliği engelleyebilecek finansal bağımlılıklar, metodolojik körlükler ve diğer olası önyargılar da vardır. Bu bağlamda, Batı'daki göç çalışmalarına eleştirel bir bakış, bilimsel tarafsızlığa tehdit oluşturan finansal bağımlılık, metodolojik körlükler ve diğer potansiyel önyargı kaynaklarına ilişkin belirli veriler sunmaktadır.

References

  • 1. Bakewell, O. (2021). Unsettling the boundaries between forced and voluntary migration. In E. Carmel, K. Lenner, & R. Paul (Eds.), Handbook on the Politics and Governance of Migration: 124-136.

A CRITICAL ESSAY ON THE MAKING OF SOCIAL SCIENCES IN THE OCCIDENT AND THE ILLUSTRATIVE CASE OF THE MIGRATION STUDIES

Year 2022, Volume: 3 Issue: 1, 7 - 13, 22.10.2022

Abstract

The Occidental mindset and trends shape the social sciences at global level. This mindset, particularly in quantitative methods, puts an extreme emphasis on the use of statistics and mathematics in social sciences which in turn bears the risk of a determinist and reductionist approach to social phenomena. Moreover, the widespread and complex use of formulas and statistics further complicate the accessibility of ordinary citizens to science and knowledge. The almost compulsory use of theory is another feature of this mindset. Although there can be benefits of theories, the use of theory shall not be inflicted as a sine qua non in the study of social phenomena. There are also Occidental social scientists who criticize the theory obsession in the Occident. Besides these, although scientific objectivity is largely claimed in the Occidental scientific milieus, there are financial considerations, methodological blinders and other potential biases which can hamper this objectivity. In this respect, a critical regard to the migration studies in the Occident provides certain examples of financial dependency, methodological blinders and other potential sources of bias which pose a threat to the scientific impartiality.

References

  • 1. Bakewell, O. (2021). Unsettling the boundaries between forced and voluntary migration. In E. Carmel, K. Lenner, & R. Paul (Eds.), Handbook on the Politics and Governance of Migration: 124-136.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Articles
Authors

Ömer Bedir 0000-0002-7735-6473

Publication Date October 22, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Bedir, Ö. (2022). A CRITICAL ESSAY ON THE MAKING OF SOCIAL SCIENCES IN THE OCCIDENT AND THE ILLUSTRATIVE CASE OF THE MIGRATION STUDIES. International Review of Migration and Refugee Studies, 3(1), 7-13.