Research Article
BibTex RIS Cite

İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi

Year 2021, Volume: 3 Issue: 1, 25 - 45, 30.06.2021

Abstract

Türkiye’ de çok tehlikeli sınıfta yer alan yapı sektöründe, iş kazası sayılarının fazla olmasının başlıca nedenlerinin çalışan sirkülasyonu, yoğun iş temposu, eğitim ve bilgi eksikliğinin olduğu görülmektedir. Bu noktadan hareketle yapı sektöründe çalışanlara verilecek olan iş sağlığı ve güvenliği eğitim metotlarının irdelenmesi ve çalışanların bu konu ile ilgili farkındalık düzeylerinin araştırılmasının önemli olduğu görülmektedir.

Yapı sektöründe karşılaşılan iş kazalarının önlenebilmesi açısından çalışanların farkındalık düzeylerinin ortaya konabilmesi amacıyla araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmayla, 200 kişilik bir gruba 27 sorudan oluşan anket çalışmasıyla eğitim metotları ve bilinç düzeyleri irdelenmiştir. Anket sonucunda eğitim metodu ile çalışanların bilinç düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. 25 kişilik gruplarda herhangi bir ön eğitim olmaksızın yalnızca test uygulanmış, sonrasında sözlü eğitim verilmiş ve sınav yapılarak katılımcıların eğitimden öğrendikleri alanlar hakkında bilgi edinebilmek amaçlanmıştır. Bu uygulamadan 45 gün sonra 25 kişiye herhangi bir uygulama yapılmadan ön eğitim testi uygulanıp görsel eğitim verilmiş, tekrar sınav yapılarak katılımcıların öğrendikleri alanlar hakkında bilgi edinebilmek hedeflenmiştir.

Bu çalışmada, farklı gruplarda ve farklı metotlarla yapılan anket çalışmalarıyla çalışanlara verilecek olan iş sağlığı ve güvenliği eğitim metotları irdelenmiş ve çalışanların bu konu ile ilgili farkındalık düzeyleri araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre eğitim olmaksızın ilk etapta, yapı sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgi seviyelerinin düşük olduğu görülmüştür. İki farklı çalışmadan çıkan sonuca göre verilen eğitim metodunun sözlü olması halinde çalışanların bilgi edinme düzeyinin düşük olduğu, görsel ve saha uygulamalı eğitim metodunda ise, çalışanların aktif bir şekilde eğitime katıldıkları ve görsel sunumları izleyerek yorum yaptıkları gözlemlenmiştir. Çalışanlardaki eğitim düzeyi arttıkça güvenlik bilincinin de kendiliğinden gelişmeye başladığı ortaya konmuştur.

References

  • Açıkalın, C. (2008), “Eskişehir-Bozüyük Bölgesindeki Seramik Sektöründe İş Kazaları ve Kişisel Koruyucu Malzeme Kullanımının Kazalar Üzerindeki Etkisi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (1), 133-154. Polat, (2013). “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na Genel Bakış” Toprak İşveren. 97 (2013/Mart): 7.

Analysis of the Reflection of the Training Methods Applied to Occupational Health and Safety on Employee Behaviors

Year 2021, Volume: 3 Issue: 1, 25 - 45, 30.06.2021

Abstract

Turkey's very dangerous class is located in the building sector, the major cause of employee circulation is more than the number of accidents at work, busy schedule, it is seen that the lack of information and education. From this point of view, it is important to examine the occupational health and safety training methods that will be given to the employees in the construction sector and to investigate the awareness levels of the employees on this issue.

A research has been conducted in order to reveal the awareness levels of the employees in terms of preventing occupational accidents encountered in the construction sector. With the research, education methods and awareness levels were examined with a questionnaire consisting of 27 questions for a group of 200 people. As a result of the survey, it was revealed that there is a significant relationship between the training method and the awareness level of the employees. In groups of 25 people, only the test was applied without any pre-training, then verbal training was given and the exam was conducted to obtain information about the areas that the participants learned from the training. After 45 days of this application, a pre-training test was applied to 25 people without any application, visual training was given, and it was aimed to get information about the areas that the participants learned by performing the exam again.

In this study, occupational health and safety training methods that will be given to employees with surveys conducted in different groups and with different methods were examined and the awareness levels of the employees on this issue were investigated. According to the results of the research, it was observed that the knowledge level of the workers in the construction sector about occupational health and safety is low in the first place without training. According to the results of two different studies, it was observed that if the training method given was verbal, the level of knowledge acquisition of the employees was low, and in the visual and field applied training method, the employees actively participated in the training and made comments by watching the visual presentations. It has been revealed that as the education level of the employees increases, the security awareness starts to develop spontaneously.

References

  • Açıkalın, C. (2008), “Eskişehir-Bozüyük Bölgesindeki Seramik Sektöründe İş Kazaları ve Kişisel Koruyucu Malzeme Kullanımının Kazalar Üzerindeki Etkisi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (1), 133-154. Polat, (2013). “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na Genel Bakış” Toprak İşveren. 97 (2013/Mart): 7.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Esra Bayrak This is me

Tuğçe Yılmaz Karan This is me

İnci Karakaş This is me

Rüştü Uçan

Nuri Bingöl

Mesut Karahan

Publication Date June 30, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Bayrak, E., Yılmaz Karan, T., Karakaş, İ., Uçan, R., et al. (2021). İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi. İSG Akademik, 3(1), 25-45.
AMA Bayrak E, Yılmaz Karan T, Karakaş İ, Uçan R, Bingöl N, Karahan M. İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi. İSG-A. June 2021;3(1):25-45.
Chicago Bayrak, Esra, Tuğçe Yılmaz Karan, İnci Karakaş, Rüştü Uçan, Nuri Bingöl, and Mesut Karahan. “İnşaat Sektöründe İş Sağlığı Ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi”. İSG Akademik 3, no. 1 (June 2021): 25-45.
EndNote Bayrak E, Yılmaz Karan T, Karakaş İ, Uçan R, Bingöl N, Karahan M (June 1, 2021) İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi. İSG Akademik 3 1 25–45.
IEEE E. Bayrak, T. Yılmaz Karan, İ. Karakaş, R. Uçan, N. Bingöl, and M. Karahan, “İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi”, İSG-A, vol. 3, no. 1, pp. 25–45, 2021.
ISNAD Bayrak, Esra et al. “İnşaat Sektöründe İş Sağlığı Ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi”. İSG Akademik 3/1 (June 2021), 25-45.
JAMA Bayrak E, Yılmaz Karan T, Karakaş İ, Uçan R, Bingöl N, Karahan M. İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi. İSG-A. 2021;3:25–45.
MLA Bayrak, Esra et al. “İnşaat Sektöründe İş Sağlığı Ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi”. İSG Akademik, vol. 3, no. 1, 2021, pp. 25-45.
Vancouver Bayrak E, Yılmaz Karan T, Karakaş İ, Uçan R, Bingöl N, Karahan M. İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğine Yönelik Olarak Uygulanan Eğitim Metodlarının Çalışan Davranışlarına Yansımasının İncelenmesi. İSG-A. 2021;3(1):25-4.