Developments and Difficulties in the Professionalization Process of Nursing Occupation in Turkey: A Sociological Evaluation

Volume: 17 Number: 4 December 1, 2015
  • Yard.doç.dr.temmuz Gönç
TR EN

Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme

Abstract

Bu çalışma, bir alan araştırmasının verileri üzerinden hemşirelik mesleğinin profesyonelleşme sürecinde karşılaştığı temel sorunları betimlemeyi ve profesyonelleşme tartışmaları çerçevesinde mesleğin günümüzdeki durumunu sosyolojik olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi 42 hemşireden oluşmaktadır, veriler derinlemesine mülakatlar ile elde edilmiş, betimsel ve sistematik olarak analiz edilip yorumlanmıştır. Bulgulara göre mesleki eğitim düzeyindeki çeşitlilik, istihdam tiplerinde görülen farklılıklar, mesleki özerklik ve örgütlenme düzeylerinin düşüklüğü mesleğin profesyonelleşme sürecindeki temel sorunlarıdır. Bunun yanında bulgular meslekte doktor-hemşire otoritesinin sorgulanmaya çalışıldığını, yakın meslekleri dışlayarak kendi pozisyonunu korumaya çalıştığını ve bazı görevlerini başka mesleklere aktarmaya çalıştığını göstermektedir. Profesyonelleşme açısından son derece önemli olan bu üç hareket, hemşireliğin profesyonelleşme sürecinde ilerlemeye devam ettiğini göstermektedir.

Keywords

References

  1. Abbott, A. (1988).The System of Professions. London, University of Chicago Press.
  2. Adıgüzel, O., Tanrıverdi, H. ve Sönmez Özkan, D. (2011). “Mesleki Profesyonellik ve Bir Meslek Mensupları Olarak Hemşireler Örneği”.Yönetim Bilimleri Dergisi, 9(2), 239-259.
  3. Allen, D. (2000).Changing Shape of Nursing Practice: The Role of Nurses in the Hospital Division of Labour. Routledge, Florence.
  4. Altıok, H.Ö. ve Üstün, B. (2014). Profesyonellik: Kavram Analizi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hem- şirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi 7(2), 151- 155.
  5. Aslankoç, R., Öztürk, M. ve Yıldırım, N. G. (2001). “Ebe ve Hemşirelerin Mesleki Sorunları ve Ank- siyete ile İlişkisi”.Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 8(2), 12-20.
  6. Barber, B. (1963). “Some problems in the sociology of professions”.Daedalus, 92(4), 669-688.
  7. Becker, H. S. (1962). “The nature of a profession”. Henry, N. B. (Ed.) Education for the professions, University of Chicago Press, Chicago. s. 27-46.
  8. Brannon, R.L. (1994). “Profession and Work Intensi- fication: Nursing in the Cost Containment Era”. Work and Occupations, 21(2), 157-178.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Yard.doç.dr.temmuz Gönç This is me

Publication Date

December 1, 2015

Submission Date

December 1, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 17 Number: 4

APA
Gönç, Y. (2015). Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources, 17(4), 113-146. https://izlik.org/JA88GU69JB
AMA
1.Gönç Y. Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme. isguc. 2015;17(4):113-146. https://izlik.org/JA88GU69JB
Chicago
Gönç, Yard.doç.dr.temmuz. 2015. “Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler Ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 17 (4): 113-46. https://izlik.org/JA88GU69JB.
EndNote
Gönç Y (December 1, 2015) Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 17 4 113–146.
IEEE
[1]Y. Gönç, “Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme”, isguc, vol. 17, no. 4, pp. 113–146, Dec. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA88GU69JB
ISNAD
Gönç, Yard.doç.dr.temmuz. “Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler Ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 17/4 (December 1, 2015): 113-146. https://izlik.org/JA88GU69JB.
JAMA
1.Gönç Y. Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme. isguc. 2015;17:113–146.
MLA
Gönç, Yard.doç.dr.temmuz. “Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler Ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources, vol. 17, no. 4, Dec. 2015, pp. 113-46, https://izlik.org/JA88GU69JB.
Vancouver
1.Yard.doç.dr.temmuz Gönç. Türkiye’de Hemşirelik Mesleğinin Profesyonelleşmesi Sürecinde Gelişmeler ve Zorluklar: Sosyolojik Bir Değerlendirme. isguc [Internet]. 2015 Dec. 1;17(4):113-46. Available from: https://izlik.org/JA88GU69JB