Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma

Volume: 16 Number: 4 December 1, 2014
  • Doç.dr.harun Şeşen
  • Yrd.doç.dr.semih Soran
  • Yrd.doç.dr.m.onur Balkan
TR EN

Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma

Öz

Bu çalışmanın temel amacı, kültürel değer algıların izlenim yönetimi taktiklerine olan etkilerini ve aralarındaki ilişkiyi incelemektir. Kullanılan izlenim yönetimi taktiklerinin içinde bulunulan kültürün değer algıları tarafından etkileneceği hipotezleri geliştirilmiştir. İki farklı anket izlenim yönetimi taktiklerini ve kültürel değer algılarını ölçmek ve değerlendirmek için kullanılmıştır. Anketler kamu ve özel sektörde çalışan 285 alt ve orta yöneticiye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, güç mesafesi ve ataerkillik kültürel değer algılarının, tüm izlenim yönetimi taktikleri ile pozitif yönlü ilişkilerinin olduğunu; belirsizlikten kaçınma kültürel değer algısının izlenim yönetiminin kendini sevdirme alt boyutu ile pozitif yönlü ve bir ilişkisinin olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adler, N. (1976). Organisational Behaviour. Cinninati, OH: South-Western College Publishing.
  2. Akdoğan, A. ve Aykan, E.(2008). İzlenim Yönetimi Taktikleri: Erciyes Üniversitesinde Görev Yapan Akademisyenlerin İzlenim yönetimi Taktiklerini Belirlemeye Yönelik Bir Uygulama. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Dergisi, Haziran 2008, Sayı 60, 6-21.
  3. Basım, H. N., Tatar, İ., ve Şahin,N.H. (2006 a), İzlenim Yönetiminde Kendilik Algısı, Kontrol Odağı Mesleki Hedeflere Ulaşma Düzeyi ve Stres: Bir Kamu Sektörü Örneği. Türk Psikoloji Dergisi, 21 (58), 1-14.
  4. Basım, H. N., Tatar, İ., ve Şahin,N.H. (2006 b). Çalışma Yaşamında İzlenim Yönetimi: Bir Ölçek Uyarlama Çalışması. Türk Psikoloji Yazıları, 9 (18), 1-17.
  5. Bolino, M.C. (1999), Citizenship And Impression Management: Good Soldiers or Good Actors?. Academy of Management Review , Vol. 24. No, 1.82-98.
  6. Chelariu, C., Brashear, T. G., Osmonbekov, T., ve Zait, A. (2008). Entrepreneurial Propensity in a Transition Economy: Exploring Micro-level and Meso-level Cultural Antecedents, Journal of Business & Industrial Marketing, 23, 6, 405-415.
  7. Crane, E, ve Crane, F.G. (2002). Usage and Effectiveness of Impression Management Strategies in Organizational Settings. Journal of Gruop Psychothreapy, Psychodrama and Sociometry, Spring, 25-34.
  8. Çetin, F., ve Basım, H.N. (2010). İzlenim Yönetimi Taktiklerinde Öz Yeterlilik Algısının Rolü. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 256 Sayı: 35, 255-269.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Doç.dr.harun Şeşen This is me

Yrd.doç.dr.semih Soran This is me

Yrd.doç.dr.m.onur Balkan This is me

Publication Date

December 1, 2014

Submission Date

December 1, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 16 Number: 4

APA
Şeşen, D., Soran, Y., & Balkan, Y. (2014). Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources, 16(4), 55-70. https://izlik.org/JA26ML58YG
AMA
1.Şeşen D, Soran Y, Balkan Y. Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma. isguc. 2014;16(4):55-70. https://izlik.org/JA26ML58YG
Chicago
Şeşen, Doç.dr.harun, Yrd.doç.dr.semih Soran, and Yrd.doç.dr.m.onur Balkan. 2014. “Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 16 (4): 55-70. https://izlik.org/JA26ML58YG.
EndNote
Şeşen D, Soran Y, Balkan Y (December 1, 2014) Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 16 4 55–70.
IEEE
[1]D. Şeşen, Y. Soran, and Y. Balkan, “Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma”, isguc, vol. 16, no. 4, pp. 55–70, Dec. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26ML58YG
ISNAD
Şeşen, Doç.dr.harun - Soran, Yrd.doç.dr.semih - Balkan, Yrd.doç.dr.m.onur. “Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 16/4 (December 1, 2014): 55-70. https://izlik.org/JA26ML58YG.
JAMA
1.Şeşen D, Soran Y, Balkan Y. Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma. isguc. 2014;16:55–70.
MLA
Şeşen, Doç.dr.harun, et al. “Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources, vol. 16, no. 4, Dec. 2014, pp. 55-70, https://izlik.org/JA26ML58YG.
Vancouver
1.Doç.dr.harun Şeşen, Yrd.doç.dr.semih Soran, Yrd.doç.dr.m.onur Balkan. Kültürel Değer Algıların İzlenim Yönetimi Taktiklerine Etkisi: Alt Ve Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma. isguc [Internet]. 2014 Dec. 1;16(4):55-70. Available from: https://izlik.org/JA26ML58YG