BibTex RIS Cite

Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi

Year 2015, Volume: 35 Issue: 1, 87 - 95, 01.03.2015

Abstract

Petrol rafinerilerinden elde edilen benzinin içerisine piyasaya sürülmeden önce çeşitli katkı maddeleri katılarak bazı özellikleri iyileştirilmektedir. Piyasada pek çok firma tarafından üretilen ve yanmayı iyileştirdiği, yakıt ekonomisi sağladığı, motoru temizlediği, emisyonları azalttığı ve motor performansını arttırdığı ileri sürülen çeşitli benzin katkı maddeleri satılmaktadır. Sunulan çalışmada, 5 farklı firma tarafından üretilen benzin katkısı kullanılmıştır. İlgili katkı maddeleri piyasada ticari olarak satıldığı için firma adlarının kullanılmasının doğru olmayacağı düşünülmüştür. Bu nedenle burada katkı maddeleri B, C, D, E ve F şeklinde adlandırılmıştır. Söz konusu katkı maddeleri 95 oktanlı benzine firmalar tarafından önerilen oranlarda karıştırılmıştır. İlgili karışımların etkileri 4 silindirli 4 stroklu bir buji ile ateşlemeli motorda ayrı ayrı deneysel olarak incelenmiş ve sonuçlar saf benzin ile karşılaştırılmıştır. Deneysel çalışma sonunda, seçilen benzin katkı maddelerinin ilgili motorun performansında ve egzoz emisyonlarında herhangi bir iyileşme doğurmadığı belirlenmiştir

Experimental Investigation of the Effects of Gasoline Additives on Engine Performance and Exhaust Emissions

Year 2015, Volume: 35 Issue: 1, 87 - 95, 01.03.2015

Abstract

The properties of gasoline that is obtained from oil refinery, is improved with various additives prior to the release. Different additives produced by various firms are being sold in the market. These firms explain that these products improve combustion, provide fuel saving, clean the engine, reduce exhaust emissions and increase engine performance. In the present study, the gasoline additives produced by five different companies were used. It was considered that giving the names of the firms not right because of commercial reasons. So the additives were called as B, C, D, E and F has been called. These additives were blended with 95 octane gasoline at recommended proportions by companies. The effects of mixtures on a 4-cylinder 4-stroke spark ignition engine were experimentally investigated and the results were compared with pure gasoline. At the end of the experimental work, it was determined that the selected gasoline additives weren’t enhanced improvement on the engine performance and exhaust emissions

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA24YU29RK
Journal Section Research Article
Authors

İsmet Çelikten This is me

Ersin Karaaslan This is me

Hamit Solmaz This is me

Melih Okur This is me

Seyfi Polat This is me

Publication Date March 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 35 Issue: 1

Cite

APA Çelikten, İ., Karaaslan, E., Solmaz, H., Okur, M., et al. (2015). Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, 35(1), 87-95.
AMA Çelikten İ, Karaaslan E, Solmaz H, Okur M, Polat S. Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. March 2015;35(1):87-95.
Chicago Çelikten, İsmet, Ersin Karaaslan, Hamit Solmaz, Melih Okur, and Seyfi Polat. “Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı Ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi 35, no. 1 (March 2015): 87-95.
EndNote Çelikten İ, Karaaslan E, Solmaz H, Okur M, Polat S (March 1, 2015) Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 35 1 87–95.
IEEE İ. Çelikten, E. Karaaslan, H. Solmaz, M. Okur, and S. Polat, “Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, vol. 35, no. 1, pp. 87–95, 2015.
ISNAD Çelikten, İsmet et al. “Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı Ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 35/1 (March 2015), 87-95.
JAMA Çelikten İ, Karaaslan E, Solmaz H, Okur M, Polat S. Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2015;35:87–95.
MLA Çelikten, İsmet et al. “Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı Ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, vol. 35, no. 1, 2015, pp. 87-95.
Vancouver Çelikten İ, Karaaslan E, Solmaz H, Okur M, Polat S. Benzin Katkı Maddelerinin Motor Performansı ve Egzoz Emisyonlarına Etkilerinin Deneysel Olarak İncelenmesi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2015;35(1):87-95.