BibTex RIS Cite

BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ

Year 2016, Volume: 36 Issue: 2, 19 - 28, 01.06.2016

Abstract

Santrifüj çamur pompası çarklarının performansı eksenel yönde kararsız olan asimetrik akış alanının kuvvetle karmaşık konfigürasyonuna bağlıdır. Akış alanıda sırasıyla dizayn parametreleri olan salyangoz gövde ve çark geometrilerinden önemli ölçüde etkilenir. Bu geometrilerin optimizasyonu için su pompalarında birçok çalışma yapılmasına rağmen, çamur pompaları ile ilgili az sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışma doğrusal olmayan yoğun çamur karışımlarının etkilerinden kaçınmak için çamur yerine temiz su kullanılarak, bir santrifüj çamur pompası performansını deneysel ve sayısal olarak incelemektedir. Bunun yanında kanat konfigürasyonun çamur pompası performansı üzerindeki etkileri incelenmesi için sayısal olarak bir parametrik çalışma gerçekleştirilmiştir. Pompa performansına etki eden parametreler olarak kanat sayısı, kanat yüksekliği ve kanat kalınlığı dikkate alınmıştır. Sonuçlar kanat sayısının artması, basma yüksekliği ve mil gücünde artışa neden olduğu fakat hidrolik verimin ise değişkenlik gösterdiğini ve debiye bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Pompa çalışma şartlarında, 3 ve 4 kanatlı çarklar 2 ve 5 kanatlı çarklardan daha verimlidirler. Ayrıca kanat yüksekliğinin 30 mm’den 50 mm’ye arttırılması çamur pompasının performansını sadece yüksek debilerde artırmaktadır. Öte yandan kanat kalınlığının 50 mm’den 30 mm düşürülmesi çamur pompasının performansını tüm debi aralığında arttırmaktadır

PARAMETRIC INVESTIGATION OF A CENTRIFUGAL SLURRY PUMP WHILE HANDLING CLEAR WATER

Year 2016, Volume: 36 Issue: 2, 19 - 28, 01.06.2016

Abstract

The performance of centrifugal slurry pump impellers strongly depends upon the complex configuration of the asymmetrical flow-field in the axial direction which is highly unsteady. The flow-field, in turn, is considerably affected by design parameters of volute casing and impeller geometry. Although many studies have focused on their optimization in water pumps, few studies have been conducted about centrifugal slurry pumps. The current study investigates the performance of a centrifugal slurry pump experimentally and numerically on, using clear water instead of slurry mixtures to avoid the effects of nonlinear intense the slurry mixtures. Additionally, a parametric study is carried out numerically to investigate the effects of blade configuration on the performance of slurry pump. Blade number, blade height and blade thickness are considered as the affecting parameters.
The results show that the increase in blade number leads to an increase at head and shaft power. However, the
hydraulic efficiency is variable and depends on flow rates. Around operation conditions of the studied pump, the
impellers which have three and four blades are more efficient than impellers with two and five blades. Furthermore,
by increasing of blade height from 30 mm to 50 mm, the performance of the slurry pump increases only at high flow
rates. On the other hand with the decreases in blade thickness from 50 mm to 30 mm, the performance of centrifugal
slurry pump increases at all flow range.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA92HV76BP
Journal Section Research Article
Authors

Mehmet Salih Cellek This is me

Tahsin Engin This is me

Publication Date June 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 36 Issue: 2

Cite

APA Cellek, M. S., & Engin, T. (2016). BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, 36(2), 19-28.
AMA Cellek MS, Engin T. BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. June 2016;36(2):19-28.
Chicago Cellek, Mehmet Salih, and Tahsin Engin. “BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi 36, no. 2 (June 2016): 19-28.
EndNote Cellek MS, Engin T (June 1, 2016) BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 36 2 19–28.
IEEE M. S. Cellek and T. Engin, “BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, vol. 36, no. 2, pp. 19–28, 2016.
ISNAD Cellek, Mehmet Salih - Engin, Tahsin. “BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 36/2 (June 2016), 19-28.
JAMA Cellek MS, Engin T. BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2016;36:19–28.
MLA Cellek, Mehmet Salih and Tahsin Engin. “BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, vol. 36, no. 2, 2016, pp. 19-28.
Vancouver Cellek MS, Engin T. BİR SANTRİFÜJ ÇAMUR POMPASININ TEMİZ SU İLETMESİNİN PARAMETRİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2016;36(2):19-28.