BibTex RIS Cite

Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim ve Çevrimsel Farkların Analizi

Year 2011, Volume: 31 Issue: 1, 121 - 127, 01.03.2011

Abstract

Buji ateşlemeli motorlarda bir çevrimden diğerine silindir basıncı değişimi incelendiğinde önemli seviyede farklılık olduğu görülür. Çevrimsel farklar olarak adlandırılan bu değişiklikler, motor kararlı halde çalışırken bile vardır. Çevrimsel farklar, buji ateşlemeli motorların dizayn ve kontrol çalışmalarında dikkate alınmalıdır ve belli motor çalışma şartlarında önemli seviyelere ulaşmaktadır. Bu çalışmada fakir karışım şartlarında çevrimsel farklar, motor emisyon karakteristikleri ve motor performans karakteristikleri üzerinde hava fazlalık katsayısının etkileri incelenmiştir. Test motoru, elektronik kontrollü yakıt enjektörleri bulunan buji ateşlemeli bir motordur. Test sonuçlarına göre, düşük yük şartları altında çevrimsel fark sınırı aşılmadan hava fazlalık katsayısı artırılabilir, bu esnada motor termal verimi artırılırken zararlı egzoz emisyonları da azaltılabilir

Analysis of the Thermal Efficiency and Cyclic Variations in a SI Engine under Lean Combustion Conditions

Year 2011, Volume: 31 Issue: 1, 121 - 127, 01.03.2011

Abstract

There are significantly variations in cylinder pressure traces from cycle to cycle in spark ignition engines. The variations, named cyclic variations, exist even when engine is stable. Cyclic variability must be considered in the design and control of spark ignition engines and are magnified under certain engine operating conditions. In this work, effects of air excess coefficient on cyclic variability, engine performance characteristics and engine emission characteristics were investigated at lean operation conditions. The test engine is a spark ignition engine with electronically controlled fuel injectors. According to the test results, engine air excess coefficient can be increased to improve engine thermal efficiency and to decrease the harmful exhaust emissions under low load conditions without exceeding the limit of cyclic variability

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA38EP68VE
Journal Section Research Article
Authors

Mehmet Akif Ceviz This is me

İlhan Volkan Öner This is me

Ferhat Kaya This is me

Tevhit Karacalı This is me

Publication Date March 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 31 Issue: 1

Cite

APA Ceviz, M. A., Öner, İ. V., Kaya, F., Karacalı, T. (2011). Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim ve Çevrimsel Farkların Analizi. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, 31(1), 121-127.
AMA Ceviz MA, Öner İV, Kaya F, Karacalı T. Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim ve Çevrimsel Farkların Analizi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. March 2011;31(1):121-127.
Chicago Ceviz, Mehmet Akif, İlhan Volkan Öner, Ferhat Kaya, and Tevhit Karacalı. “Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim Ve Çevrimsel Farkların Analizi”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi 31, no. 1 (March 2011): 121-27.
EndNote Ceviz MA, Öner İV, Kaya F, Karacalı T (March 1, 2011) Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim ve Çevrimsel Farkların Analizi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 31 1 121–127.
IEEE M. A. Ceviz, İ. V. Öner, F. Kaya, and T. Karacalı, “Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim ve Çevrimsel Farkların Analizi”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, vol. 31, no. 1, pp. 121–127, 2011.
ISNAD Ceviz, Mehmet Akif et al. “Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim Ve Çevrimsel Farkların Analizi”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 31/1 (March 2011), 121-127.
JAMA Ceviz MA, Öner İV, Kaya F, Karacalı T. Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim ve Çevrimsel Farkların Analizi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2011;31:121–127.
MLA Ceviz, Mehmet Akif et al. “Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim Ve Çevrimsel Farkların Analizi”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, vol. 31, no. 1, 2011, pp. 121-7.
Vancouver Ceviz MA, Öner İV, Kaya F, Karacalı T. Fakir Yanma Şartları Altında Buji Ateşlemeli Bir Motorda Termal Verim ve Çevrimsel Farkların Analizi. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2011;31(1):121-7.