Review

AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI

Volume: 20 Number: 42 December 19, 2021
TR EN

AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI

Abstract

Seyahat ve turizm eğilimi, bu yüzyılın başından itibaren temel bir insan davranışı haline gelmiştir. Her yıl milyarlarca insan farklı destinasyonlara seyahat gerçekleştirmektedir. Burada bazı destinasyonlar diğerlerinden daha fazla ziyaretçi çekebilmektedir. Böylece aşırı turizm olgusu ve kalabalık yönetimi kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu makale ile bu alanda belediyeler tarafından kullanılabilecek akıllı turizm uygulamaları araştırılmıştır. Akıllı turizm uygulamaları, akıllı şehir görüşüne dayanmaktadır. 21. yüzyılın getirisi olan bilgi ve iletişim teknolojileri insan sermayesi ile bütünleşerek akıllı şehirleri meydana getirmektedir. Bu şehirlerde ortaya çıkan uygulamaların bazıları da turizme yönelik olmaktadır. Böylece akıllı turizm kavramı ve uygulamaları ortaya çıkmaktadır. Konuyla ilgili olarak bu çalışmanın oluşturulması sürecinde yapılan araştırma göstermektedir ki aşırı turizme bağlı yoğun ziyaretçi alan destinasyonlarda kalabalık yönetimi akıllı turizm uygulamaları ile çok daha etkin, hızlı ve geniş ölçekli yapılabilmektedir. Bu uygulamalardan bazıları yoğun teknoloji kullanımı ile yapılırken (Örneğin, Floransa-Nesnelerin İnterneti) bazıları sadece yönetsel kararlar (Örneğin, Poznan- Sezon Dışı Seyahat Teşvikleri) ile ortaya konabilmektedir. Söz konusu uygulamaların yerel sorunların çözülmesinde en yetkili aktör olan belediyeler tarafından gerçekleştirilmesi mümkündür ve önerilmektedir. Amaç: Aşırı turizme bağlı kalabalık yönetiminde belediyeler tarafından kullanılabilecek akıllı turizm uygulamalarına örnekler ortaya koymak. Yöntem/Tasarım / Metodoloji / Yaklaşım: Belgesel tarama yöntemi kullanılarak akıllı turizm uygulamalarından konuya uygun olan örnekler tespit edilmiştir. Araştırmada internet siteleri, makaleler ve özel sektör uygulamaları incelenmiştir. Bulgular: Yapılan araştırma neticesinde aşırı turizme bağlı kalabalığın yönetiminde kullanılabilecek akıllı turizm uygulamaları olduğu görülmüştür. Bu uygulamaların da belediyeler tarafından gerçekleştirilebileceği tespit edilmiştir. Özgünlük: Günümüzde yeni bir kavram olan akıllı turizm açısından kalabalık yönetimi uygulamalarını ele alması ve bunlardan belediyeler tarafından kullanılabilecekleri tespit etmesi bakımından alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Daha önce bu temelde bir çalışma olmadığı yapılan literatür incelemesinde görülmüştür.

Keywords

References

  1. Ateş, M. ve Önder, D., E. (2019). Akıllı Şehir Kavramı ve Dönüşen Anlamı Bağlamında Eleştiriler, Megaron, 14(1), 41-50.
  2. Airport-business (2015). Passenger. 02 05, 2021 tarihinde http://www.airport-business.com/2015/12/the-airport-helper-how-a-good-idea-is-spreading-among-europes-airports/ adresinden alındı.
  3. Bandarin, F. (2005). Old City of Dubrovnik. 02 06, 2021 tarihinde UNESCO: https://whc.unesco.org/en/list/95/gallery/&maxrows=35 adresinden alındı.
  4. Butler, R. W. (1980). The Concept of Tourist Area Cycle of Evolution: Implıcatıons for Management of Resouces. Canadian Georapher, 24, 5-12.
  5. Croes, R., Manuel, A. R. ve Kelly, S. (2017). Happiness and Tourism: Evidence from Aruba. Orlando, Florida: The Dick Pope Sr. Institute for Tourism Studies.
  6. Çelik, P. ve Topsakal, Y. (2017), Akıllı Turizm Destinasyonları: Antalya Destinasyonunun Akıllı Turizm Uygulamalarının İncelenmesi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(3), 149-166.
  7. Dameri, R., P. ve Sabroux, C., R. (2014). Smart City and Value Creation. R. P. Dameri, & C., R., Sabroux (Edt.). In Smart City: How to Create Public and Economic Value with High Technology in Urban Space (p. 1-12), Springer: Switzerland.
  8. Doxey, G. V. (1975). A Causation Theory of Visitor Resident Irritants: Methodology and Research. Sixth Annual Conference. San Diego: Travel and Tourism Research Association.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Review

Publication Date

December 19, 2021

Submission Date

May 29, 2021

Acceptance Date

October 10, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 20 Number: 42

APA
Özgürel, G., & Yılmaz, O. K. (2021). AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(42), 1594-1620. https://doi.org/10.46928/iticusbe.944864
AMA
1.Özgürel G, Yılmaz OK. AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021;20(42):1594-1620. doi:10.46928/iticusbe.944864
Chicago
Özgürel, Gizem, and Onur Kemal Yılmaz. 2021. “AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20 (42): 1594-1620. https://doi.org/10.46928/iticusbe.944864.
EndNote
Özgürel G, Yılmaz OK (December 1, 2021) AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20 42 1594–1620.
IEEE
[1]G. Özgürel and O. K. Yılmaz, “AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 20, no. 42, pp. 1594–1620, Dec. 2021, doi: 10.46928/iticusbe.944864.
ISNAD
Özgürel, Gizem - Yılmaz, Onur Kemal. “AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20/42 (December 1, 2021): 1594-1620. https://doi.org/10.46928/iticusbe.944864.
JAMA
1.Özgürel G, Yılmaz OK. AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021;20:1594–1620.
MLA
Özgürel, Gizem, and Onur Kemal Yılmaz. “AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 20, no. 42, Dec. 2021, pp. 1594-20, doi:10.46928/iticusbe.944864.
Vancouver
1.Gizem Özgürel, Onur Kemal Yılmaz. AŞIRI TURİZMDE KALABALIK YÖNETİMİ: BELEDİYELER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK AKILLI TURİZM UYGULAMALARI. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021 Dec. 1;20(42):1594-620. doi:10.46928/iticusbe.944864

Cited By