The exchange of information and documents between individuals and institutions is a common occurrence in everyday life. However, one of the major issues is the secure transmission of information and documents. For the transfer of information and documents, physical methods such as hand delivery, postal service, and public announcement have long been preferred.
Communication has advanced significantly due to the development of the Internet, and electronic methods are now used in the field of communication. The use of internet technologies has provided and improved the benefits of communication speed, efficiency, and cost reduction.
Through the possibilities provided by internet technologies, electronic mail technology has emerged. A registered e-mail system was invented with the registration of e-mail users through legal authorities. The registered e-mail system is generally based on the creation of legal evidence as a result of solid standards communication between the sender and the receiver of the e-mail. As a result, an information and document transfer method with legal infrastructure and increased security has been obtained. The registered e-mail system meets legal standards for security, but it is designed with a centralized architecture. Trust in the centralized structure is inherent in solutions with a centralized architecture. This trust has its own issues.
However, as an alternative to the centralized structure, there are decentralized methods that can be managed without the involvement of third parties. Blockchain technology is the most widely used of these methods. Blockchain technology provides a novel approach to data management. Because of the innovative viewpoint and benefits that blockchain technology provides in terms of data management, it has begun to be preferred in many applications related to data management in everyday life. The study proposes and explains the use of blockchain technology as an alternative to the central architecture of the registered electronic mail system.
The purpose of this research is to implement blockchain technology in the registered e-mail system and to propose a solution to eliminate the security flaws of similar centralized processes and software. The study is unique in that it redesigns the electronic mail system and elaborates on its integration using blockchain technology.
The conceptual framework of the registered e-mail system is presented first in this study. The legal infrastructure that underpins the registered e-mail system is then explained. The method of using the registered e-mail system and its benefits for individuals and institutions are discussed. The method for using blockchain technology's distributed structure as an alternative to the centralized architecture of the registered electronic mail system is explained. To understand the proposed method, Blockchain technology has been explained, followed by the benefits of blockchain technology, which is an alternative to the currently used architecture. The proposed model is explained in detail in the final section of the study.
Bireyler ve kurumlar arasında bilgi ve belgenin iletilmesi, günlük hayatın olağan süreçlerinden biridir. Ancak bilgi ve belgenin güvenli olarak iletilmesi günümüzde önemli problemlerden biridir. Bilgi ve belgenin aktarımı noktasında, uzunca bir süre elden teslim, posta ve ilan gibi fiziksel yöntemler tercih edilmiştir.
Günümüz dünyasında teknolojinin gelişimi ve internetin hayatın önemli bir kısmına sirayet etmesiyle birlikte, iletişimde önemli gelişmelerin oluşmasına neden olmakla birlikte bu etkileşim ve iletişim süreçlerinde elektronik yöntemlerin çeşitliliğini de beraberinde getirmiştir. Etkileşim ve iletişimde yoğun bir şekilde kullanılan elektronik sistemler sayesinde internet teknolojisindeki hız, verimlilik artışı ve maliyetlerin düşmesi de sağlanmıştır.
İnternet teknolojilerinin sağladığı imkânlar vasıtasıyla elektronik posta ortaya çıkmıştır. Elektronik posta kullanıcılarının kayıt altına alınması ile kayıtlı elektronik posta sistemi oluşmuştur. Kayıtlı elektronik posta sistemi, genel olarak elektronik postayı gönderen ve gönderiyi alan arasında var olan iletişimin belli standartlarda gerçekleştirilmesi sonucunda yasal kanıtların oluşturulması esasına dayanmaktadır. Böylelikle yasal altyapısı olan ve güvenliği arttırılmış olan bilgi ve belge aktarım yöntemi elde edilmiştir.
Kayıtlı elektronik posta sistemi yasal standartlar ile belli bir seviyede güvenlik sağlamaktadır ancak merkezi mimariye sahip olarak tasarlanmıştır. Merkezi mimariye sahip çözümler, doğası gereği merkezi yapının güvenliği üzerine kuruludur. Bu güven kendi içinde de problemler içermektedir. Ancak merkezi yapıya alternatif olarak merkezi olmayan ve üçüncü tarafa güven gerektirmeden verinin yönetilebildiği yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler içerisinde en yaygın olarak kullanılan yöntem blok zincir teknolojisidir. Blok zincir teknolojisi verinin yönetilmesi alanında yenilikçi bir yöntem sunmaktadır. Blok zincir teknolojisinin veri yönetimi açısından sunduğu yenilikçi bakış açısı ve sağladığı faydalar nedeniyle günlük hayatta veri yönetimi ile ilgili birçok uygulama tercih edilmeye başlanmıştır.
Çalışmada, kayıtlı elektronik posta sisteminin merkezi mimarisine alternatif olarak blok zincir teknoloji kullanımı önerilmiş olup blok zincir teknolojisine entegrasyonu açıklanmıştır. Bu çalışmada amaç; blok zincir teknolojisinin kullanımının kayıtlı elektronik posta sisteminde uygulanması ve merkezi yapıda olan benzeri süreçlerin ve yazılımların güvene dayalı olan güvenlik zayıflıklarının ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerisi ortaya koymaktır. Çalışma, elektronik posta sisteminin blok zincir teknolojisi ile yeniden tasarlanması ve entegrasyonunun detaylandırması açısından özgün bir çalışmadır. Bu çalışmada öncelikle kayıtlı elektronik posta sisteminin kavramsal çerçevesi hakkında bilgi verilmiştir. Ardından kayıtlı elektronik posta sisteminin temelini oluşturan yasal altyapı açıklanmıştır. Kayıtlı elektronik posta sisteminin kullanımının bireyler ve kurumlar açısından faydalarına değinilmiştir. Kayıtlı elektronik posta sisteminin merkezi mimarisine alternatif olarak blok zincir teknolojisinin dağıtık yapısının kullanımı açıklanmıştır. Önerilen yöntemin anlaşılabilmesi amacıyla, blok zincir teknolojisi açıklanmış ardından hali hazırda kullanılan mimariye alternatif olan blok zincir teknolojisinin sağlayacağı faydalar açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde önerilen model detaylı olarak açıklanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |