Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve
teknolojik araçlara sahip olmanın kolaylaşması tüketim yöntemi tercihlerini de
değiştirmiştir. Geleneksel ve dokunsal tercihler artık yerini e- ön adıyla (e-
ticaret, e- devlet, e-alışveriş, e-posta vb.) uzaktan/online tüketim
tercihlerine bırakmıştır. Burada söz konusu olan tüketim tercihleri, bireyin
salt maddi/fizik ihtiyaçlarının yanında manevi/metafizik ihtiyaçlarını da
içermektedir (iletişim ihtiyacı, arkadaşlık, seyahat, hobi faaliyetleri vb.). Bununla
beraber insan ilişkileri de yön değiştirmeye başlamış ve farklı bir boyuta
taşınmıştır. Çalışmamızda bu sosyal ilişkiler boyutu “sanallaşma” kelimesi ile ifade
edilmektedir.
Bu araştırmada sanallaşmanın toplum yaşamına
etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu bağlamda nitel araştırma
tekniklerinden durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Veri toplama aracı
olarak doküman incelemesi tekniği ve anket formu kullanılmıştır. Verilerin
analizinde betimleme, tema ve örüntüleri ortaya çıkarma ve karşılaştırmalı
analiz uygulanmıştır.
In today’s world, the
choices of methods of consuming are changed due to fast developing technology
and ease of Access to owning technologic tools. Tradititonal and tactile
choices are replaced with online consumption choices that start with an e-
prefix ( e- commerce, e- government, e- shopping, e- mail, etc.). Consumption
chocices that are mentioned here consist of material /physical needs of people
as well as spiritual needs (communication needs, friendship,travel, hobby activities,
etc.). Human relations started to change direction and evolved to a different
dimension. These social relations are called “virtualization” in our study. The
purpose of this study is to find out the effects of virtualization to social
life. Case study method is preferred among other qualitative research
techniques. Document examination and survey forms are used as data collection
tools. Description, uncovering themes and patterns, and comparative analysis is
used for data analysis.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | March 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 1 |