Toplum hayatındaki kültürel unsurların en önemlilerinden birinin cinsiyet algıları olduğu söylenebilir. Zira cinsiyet algıları, bireylerin içinde yaşadıkları toplum tarafından cinsiyetlere yapılan çeşitli tutum, davranış ve yaşayış şekli yüklemeleri olarak ifade edilmektedir. Toplumun erkek ve kadınlardan cinsiyetlere dair beklentileri bu kavram ile açıklanmaktadır. Toplumsal yaşamda, kültür unsurları ile etkileşim halinde olduğu düşünülen kavramların en önemlilerinden biri, din olgusudur. Dinlerin bu rolünün, insan hayatının her alanına temas etmesi ve bireyin karşılaşabileceği hemen hemen her konu ile ilgili hükümlere sahip olması özelliğinden kaynaklandığını söylemek mümkündür. İnsanların, sahip olduğu kültürel değerler ve normları, meslek seçimlerine ve mesleki yaşantılarına taşıdıkları düşünülerek farklı meslek gruplarında, toplumsal cinsiyet algısı ve dindarlık kavramları araştırılmak istenmiştir.
Toplumsal cinsiyet algısını ve dindarlık kavramını, farklı kavramlarla ilişkilendiren çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışma kapsamında, bu iki değişkenin arasındaki muhtemel ilişkinin, farklı mesleklerdeki durumuna odaklanılmıştır. Bu çerçevede çalışmanın temel amacı; toplumsal cinsiyet algısı ile dindarlık düzeyi arasında bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek; böyle bir ilişki var ise farklı meslek gruplarına göre nasıl bir değişim gösterdiğini ortaya koymaktır. Araştırmada kullanılan anket formu, değişik meslek gruplarında çalışan, öğrencilik süreci devam eden veya ev hanımı olan bireylere, kartopu yöntemiyle, online olarak ulaştırılmıştır. Ulaşılan kişi sayısı 596 olup 546 kişinin verisinin değerlendirmeye alınabilir nitelikte olduğu görülmüştür. Araştırma bulgularına göre iki temel sonuca ulaşılmıştır. Birincisi; toplumsal cinsiyet algısı ile dindarlık düzeyi arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu bulgusudur. İkincisi; öğrencilerde, eğitim sektöründe, sosyal ve beşeri bilimler alanlarında ve emniyet mensubu olarak çalışan kişilerde, genel sonuçla paralel olarak iki değişken arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmesi ve diğer meslek gruplarında değişkenler arasında herhangi bir ilişki bulunamamış olmasıdır.
It can be said that one of the most important cultural elements in social life is perceptions of gender. Because, gender perceptions are expressed as the various attitudes, behaviors and lifestyles attributed to the gender by the society in which individuals live. The expectations of the society from men and women regarding gender are explained with this concept. One of the most important concepts in social life that is thought to be in interaction with cultural elements is the phenomenon of religion. It is possible to say that this role of religions stems from the fact that they touch every aspect of human life and have provisions on almost every subject that an individual may encounter. It is aimed to research the concepts of gender perception and religiosity in different professions by considering that people carry their values and norms to their career choices and professional life.
There are a lot of studies which link gender perception and religiosity with different concepts. In current study, the possible relationship between these two variables were examined in the context of different job groups. The aims of this study are; determining whether there is a relationship between gender perception and level of religiosity; if there is a relationship, to reveal the change throughout different job groups. The online questionnaire form was delivered by snowball method to people who work in different job groups, students and housewifes. The reached data was 596, but 546 of them were suitable for evaluation for this study.
According to the research findings, two main results have been reached. First one is the finding that there is a negative relationship between gender perception and religiousness level. The second one; as parallel with the general result, a negative relationship has been found between the two variables in students, people who work in education sector, social-humanities fields and security, and there is no statistically significant relationship between variables in other job groups.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Psychology, Business Administration, Religious Studies |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 10 Issue: 3 |