FATMA ANA’DAN AŞAPATMAN KARÇĬK’A: ÇUVAŞ GELENEKSEL KÜLTÜRÜNDE SAĞALTICI KADIN RUHUN DÖNÜŞÜMÜ
Abstract
Bu makalede Türk dünyasında Fatma Ana etrafında şekillenen sağaltma, koruyuculuk, doğum, ocak ve bereket merkezli inanışların Çuvaş geleneksel kültüründeki Aşapatman Karçĭk figürüyle ilişkisi incelenmektedir. Özbek, Kazak, Tatar, Başkurt ve Türkiye sahalarındaki örnekler, Hz. Fatma’nın tarihî-dinî kişiliğinin ötesinde kadınların, çocukların, ebelerin ve ocaklıların pîri olarak ritüel bir işleve sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle “Benim elim değil, Fatma Ana’nın eli” formülü, sağaltıcı eylemin kaynağının uygulayıcıdan ziyade kutsal bir kadın figüre dayandırıldığını ortaya koymaktadır. İdil-Ural sahasında ise bu inancın Ayşe-Fatıma/Gayşӓ-Fatıyma biçiminde birleşik bir koruyucu güce dönüştüğü görülmektedir. Çuvaşlar arasında karşılaşılan Aşapatman Karçĭk figürü de adlandırma, işlev ve ritüel bağlam bakımından bu ortak kültür evreniyle doğrudan ilişkilidir. Makalede Aşapatman’ın kökenini uzak Hint-İran benzerlikleriyle açıklayan yaklaşımlar eleştirilmekte; figürün İdil-Ural Türk kültür çevresi, Müslümanlık etkisi, Çuvaş-Tatar ilişkileri ve Çuvaşların yerel mitolojik tasavvurları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği savunulmaktadır. Aşapatman’ın beyaz atı, beyaz pelerini, beyaz köpeği, tek dişi, tek kılı, altın bıçağı, altın süpürgesi ve göksel güçlerle ilişkilendirilmesi, onun Çuvaş kültüründe yalnızca Ayşe-Fatıma kökenli bir sağaltıcı figür olarak değil, aynı zamanda hastalıkları ve kötü güçleri uzaklaştıran senkretik bir kadın ruh olarak yeniden yorumlandığını göstermektedir.
Keywords
Ethical Statement
References
- Arık, D. (2000). Hıristiyanlaştırılan Türkler Çuvaşlar. Aziz Andaç Yayınları.
- Arık, D. (2003). Çuvaşlarda İslâm ve Çuvaş Etniğindeki Değişimde İslâmın Rolü. (16), 161-181.
- Aşmarin, N. İ. (1902). Bolgarı i Çuvaşi. Tipo-litografiya İmperatarskago Universiteta.
- Aşmarin, N. İ. (1929). Çıvaş Sımahisen Kineki / Slovar’ Çuvaşskogo Yazıka (C. 2). Tipografiya “Krasnıy Peçatnik”, Tatpoligraf.
- Bayram, B. (2016a). Anatri Çuvaşlar Arasında Tespit Edilmiş Bir Büyü Defteri ve Sosyo-Kültürel Ortamı Üzerine Tespitler. İçinde Milliyetlerin Kesişme Noktası: İdil-Ural Çalıştayı-II 16-17 Ekim 2015 Bildiri Kitabı (ss. 53-68). Kırklareli Üniversitesi Yayınları.
- Bayram, B. (2016b). Çuvaş Halk Kültüründe Ziyaret Mekanı Olarak Kiremetler. XXI. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu ve Karma Türk Sanatları Sergisi Üsküp Makedonya 07-09 Mayıs 2016 Bildiriler ve Katalog, 225-238.
- Bayram, B. (2017). N, İ. İlminskiy’e Yazılan Mektuplarda Çuvaş Kültürü ve Dili Üzerine Tespitler. İçinde B. Bayram (Ed.), Türk Bitig Türklük Bilimi Araştırmaları (ss. 1-14). Paradigma Akademi.
- Bayram, B. (2018). Çuvaş Türklerinin Folklorundan “Fakelore”una Tatar Algısının Değişim ve Dönüşümü. Türkbilig, (36), Makale 36.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Chuvash Language and Literature, Social and Cultural Anthropology (Other)
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
June 29, 2026
Submission Date
June 7, 2026
Acceptance Date
June 24, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 8 Number: 1