EN
TR
İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ
Abstract
Eskiçağ’ın yaklaşık 10 asırlık döneminde Doğu Türkistan’dan Avrupa içlerine kadar uçsuz bucaksız bir coğrafyaya hükmeden atlı-savaşçı İskit medeniyetinin dünya ve Türk tarihi için önemi büyüktür. "Pantolon giyen atlı-okçular" hüküm sürdükleri muazzam coğrafyada kalıcı izler bırakmışlar; savaş taktiklerinden sanat eserlerine varıncaya kadar birçok alanda kendilerine has "Orta Asyalı" niteliklerini mükemmel şekilde göstermişlerdir. Ata binmeyi kolaylaştırmak için hiç şüphesiz Türk kavimlerince icat edilmiş bulunan pantolon ve onu giymiş savaşçının tasvir edildiği çok sayıda İskit sanat eseri günümüze ulaşmış durumdadır. Bu örneklere maalesef çok az sayıda örnekle temsil edilen benzersiz sikke tiplerini de eklemek gerekir. Ancak bu sikke tipleri hak ettiği ilgiyi görmemiş; birkaç insaf sahibi nümismatın dışında konu yanlış teşhis ve isimlendirmelerle başka alanlara yönlendirilmiştir.Bu makalenin amacı bu büyük medeniyetin en temel özelliği olan "pantolonlu ve keçe külahlı, yay taşıyan İskit=Türk savaşçı" tipli sikkelerin en eski iki örneğinden biri olan ve yanlış bir teşhisin kurbanı durumundaki benzersiz gümüş sikke tipini sanat eserleri ışığında yeniden teşhis edip tanıtmaktır.
Keywords
References
- CNG, Classic Numismatic Group, Mail Bid Sale 82, 16 September 2009.
- CNG-Triton VIII. Classic Numismatic Group-Triton VIII, 11 January 2005.
- CNG-Triton IX. Classic Numismatic Group-Triton IX, 10 January 2006.
- CNG-Triton XI. Classic Numismatic Group-Triton XI, 8 January 2008.
- CNG-Triton XVI. Classic Numismatic Group-Triton XVI, Sessions 1&2, 8 January 2013.
- CNG-Triton XVIII. Classic Numismatic Group-Triton XVIII, 6 January 2015.
- Draganov, D. 2010. “The Coinage of the Scythian Kings in the West Pontic
- Area:Iconography”, Archaeologia Bulgarica, XIV, 3, Sofia, 29-52. Durmuş, İ. 2012. İskitler, Ankara: Akçağ.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Publication Date
July 19, 2015
Submission Date
July 19, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Number: 4
APA
Şeker, H. (2015). İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ. Art-Sanat, 4, 53-65. https://izlik.org/JA95KH37XN
AMA
1.Şeker H. İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ. Art-Sanat. 2015;(4):53-65. https://izlik.org/JA95KH37XN
Chicago
Şeker, Hamza. 2015. “İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ”. Art-Sanat, nos. 4: 53-65. https://izlik.org/JA95KH37XN.
EndNote
Şeker H (July 1, 2015) İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ. Art-Sanat 4 53–65.
IEEE
[1]H. Şeker, “İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ”, Art-Sanat, no. 4, pp. 53–65, July 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA95KH37XN
ISNAD
Şeker, Hamza. “İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ”. Art-Sanat. 4 (July 1, 2015): 53-65. https://izlik.org/JA95KH37XN.
JAMA
1.Şeker H. İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ. Art-Sanat. 2015;:53–65.
MLA
Şeker, Hamza. “İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ”. Art-Sanat, no. 4, July 2015, pp. 53-65, https://izlik.org/JA95KH37XN.
Vancouver
1.Hamza Şeker. İSKİT SÜVARİ TASVİRLİ ÜNİK DRAHMİ. Art-Sanat [Internet]. 2015 Jul. 1;(4):53-65. Available from: https://izlik.org/JA95KH37XN