BibTex RIS Cite

Water Buffalo (Bubalus bubalis) Raising and Evaluation of Dairy Products in Agricultural Course of Türkiye

Year 2015, Issue: 31, 14 - 40, 05.01.2016

Abstract

Livestock farming is very important not only as part of the economy but also as a means to supplement essential protein sources for humans to maintain a balanced diet. Nowadays, these values have given livestock activities a multidimensional and complex form. Our study is based on cattle animal groups, of which water buffalo is a member. Water buffalo represent a special genre that deserves attention. In agricultural life, people have been taking advantage of the strength of the water buffalos at traction works. Raising water buffalo is drawing more attention due to the quality and rich variety of the local products associated with the livestock, such as yogurt, milk, cream and cheese.

Water buffalo have been raised in Türkiye for centuries. However, the spectrum of water buffalo raising activities significantly declined since 1980, which is the year that our native species “Anatolian Water Buffalo” was left out of scope of support. While there was a time when water buffalos numbered over a million, in past years, this number has decreased to about one hundred thousand. As the number of water buffalo declines, the natural conclusion is for products made from water buffalo to also decline, reducing its market share significantly. In the scope of this study, we explain the general state first; then we describe the current situation of water buffalo husbandry, the dairy products available, and we evaluate problems in the Türkiye market. Finally, we state the position of Agricultural Geography activities.

Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus bubalis) Yetiştiriciliği ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi

Year 2015, Issue: 31, 14 - 40, 05.01.2016

Abstract

Hayvancılık hem bir iktisadi faaliyet hem de dengeli beslenme adına temel protein kaynaklarını temini yönünden oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu öneminden ötürü günümüzde hayvancılık çok boyutlu ve kompleks bir yapı kazanmıştır. Çalışma konumuzu oluşturan büyükbaş hayvanlar grubundan manda da bu noktada üzerinde durulması gereken özel bir türdür. Manda yıllarca gücünden yararlanılan bir çeki hayvanı olarak zirai hayatta var olmuştur. Türkiye’deki yüzlerce yıllık manda yetiştirme kültürü sayesinde yöresel ürünlerin çeşitliliği ve kalitesiyle de (Kaymak, yoğurt, peynir gibi) manda yetiştiriciliği ayrıca dikkat çekmektedir. Tescilli yerli ırkımız olan “Anadolu Mandası”nın bu özellikleri yanında destekleme kapsamından çıkartıldığı 1980’den itibaren bu faaliyet dikkat çekici ölçüde gerilemiştir. Nitekim bir dönem sayıları milyonu aşan manda son yıllarda 100 bin başa kadar gerilemiştir. Bu gerilemenin doğal bir sonucu olarak elde edilen manda ürünlerinde de gerileme yaşanmış, pazar payı küçülmüştür. Bu çalışmada dünyadaki genel durumun ardından manda yetiştiriciliğinin Türkiye’deki durumu, elde edilen ürünler ve sektörel sorunlar ele alınmış, faaliyetin Ziraat Coğrafyası çerçevesinde durumu ortaya konmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Güven Şahin This is me

Publication Date January 5, 2016
Submission Date November 17, 2015
Published in Issue Year 2015 Issue: 31

Cite

APA Şahin, G. (2016). Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus bubalis) Yetiştiriciliği ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi. Coğrafya Dergisi(31), 14-40.
AMA Şahin G. Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus bubalis) Yetiştiriciliği ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi. Coğrafya Dergisi. January 2016;(31):14-40.
Chicago Şahin, Güven. “Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus Bubalis) Yetiştiriciliği Ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi”. Coğrafya Dergisi, no. 31 (January 2016): 14-40.
EndNote Şahin G (January 1, 2016) Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus bubalis) Yetiştiriciliği ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi. Coğrafya Dergisi 31 14–40.
IEEE G. Şahin, “Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus bubalis) Yetiştiriciliği ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi”, Coğrafya Dergisi, no. 31, pp. 14–40, January 2016.
ISNAD Şahin, Güven. “Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus Bubalis) Yetiştiriciliği Ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi”. Coğrafya Dergisi 31 (January 2016), 14-40.
JAMA Şahin G. Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus bubalis) Yetiştiriciliği ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi. Coğrafya Dergisi. 2016;:14–40.
MLA Şahin, Güven. “Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus Bubalis) Yetiştiriciliği Ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi”. Coğrafya Dergisi, no. 31, 2016, pp. 14-40.
Vancouver Şahin G. Türkiye Zirai Hayatında Manda (Bubalus bubalis) Yetiştiriciliği ve Manda Ürünlerinin Değerlendirilmesi. Coğrafya Dergisi. 2016(31):14-40.