AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ULUSALÜSTÜ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ DÜŞÜNCESİ
Abstract
Ulusalüstü toplu iş sözleşmesi yapılması düşüncesi, uzun yıllardır Avru- pa Birliği sınırları içinde tartışmalara neden olmaktadır. Fakat hukuki temel- den yoksunluk ve ulusal ve uluslararası sosyal tarafların bu konuda istekli olmamaları nedeniyle, henüz somut bir düzenleme yapılamamıştır. Buna karşı- lık tüm olumsuz söylemlere rağmen,
her
geçen gün Avrupa çapında ulusalüstü toplu iş sözleşmesi politikasının benimsenmesini savunanların sayısı artış gös- termektedir. Hatta bu konuda bir de rapor hazırlanmıştır. Ales Raporu (Ulusa- lüstü Toplu İş Sözleşmesinin Dünü, Bugünü ve Geleceği - Nihai Rapor Şubat 2006), Avrupa Komisyonu için hazırlanmış ve Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmiştir. Ales Raporu iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım Avru- pa’da halen uygulama alanı bulan ulusalüstü yapıların değerlendirilmesini, ikinci kısım ise Avrupa çapında bir ulusalüstü toplu iş sözleşmesi yapılabilmesi için hukuki çerçeve gereksiniminin nedenlerini ve anlamını içermektedir.
Bu çalışmada, Avrupa Birliği sınırları içinde ulusalüstü toplu iş sözleş- mesi yapılması düşüncesinin varlığına dikkat çekmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Ales Raporu ile Alman doktrininde ileri sürülen değerlendirme- ler ve öneriler incelenmiştir.
Keywords
References
- - --
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
İrem Yayvak Namlı
This is me
Publication Date
June 30, 2016
Submission Date
June 20, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 74