Research Article
BibTex RIS Cite

İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ

Year 2013, Volume: 16 Issue: 1, 1 - 2, 01.07.2013

Abstract

Bu çalışmada; temel olarak idari yargı yerlerinin, dava konusu edilmiş bir idari işlemin dayanağını teşkil eden ancak kendisi dava konusu edilmemiş düzenleyici işlemi, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle “ihmal ederek” doğrudan bir üst hukuk normunu uygulamak suretiyle uyuşmazlık hakkında karar verip veremeyecekleri meselesi üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda; idari yargıda “ihmal” müessesinin dayanağı, ihmal kavramının anlam ve sonuçları, doğuracağı sorunlar ile bu sorunlara yönelik çözüm önerileri üzerinde durulacaktır.
İdare hukukunda, idarenin kanunu ihmal ederek Anayasayı doğrudan uygulayıp uygulamayacağı meselesi de tartışılmakla beraber1; çalışma “düzenleyici idari işlemlerin ihmali” ile sınırlı olduğundan bu konuya girilmeyecektir.

References

  • .
Year 2013, Volume: 16 Issue: 1, 1 - 2, 01.07.2013

Abstract

In this study, mainly the question of “whether administrative tribunals, when faced a regulatory administrative act; constituting the basis of litigated administrative act but not itself litigated, can disregard on the basis of its being unlawful or invoke directly a supreme legal norm to decide the case” will be analyzed. In that, the basis of the institution of “disregard”, the meaning and consequences, problems thereof will be handled and the solutions will be suggested.

Although the direct application of the constitution by disregarding the law itself is also argued in Turkish Administrative Law, it will not be analyzed here as this issue does not fall under the framework of this study.

References

  • .
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section MAKALELER
Authors

Melikşah Yasin This is me

Publication Date July 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 16 Issue: 1

Cite

APA Yasin, M. (2013). İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ. İdare Hukuku Ve İlimleri Dergisi, 16(1), 1-2.
AMA Yasin M. İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ. İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi. July 2013;16(1):1-2.
Chicago Yasin, Melikşah. “İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ”. İdare Hukuku Ve İlimleri Dergisi 16, no. 1 (July 2013): 1-2.
EndNote Yasin M (July 1, 2013) İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ. İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi 16 1 1–2.
IEEE M. Yasin, “İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ”, İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi, vol. 16, no. 1, pp. 1–2, 2013.
ISNAD Yasin, Melikşah. “İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ”. İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi 16/1 (July 2013), 1-2.
JAMA Yasin M. İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ. İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi. 2013;16:1–2.
MLA Yasin, Melikşah. “İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ”. İdare Hukuku Ve İlimleri Dergisi, vol. 16, no. 1, 2013, pp. 1-2.
Vancouver Yasin M. İDARİ YARGILAMA USÜLÜNDE DÜZENLEYİCİ İDARİ İŞLEMLERİN İHMALİ MESELESİ. İdare Hukuku ve İlimleri Dergisi. 2013;16(1):1-2.