EN
TR
Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme
Öz
İnsan-çevre etkileşiminin doğru yönetilmesi gerekmektedir. Bu süreci yönetmek Mimarlık Bilimi’nin görevidir. Kentlerdeki kayıp mekânları (lost spaces) bu sürecin doğru yönetilememesi sonuçları veya üretilen mekânların defoları olarak görülebilir. Kayıp mekânların, “yok olan mekânlara” dönüşmemesi için yeniden kullanılması veya değerlendirilmesi yine Mimarlık Bilimi’nin görevidir. Birçok meslek disiplini insan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıksa da Peyzaj Mimarlığı sadece insan ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaz aynı zamanda diğer canlıların da yaşama haklarına ve yaşam mekânlarına saygılı davranma ilkesiyle çalışmalar üretir. Bu bakış açısıyla kentsel mekânda yaşamlarını sürdüren sokak hayvanlarına yaşam alanı sağlamak da Peyzaj Mimarlarının görevleri arasındadır. İnsan ihtiyaçlarının sonsuz olması ve sürekli değişim göstermesi, her geçen gün yeni kavramların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Her bir kavram da yeni kavramların geliştirilmesine altyapı oluşturmaktadır. Taktiksel Kentleşme (Tactical Urbanism) de son yıllarda ortaya çıkan, halen gelişim sürecinde olan, kent kullanıcısı merkezli olan yeni bir kavramdır. Taktiksel Kentleşme bir planlama yöntemi olarak ele alınmamaktadır ama planlamanın önemli bir parçası olarak görülmektedir. Bu veriler çerçevesinde çalışma kapsamında sokak hayvanlarının kentlerdeki barınma ve beslenme sorunları taktiksel kentleşme çerçevesinde incelenerek öneriler sunulmuştur. Kentlerdeki kayıp mekânların nasıl yeniden kullanılabileceği ve bu mekânların sokak hayvanları için yaşam alanlarına dönüştürülmesi çalışmanın amacıdır. Çalışma Samsun kentinin Atakum ilçesine bağlı Mimar Sinan Mahallesi’nde yapılmıştır. Öncelikle Mimar Sinan Mahallesi sakinlerinin sokak hayvanları için yaptıkları besleme ve bakım çalışmları gözlem yoluyla ortaya koyulmuştur. Sonrasında hazırlanan 5’li Likert ölçeği ile mahalle sakinlerinin sokak hayvanlarına karşı tutumları belirlenmiş ve sokak hayvanları için yapılan çalışmalar gözlem yoluyla elde edilen verilerle karşılaştırılmıştır. Sokak hayvanları için kent içinde düzenli besleme ve bakım çalışmalarının yapılabileceği mekânlar oluşturulması gereklilği sonucuna varılmış ve bu mekânların nasıl olabileceğine ilişkin öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdulkarim, A., Khan, M. G., & Aklilu, E. (2021). Stray animals population control: methods, public health concern, ethics and animal issues. World's veterinary journal, s. 319-326.
- Alekseevaa, I. V., Kaltsova, H. A., & Skavorodnikova, N. A. (2020). Formation of tactical urbanism by means of street art as the design-method. International science and technology conference 'Earth science', (s. 1-6).
- Aydoğdu, Ü. R., Karamustafaoğlu, O., & Bülbül, M. Ş. (2017). Akademik Araştırmalarda Araştırma Yöntemleri ile Örneklem İlişkisi:Doğrulayıcı döküman analizi örneği. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, s. 556-565.
- Banner, S. M. (2013). Tactical urbanism: From civil disobedience to civic improvement. Master of science in community and regional planning.
- Bilgili, A. (2021). Sahipsiz hayvanların şehir, çevre ve halk sağlığı, hayvan sağlığı ve hayvan refahı yönünden kontrolünde bakanlıklar arası işbirliğinde karşılaşılan aksaklıklar ve çözüm önerileri. Icontech international journal of surveys, engineering, technology, 4(5), s. 33-43.
- Courage, C. (2013). The global phenomenon of tactical urbanism as an indicator of new forms of citizenship. Engage in visual arts, 1(32), s. 88-97.
- Elbeah, B., Abeer, E., & Toama, A. (2022). Tactical urbanism for improving livability in lost spaces of Cario. Advances in architecture, engineering and technology, s. 3-13.
- Ertaş, B., Sarı, G., Cebeci, B., İmren , A. K., Öztürk, S., & Tutuk , İ. (2022). Taktiksel kentleşme ve kentsel açık alan arakesitinde müşterek mekan:Kartal meydan parkı örneği. İdealkent, s. 2480-2519.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Peyzaj Mimarlığı (Diğer), Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erken Görünüm Tarihi
11 Ağustos 2023
Yayımlanma Tarihi
10 Ağustos 2023
Gönderilme Tarihi
29 Mayıs 2023
Kabul Tarihi
10 Ağustos 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Sayı: 27
APA
Kızılaslan, S. (2023). Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 27, 85-100. https://doi.org/10.16950/iujad.1306441
AMA
1.Kızılaslan S. Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme. İnönü Sanat Tasarım. 2023;(27):85-100. doi:10.16950/iujad.1306441
Chicago
Kızılaslan, Sinem. 2023. “Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, sy 27: 85-100. https://doi.org/10.16950/iujad.1306441.
EndNote
Kızılaslan S (01 Ağustos 2023) Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 27 85–100.
IEEE
[1]S. Kızılaslan, “Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme”, İnönü Sanat Tasarım, sy 27, ss. 85–100, Ağu. 2023, doi: 10.16950/iujad.1306441.
ISNAD
Kızılaslan, Sinem. “Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi. 27 (01 Ağustos 2023): 85-100. https://doi.org/10.16950/iujad.1306441.
JAMA
1.Kızılaslan S. Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme. İnönü Sanat Tasarım. 2023;:85–100.
MLA
Kızılaslan, Sinem. “Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, sy 27, Ağustos 2023, ss. 85-100, doi:10.16950/iujad.1306441.
Vancouver
1.Sinem Kızılaslan. Sokak Hayvanları İçin Yeni Umut: Taktiksel Kentleşme. İnönü Sanat Tasarım. 01 Ağustos 2023;(27):85-100. doi:10.16950/iujad.1306441