Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği

Cilt: 2 Sayı: 5 18 Kasım 2013
PDF İndir
TR

Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği

Öz

Hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kentleşme sorunları, insanların gün geçtikçe doğadan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bu durum, kent içindeki yeşil dokunun önemini hem fonksiyonel hem de estetik bakımdan daha fazla arttırmaktadır. Kentsel yeşil alanlar içinde yer alan ev bahçeleri, parklar, mesire alanları vb. niceliklerinin yanında nitelik bakımından da kent insanının çevre algısı üzerinde etkili olmaktadır.  Bu alanlarda kullanılan bitkisel materyal, yeşil alanların kimlik kazanmasında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dış mekanlarda kullanılan bitkisel materyalin seçiminde genelde ekolojik koşullar belirleyici olmaktadır. Bunun yanı sıra, ilave bakım ve adaptasyon çalışmaları sonucunda ekolojik faktörler bakımından ortaya çıkan bazı sınırlandırmalar bazı türler için tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Bununla beraber kent insanının sahip olduğu demografik özelliklerin, bitki materyali seçimi üzerinde önemli bir faktör olduğu düşünülebilir. Bu noktadan hareketle çalışmanın hipotezi, kişiler arasındaki demografik farklılıkların (cinsiyet, eğitim durumu, yaş, meslek, medeni durum vb.) dış mekan bitki türü çeşitliliği üzerinde etkili olduğu varsayılarak kurulmuştur.

Çalışma kapsamında, Malatya kent halkının kentsel açık yeşil alanlarda kullanılan bitki materyali tercihleri incelenmiştir. Bu bağlamda, bazı demografik faktörlerle kent halkının bitki tercihleri arasında bir ilişkinin olup olmadığının saptanması ve var olan ilişkinin istatiksel olarak anlamlık düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

18 Kasım 2013

Gönderilme Tarihi

18 Kasım 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Atik, A., Yılmaz, B., Kaya, L. G., & Aslan, F. (2013). Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 2(5). https://izlik.org/JA82XJ34FD
AMA
1.Atik A, Yılmaz B, Kaya LG, Aslan F. Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği. İnönü Sanat Tasarım. 2013;2(5). https://izlik.org/JA82XJ34FD
Chicago
Atik, Atilla, Bülent Yılmaz, Latif Gürkan Kaya, ve Fürüzan Aslan. 2013. “Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 2 (5). https://izlik.org/JA82XJ34FD.
EndNote
Atik A, Yılmaz B, Kaya LG, Aslan F (01 Kasım 2013) Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 2 5
IEEE
[1]A. Atik, B. Yılmaz, L. G. Kaya, ve F. Aslan, “Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği”, İnönü Sanat Tasarım, c. 2, sy 5, Kas. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82XJ34FD
ISNAD
Atik, Atilla - Yılmaz, Bülent - Kaya, Latif Gürkan - Aslan, Fürüzan. “Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 2/5 (01 Kasım 2013). https://izlik.org/JA82XJ34FD.
JAMA
1.Atik A, Yılmaz B, Kaya LG, Aslan F. Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği. İnönü Sanat Tasarım. 2013;2. Available at https://izlik.org/JA82XJ34FD.
MLA
Atik, Atilla, vd. “Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, c. 2, sy 5, Kasım 2013, https://izlik.org/JA82XJ34FD.
Vancouver
1.Atilla Atik, Bülent Yılmaz, Latif Gürkan Kaya, Fürüzan Aslan. Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği. İnönü Sanat Tasarım [Internet]. 01 Kasım 2013;2(5). Erişim adresi: https://izlik.org/JA82XJ34FD