Research Article

Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi

Number: 22 July 15, 2021
TR EN

Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi

Abstract

Bir devletin veya dönemin gündelik hayatı ile sosyal yapısında ne gibi farklılıklar ya da benzerliklerin olduğu, gelenekleri ve görenekleri, kadın statüsünde ne gibi çeşitliliğin olduğu ve günümüze nasıl taşındığı veya neden terkedildiği hakkında bilgi veren kaynaklar siyasi tarih kadar yeterli değildir. Bu konular hakkında bilgi içeren sosyal tarihe dair kaynaklar ise genelde kadınları özelde ise cariyeleri arka planda bırakmıştır. Ayrıca bu konuya dair kaynakların çoğu erkekler tarafından kaleme alındığı için erkeklerin penceresinden bakılmış ve cariyelerin statüleri gölgede kalmıştır. Oysa cariyelerin, sultan olması, âlime olması, hayırsever olması, mimari bakımdan önemli eserler ortaya koymaları, hizmetçi konumunda olması ve siyasi etkileri bilindiğinde bu algı değişecektir. Aynı zamanda cariyelerin sadece alternatif eş olmadıkları da anlaşılacaktır. Bu durum dolaylı olarak kadınlara bakışı da etkileyecektir. Dolayısıyla bu çalışmada farklı bir bakış açısıyla cariyelerin saray hayatı, gündelik hayatı, merasimleri, evlilikleri ve giyim-kuşamları üzerinde durularak sosyal hayatta faaliyetlerine değinilecektir.

Keywords

References

  1. Aşur,F. (1992). el-Mucteme’el-Mısrî fî ‘Asr Selatin el-Memalik, Kahire. google scholar
  2. Aşur,F. (1992). el-Mucteme’el-Mısrî fî ‘Asr Selatin el-Memalik, Kahire. google scholar
  3. Abduh Kasım, A. (1998). Asru Selâtîni’l-Memâlik et-Tarîhu’s-Siyâsî ve’l-İctimâî, el-Haram, Ayn Sosyolojik Ve İnsani Araştırmalar. google scholar
  4. Abduh Kasım, A. (1998). Asru Selâtîni’l-Memâlik et-Tarîhu’s-Siyâsî ve’l-İctimâî, el-Haram, Ayn Sosyolojik Ve İnsani Araştırmalar. google scholar
  5. Ağır, A. M. (2015). Memlüklerde Ticaret, İstanbul: Çizgi Kitapevi. google scholar
  6. Ağır, A. M. (2015). Memlüklerde Ticaret, İstanbul: Çizgi Kitapevi. google scholar
  7. Ahmed Abdurrezzak. (1999). El-Mer’e Fi Mısr El-Memlukiyye. google scholar
  8. Ahmed Abdurrezzak. (1999). El-Mer’e Fi Mısr El-Memlukiyye. google scholar

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Women's Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 15, 2021

Submission Date

October 12, 2020

Acceptance Date

July 15, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 22

APA
Ekinci, A., & Yavuz, E. (2021). Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, 22, 59-73. https://izlik.org/JA36AH32ZH
AMA
1.Ekinci A, Yavuz E. Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 2021;(22):59-73. https://izlik.org/JA36AH32ZH
Chicago
Ekinci, Abdullah, and Esra Yavuz. 2021. “Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, nos. 22: 59-73. https://izlik.org/JA36AH32ZH.
EndNote
Ekinci A, Yavuz E (July 1, 2021) Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 22 59–73.
IEEE
[1]A. Ekinci and E. Yavuz, “Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi”, İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, no. 22, pp. 59–73, July 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA36AH32ZH
ISNAD
Ekinci, Abdullah - Yavuz, Esra. “Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 22 (July 1, 2021): 59-73. https://izlik.org/JA36AH32ZH.
JAMA
1.Ekinci A, Yavuz E. Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 2021;:59–73.
MLA
Ekinci, Abdullah, and Esra Yavuz. “Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, no. 22, July 2021, pp. 59-73, https://izlik.org/JA36AH32ZH.
Vancouver
1.Abdullah Ekinci, Esra Yavuz. Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2021 Jul. 1;(22):59-73. Available from: https://izlik.org/JA36AH32ZH