TR
EN
Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi
Öz
Bir devletin veya dönemin gündelik hayatı ile sosyal yapısında ne gibi farklılıklar ya da benzerliklerin olduğu, gelenekleri ve görenekleri, kadın statüsünde ne gibi çeşitliliğin olduğu ve günümüze nasıl taşındığı veya neden terkedildiği hakkında bilgi veren kaynaklar siyasi tarih kadar yeterli değildir. Bu konular hakkında bilgi içeren sosyal tarihe dair kaynaklar ise genelde kadınları özelde ise cariyeleri arka planda bırakmıştır. Ayrıca bu konuya dair kaynakların çoğu erkekler tarafından kaleme alındığı için erkeklerin penceresinden bakılmış ve cariyelerin statüleri gölgede kalmıştır. Oysa cariyelerin, sultan olması, âlime olması, hayırsever olması, mimari bakımdan önemli eserler ortaya koymaları, hizmetçi konumunda olması ve siyasi etkileri bilindiğinde bu algı değişecektir. Aynı zamanda cariyelerin sadece alternatif eş olmadıkları da anlaşılacaktır. Bu durum dolaylı olarak kadınlara bakışı da etkileyecektir. Dolayısıyla bu çalışmada farklı bir bakış açısıyla cariyelerin saray hayatı, gündelik hayatı, merasimleri, evlilikleri ve giyim-kuşamları üzerinde durularak sosyal hayatta faaliyetlerine değinilecektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aşur,F. (1992). el-Mucteme’el-Mısrî fî ‘Asr Selatin el-Memalik, Kahire. google scholar
- Aşur,F. (1992). el-Mucteme’el-Mısrî fî ‘Asr Selatin el-Memalik, Kahire. google scholar
- Abduh Kasım, A. (1998). Asru Selâtîni’l-Memâlik et-Tarîhu’s-Siyâsî ve’l-İctimâî, el-Haram, Ayn Sosyolojik Ve İnsani Araştırmalar. google scholar
- Abduh Kasım, A. (1998). Asru Selâtîni’l-Memâlik et-Tarîhu’s-Siyâsî ve’l-İctimâî, el-Haram, Ayn Sosyolojik Ve İnsani Araştırmalar. google scholar
- Ağır, A. M. (2015). Memlüklerde Ticaret, İstanbul: Çizgi Kitapevi. google scholar
- Ağır, A. M. (2015). Memlüklerde Ticaret, İstanbul: Çizgi Kitapevi. google scholar
- Ahmed Abdurrezzak. (1999). El-Mer’e Fi Mısr El-Memlukiyye. google scholar
- Ahmed Abdurrezzak. (1999). El-Mer’e Fi Mısr El-Memlukiyye. google scholar
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Kadın Araştırmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi
12 Ekim 2020
Kabul Tarihi
15 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Sayı: 22
APA
Ekinci, A., & Yavuz, E. (2021). Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, 22, 59-73. https://izlik.org/JA36AH32ZH
AMA
1.Ekinci A, Yavuz E. Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 2021;(22):59-73. https://izlik.org/JA36AH32ZH
Chicago
Ekinci, Abdullah, ve Esra Yavuz. 2021. “Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, sy 22: 59-73. https://izlik.org/JA36AH32ZH.
EndNote
Ekinci A, Yavuz E (01 Temmuz 2021) Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi 22 59–73.
IEEE
[1]A. Ekinci ve E. Yavuz, “Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi”, İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, sy 22, ss. 59–73, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36AH32ZH
ISNAD
Ekinci, Abdullah - Yavuz, Esra. “Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 22 (01 Temmuz 2021): 59-73. https://izlik.org/JA36AH32ZH.
JAMA
1.Ekinci A, Yavuz E. Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi. 2021;:59–73.
MLA
Ekinci, Abdullah, ve Esra Yavuz. “Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi”. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi, sy 22, Temmuz 2021, ss. 59-73, https://izlik.org/JA36AH32ZH.
Vancouver
1.Abdullah Ekinci, Esra Yavuz. Memlük Devleti’nde Cariyelerin Sosyal Hayatta Etkisi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2021;(22):59-73. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36AH32ZH