İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI

Number: 47 October 10, 2011
  • Murat Şeker
TR

İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI

Abstract

Bilindiği üzere günümüzde gelişmekte olan ülkeler çeşitli mali kuruluşlarla istikrar programları düzenleyip, ekonomik yaşamlarında refaha ulaşma arzusundadırlar. Ekonominin temel dinamiklerini etkileyen bütçe uygulamaları, gerek ekonomik dengenin sağlanmasında gerekse istikrar programlarının başarıya ulaşmasında etkin bir araçtır. Genel anlamda kamunun etkinliğini ve borçların sürdürülebilirliğini hedefleyen istikrar programların uygulama aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, devletin sosyal fayda sağlama amacının göz ardı edilmemesidir. Bu makalede istikrar politikası aracı olarak bütçe uygulamalarına ilişkin Türkiye’nin IMF ile yaptığı 18. ve 19. Stand-by düzenlemeleri çerçevesinde örnekler sunulacak, gelir artırıcı ve harcama kısıcı tedbirlere yer verilecektir.

References

  1. Akça Yusuf, Bütçe ve Devlet Muhasebesi, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayınları, Yayın No:555, İstanbul, 1998.
  2. Aksoy Şerafettin, Kamu Maliyesi (Kamu Harcamaları-Kamu Gelirleri-Devlet Borçları- Bütçe-Maliye Politikası), Filiz Kitabevi, 3.bs., İstanbul, 1998.
  3. Atiyas İzak, Sayın Şerif, Siyasi Sorumluluk, Yönetsel Sorumluluk ve Bütçe Sistemi: Bir Yeniden Yapılanma Önerisine Doğru, TESEV Yayınları, Yayın No: 4, İstanbul, 1997.
  4. Batırel Ömer Faruk, Kamu Bütçesi, M.Ü.Nihad Sayar Vakfı Yayınları, No:387-621, İstanbul, 1984.
  5. Barro Robert, “Are Government Bonds Net Wealth?”, Journal of Political Economy, 1974, Vol: 81.
  6. Buchanan James, “Bütçe Açıklarının Ekonomik Sonuçları”, Çeviri, Mustafa Ali Sarılı, (Çevrimiçi), http://www.canaktan.org/ekonomi/ kamu_ maliyesi/ maliye-genel/diger- yazilar/sarili-buchanan-butce-aciklari.pdf., 12.08.2004.
  7. Buchanan James, “Maliye Politikası ve Mali Tercih: Denk Olmayan Bütçelerin Etkileri”, Kamu Tercihi ve Anayasal İktisat Dergisi, Sayı:3, Yıl:1, Temmuz-Ağustos-Eylül, 2001.
  8. Buchanan J., Flowers M.R., “Kamu Tercihi ve Bütçe Büyüklüğü”, Çeviri; Dilek Dinleyici, Kamu Tercihi ve Anayasal İktisat Dergisi, Sayı:4, Yıl:1, Ekim-Kasım-Aralık, 2001.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Murat Şeker This is me

Publication Date

October 10, 2011

Submission Date

October 10, 2011

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Number: 47

APA
Şeker, M. (2011). İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI. Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, 47, 223-251. https://izlik.org/JA54GB38JD
AMA
1.Şeker M. İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI. Maliye Araştırma Merkezi Konferansları. 2011;(47):223-251. https://izlik.org/JA54GB38JD
Chicago
Şeker, Murat. 2011. “İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI”. Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, nos. 47: 223-51. https://izlik.org/JA54GB38JD.
EndNote
Şeker M (October 1, 2011) İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI. Maliye Araştırma Merkezi Konferansları 47 223–251.
IEEE
[1]M. Şeker, “İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI”, Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, no. 47, pp. 223–251, Oct. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA54GB38JD
ISNAD
Şeker, Murat. “İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI”. Maliye Araştırma Merkezi Konferansları. 47 (October 1, 2011): 223-251. https://izlik.org/JA54GB38JD.
JAMA
1.Şeker M. İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI. Maliye Araştırma Merkezi Konferansları. 2011;:223–251.
MLA
Şeker, Murat. “İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI”. Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, no. 47, Oct. 2011, pp. 223-51, https://izlik.org/JA54GB38JD.
Vancouver
1.Murat Şeker. İSTİKRAR POLİTİKASI ARACI OLARAK BÜTÇE UYGULAMALARI. Maliye Araştırma Merkezi Konferansları [Internet]. 2011 Oct. 1;(47):223-51. Available from: https://izlik.org/JA54GB38JD